Εθνική Προστασία για ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ

Κάλλιο αργά παρά ποτέ! Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Γ. Αλογοσκούφης, προκειμένου να λύσει την πολιορκία του ΟΤΕ από τη MIG, έβαλε στο άσχετο νομοσχέδιο (που συζητείται από προχθές στη Βουλή) για την ίδρυση Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής, διάταξη με την οποία ορίζεται ότι η απόκτηση δικαιωμάτων ψήφου από το 20% και άνω σε δημόσιες εταιρείες που έχουν ή διαχειρίζονται εθνικά δίκτυα υποδομών προϋποθέτει έγκριση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων.
Του Νίκου Νικολάου - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δευ, 14 Ιανουαρίου 2008 - 01:18


Κάλλιο αργά παρά ποτέ! Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Γ. Αλογοσκούφης, προκειμένου να λύσει την πολιορκία του ΟΤΕ από τη MIG, έβαλε στο άσχετο νομοσχέδιο (που συζητείται από προχθές στη Βουλή) για την ίδρυση Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής, διάταξη με την οποία ορίζεται ότι η απόκτηση δικαιωμάτων ψήφου από το 20% και άνω σε δημόσιες εταιρείες που έχουν ή διαχειρίζονται εθνικά δίκτυα υποδομών προϋποθέτει έγκριση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων. Με άλλα λόγια, στην πολιτική αποκρατικοποιήσεων, την οποία η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει πρώτον, για να εκσυγχρονίσει και να βελτιώσει τη λειτουργία των ΔΕΚΟ με την ανάληψη του μάνατζμεντ από ιδιώτες και δεύτερον, για να συλλέξει έσοδα που θα μειώσουν το δημόσιο χρέος, μπαίνουν κανόνες έτσι ώστε να αποτραπούν καταχρηστικές συμπεριφορές, κερδοσκοπικά παιχνίδια και ακόμη και βλάβη των εθνικών συμφερόντων.


Στόχος της διάταξης αυτής, που αφορά μόνο τις εταιρείες στρατηγικής σημασίας, είναι η επιβεβλημένη προστασία των πολιτών και όχι η επιστροφή της φιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής σε κρατικίστικα πρότυπα του παρελθόντος. Αφορμή έδωσε βέβαια η MIG, που παρά τις κυβερνητικές συστάσεις διευρύνει τις αγορές της σε μετοχές του ΟΤΕ (έχει ήδη ξεπεράσει το 20%), αλλά είναι προφανές ότι η προστατευτική διάταξη που προωθείται προς ψήφιση από την κυβέρνηση αφορά και τη ΔΕΗ, τη ΔΕΠΑ, την ΕΥΔΑΠ κ.λπ. Και θα πρέπει να συμφωνήσουμε με την κυβερνητική πολιτική, γιατί ενδεχομένως μέσω του Χρηματιστηρίου να περιέλθει ο έλεγχος των εταιρειών αυτών σε κάποιον ιδιώτη, ο οποίος μπορεί μεν να ασκήσει χρηστή διοίκηση και να βελτιώσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, είναι πιθανόν όμως προκειμένου να θησαυρίσει να κάνει το αντίθετο ή ακόμη παίζοντας χρηματιστηριακά παιχνίδια να πουλήσει τον ΟΤΕ σε ξένα συμφέροντα που δεν είναι συμβατά με τα εθνικά μας σχέδια.


Οπως εξηγήθηκε στη Βουλή, σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης προωθούνται διαδικασίες αποκρατικοποίησης, οι οποίες συχνά αφορούν ανώνυμες εταιρείες που έχουν στην κυριότητά τους ή εκμεταλλεύονται δίκτυα εθνικών υποδομών. Η απόκτηση μετοχών των εταιρειών αυτών από τρίτα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, από ένα σημαντικό ποσοστό και πάνω, το οποίο συνεπάγεται τη δυνατότητα άσκησης κρίσιμων καταστατικών δικαιωμάτων, δεν μπορεί να γίνεται χωρίς να εφαρμόζονται διαδικασίες ελέγχου και θωράκισης του εθνικού και κοινωνικού συμφέροντος. Για τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση σταθμίζοντας το εθνικό συμφέρον, το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου γενικότερα και την ανάγκη εύρυθμης λειτουργίας των αγορών, κατέθεσε αυτήν τη διάταξη, με την οποία ορίζονται τα ακόλουθα:
Πρώτον: Για Ανώνυμες Εταιρείες εθνικής στρατηγικής σημασίας και ιδίως όταν πρόκειται για εταιρείες που έχουν στην κυριότητά τους ή διαχειρίζονται εθνικά δίκτυα υποδομών, η απόκτηση δικαιωμάτων ψήφου από το 20% του μετοχικού κεφαλαίου και άνω προϋποθέτει την προγενέστερη έγκριση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων. Η έγκριση αυτή χορηγείται εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.
Δεύτερον: Αποφάσεις των εταιρειών εθνικής στρατηγικής σημασίας που αφορούν σε συγκεκριμένα θέματα που ορίζονται στη διάταξη, πρέπει να εγκρίνονται από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, ώστε να διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον.


Η διάταξη, που είναι μια σημαντική θεσμική διάταξη για τη χώρα μας και για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, ισχύει από την ώρα κατάθεσής της στη Βουλή. Η επόμενη γενιά αποκρατικοποιήσεων αφορά δημόσιες επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα που διαχειρίζονται υποδομές και δίκτυα. Είναι σαφές ότι οι αποκρατικοποιήσεις αυτές δεν μπορεί να γίνουν μόνο με τους κανόνες του Χρηματιστηρίου και σίγουρα δεν μπορούν να είναι σε αντίθεση με τη διακηρυγμένη κυβερνητική πολιτική. Θα προχωρήσουν με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και με κανόνες που θα διασφαλίζουν τα συμφέροντα της χώρας, την ανάπτυξη της οικονομίας και των ίδιων των επιχειρήσεων, την απασχόληση και την ποιότητα των υπηρεσιών που απολαμβάνουν οι καταναλωτές.