Συνεχίζεται η Διελκυστίνδα ΥΠΕΝ- Συνδικαλιστών ΑΠΕ για τα Μέτρα στον Κλάδο- Απάντηση με Νόημα από Χατζηδάκη

Συνεχίζεται η Διελκυστίνδα ΥΠΕΝ- Συνδικαλιστών ΑΠΕ για τα Μέτρα στον Κλάδο- Απάντηση με Νόημα από Χατζηδάκη
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 22 Δεκεμβρίου 2020 - 04:32

Δύσκολη εξίσωση καλείται να λύσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τις συνεχιζόμενες αντιδράσεις των μικρομεσαίων παραγωγών ΑΠΕ, για την ψήφιση του πρόσφατου χωροταξικού νομοσχεδίου στο οποίο υπήρχε τροπολογία για τον κλάδο της ενέργειας, καθώς υποστηρίζουν ότι τους αφαιρεί το οξυγόνο επαγγελματικής ύπαρξης. Οι αντιδράσεις αυτές καταγράφονται στον απόηχο της αναταραχής που προκάλεσαν τα μέτρα του Υπουργείου για τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ, τα οποία, οι μικρομεσαίοι παραγωγοί θεωρούν πως στερούν τη χώρα από επενδυτικές ευκαιρίες και τους καταναλωτές από την πρόσβαση σε φθηνότερη ενέργεια.

Συνδικαλιστές του κλάδου δεν δίστασαν, μιλώντας στο energia.gr να χαρακτηρίσουν τα μέτρα «ντροπή», και ότι ελήφθησαν με αποκλειστικό γνώμονα να οφελήσουν τα συμφέροντα των μεγάλων του κλάδου. Το ΕΣΕΚ είναι δεδομένο, και προβλέπει ότι πρέπει να εγκατασταθούν 10 GW. Aυτό που δεν λέει το ΕΣΕΚ είναι το αν αυτή η ισχύς θα αναπτυχθεί από μικρούς ή από μεγάλους παραγωγούς. «Εμείς δεν μπορούμε να δεχτούμε την άποψη του Υπουργού ο οποίος υποστηρίζει πως χρειάζεται μόνο δύο εταιρείες για να καλύψει τους στόχους του ΕΣΕΚ», είπαν.

Οι ίδιοι κύκλοι κατηγορούν, ακόμη, τον ίδιο τον Υπουργό, Κωστή Χατζηδάκη για άσκηση καταστροφικής πολιτικής στο χώρο επειδή επιβαρύνει τους παραγωγούς ΑΠΕ και τον κλάδο της προμήθειας με το ίδιο ποσό εισφοράς, όταν από τους παραγωγούς αφαιρέθηκαν 200 εκατ. ευρώ, μέσω του Ειδικού Λογαριασμού. 

Όλος ο κλάδος έβαλε πλάτη για να υποστηριχτεί η ΔΕΗ. Όταν μας πήραν τα 200 εκατ. από το λογαριασμό μας, ουσιαστικά δεν αντέδρασε κανένας. Ο τότε υφυπουργός Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς μας είχε πει, «μη στενοχωριέστε, πρέπει να βοηθηθεί η ΔΕΗ, άλλωστε ο λογαριασμός σας είναι πλεονασματικός.» Με μια διαφορά. Πλεονασματικός λογαριασμός δεν επιτρέπεται. Ούτε ελλειμματικός. Ο λογαριασμός πρέπει να είναι ισοσκελισμένος. Όταν αντιτείναμε πως μας παίρνετε τα 200 εκατ. που είναι κρίσιμα εν όψει του target model, και δεν έχουμε, παράλληλα τη χρέωση προμηθευτή, μας παίρνετε, στην πραγματικότητα δύο μαξιλάρια. «Ο κ. Θωμάς μας καθησύχασε τότε, αλλά είδατε σε ποιο σημείο φθάσαμε» συνέχισαν.

Ειδικά για τη χρέωση προμηθευτή, οι συνδικαλιστικοί φορείς προτείνουν όταν η Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) πέφτει χαμηλά, πράγμα που σημαίνει ότι αποφέρει υπερκέρδη στους Προμηθευτές, να μεταφέρεται ένα μέρος αυτών των υπερκερδών στον ΕΛΑΠΕ, για να μην υπάρξει πρόσθετη επιβάρυνση των καταναλωτών και μας υπενθύμισαν πως η εν λόγω ρύθμιση είχε εφαρμοστεί με το νόμο 4414/2016, αλλά καταργήθηκε.

Επιρρίπτουν ακόμη στον κ. Χατζηδάκη την κατηγορία ότι προέβη σε τουλάχιστον πέντε αλλαγές του πλαισίου πολιτικής, από την ημέρα που ανέλαβε το ΥΠΕΝ, με την τελευταία να λαμβάνει χώρα εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Η πικρία που φθάνει, ενίοτε, σε σημείο οργής, γίνεται εμφανής όταν οι συνδικαλιστές του χώρου αναφέρονται στα κίνητρα που είχαν δοθεί στους πολίτες και στις Ενεργειακές Κοινότητες να επενδύσουν σε ΑΠΕ, μόνο και μόνο για να τους δίνει, σήμερα προθεσμία 10 εργάσιμων ημερών, για να καταθέσουν ολοκληρωμένο φάκελο!

Όλα τούτα, ισχυρίζονται, δεν προοιωνίζονται καλές εξελίξεις σε μια στιγμή, μάλιστα, που ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει πως λόγω της πανδημίας, κανένας Έλληνας πολίτης δεν θα χάσει τις προθεσμίες.

Όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, με την πολιτική αυτή που έχει πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις ο στόχος για τις ΑΠΕ στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, μπορεί να πιαστεί, αλλά, τονίζουν, δεν θα ήταν καλύτερα να πιαστεί από 50-100.000 σπίτια, 10.000 μικρά πάρκα και 10 μεγάλα. «Γιατί δηλαδή θα πρέπει να είναι μόνο 2 ή 10 μεγάλα;», αναρωτήθηκαν.

Επίσης, σε συζητήσεις που είχαμε με τους εκπροσώπους του κλάδου των μικρομεσαίων παραγωγών, μας ειπώθηκε ότι η διεσπαρμένη παραγωγή των ΑΠΕ αποτελεί ευλογία. «Η καραμέλα του κ. Υπουργού είναι να επικαλείται την ανάγκη να πέσουν οι τιμές μέσω των διαγωνισμών για να ωφεληθούν οι καταναλωτές.

Αυτό που επικαλείται ο κ. Χατζηδάκης είναι, δηλαδή, ότι οι μεγάλοι θα μπορέσουν να κατεβάζουν τις τιμές στους διαγωνισμούς. (Σήμερα η τιμή είναι 0,05 λεπτά του ευρώ, ενώ εκτός διαγωνισμού αυτή φθάνει στα 6,5 ευρώ. Αυτή είναι η διαφορά. Θέλει να κερδίσει αυτό υπέρ του καταναλωτή», τόνισαν.

Τέλος, όταν τους ρωτήσαμε για το πώς  θα βγει ο λογαριασμός για τις ΑΠΕ με πολιτικές που οι ένα μτμήμα εκπροσώπων του κλάδου κρίνει ως καταστροφικό, μας απάντησαν πως θεωρητικά, το ΥΠΕΝ, υποστηρίζει πως θα προχωρήσουμε με τους διαγωνισμούς, θα πέσουν οι τιμές άρα ο καταναλωτής θα έχει χαμηλότερη επιβάρυνση.

Aπό την πλευρά του, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας "απάντησε" στις αιτιάσεις και τις επικρίσεις των συνδικαλιστών, ανακοινώνοντας αριθμό 1200 αιτήσεων για νέα έργα ΑΠΕ, συνολικής δυναμικότητας 24 GW, τα οποία έχουν κατατεθεί στον κύκλο Δεκεμβρίου της ΡΑΕ. Μάλιστα, με δήλωσή του, ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε ότι το τεράστιο ενδιαφέρον αποδεικνύει ότι το επενδυτικό κλίμα για τις ΑΠΕ είναι ιδιαίτερα έντονο, χάρη στις πρόσφατες παρεμβάσεις και τα μέτρα που έλαβε το ΥΠΕΝ.

Παράλληλα, και με αφορμή την έγκριση από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) έργων ΑΠΕ, συνολικού προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ, ο Υπουργός τόνισε: "Οι σημερινές εγκρίσεις από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων τεσσάρων διαφορετικών μεγάλων έργων ΑΠΕ, συνολικής ισχύος 2,8 GW είναι η καλύτερη απάντηση της κυβέρνησης για το επενδυτικό κλίμα" και πρόσθεσε με νόημα: "Καλό είναι από εδώ και στο εξής όσοι σπεύδουν να κάνουν εύκολη κριτική να έχουν υπόψη τους την πραγματικότητα. Γιατί ενίοτε η πραγματικότητα εκδικείται. Και εκδικείται σκληρά!"