Η πρωτοβουλία που στοχεύει στην εξασφάλιση στις αλυσίδες εφοδιασμού των μετάλλων που είναι κρίσιμα για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια θα συνεχισθεί και με την καινούργια κυβέρνηση υπό τον Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της κυβέρνησης Τραμπ. «Διατηρώ κάθε προσδοκία ότι (η πρωτοβουλία) θα συνεχισθεί. Οι μεταβατικές συνομιλίες με τους αξιωματούχους του Μπάιντεν βρίσκονται σε εξέλιξη», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Φρανκ Φάνον.

 

Δέκα χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Καναδά, Αυστραλίας, Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και του Περού, προσχώρησαν πέρυσι στην Πρωτοβουλία Διακυβέρνησης των Ενεργειακών Πόρων (ERGI) της Ουάσιγκτον, με σκοπό να μοιρασθεί την εξορυκτική εμπειρία και να βοηθήσει τις χώρες παραγωγής να ανακαλύψουν και να αναπτύξουν ορυκτά όπως το λίθιο, τον χαλκό και το κοβάλτιο.

Η ERGI αποτελεί μέρος της προσπάθειας μείωσης της παγκόσμιας εξάρτησης από την Κίνα, για πρώτες ύλες οι οποίες χρησιμοποιούνται επίσης σε όπλα και σε άλλα αμυντικά εξοπλιστικά συστήματα υψηλής τεχνολογίας.

Η πρωτοβουλία παρέχει συμβουλές, ούτως ώστε οι κλάδοι εξόρυξης και μεταποίησης σε πλούσιες και σε φτωχές χώρες να παραμένουν ελκυστικές στους ευαισθητοποιημένους επενδυτές για το περιβάλλον, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διακυβέρνηση.

Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει δηλώσει ότι η ζήτηση για τα μέταλλα στις προηγμένες μπαταρίες που τροφοδοτούνται με περισσότερη αιολική και ηλιακή ενέργεια θα μπορούσε να αυξηθεί έως και 1.000% σε 20 έως 30 χρόνια, εάν οι κυβερνήσεις υιοθετήσουν τους αυστηρούς κανόνες για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.

«Εάν πρόκειται να αναπτύξουμε τις ανανεώσιμες πηγές και τις τεχνολογίες καθαρής ενέργειας -όπως πιστεύουμε ότι πρέπει να κάνουμε-, με τον τρόπο που απαιτούν οι μετέχοντες στην αγορά, τότε πρέπει να δημιουργήσουμε μια εναλλακτική αλυσίδα εφοδιασμού», δήλωσε ο Φάνον.

 

(Από τη Ναυτεμπορική)