SolarPower Europe: Παρά τον Covid-19, η Εγκατεστημένη Ισχύς Φ/Β Σημείωσε τη Δεύτερη Μεγαλύτερη Αύξηση στην Ιστορία της ΕΕ

SolarPower Europe: Παρά τον Covid-19, η Εγκατεστημένη Ισχύς Φ/Β Σημείωσε τη Δεύτερη Μεγαλύτερη Αύξηση στην Ιστορία της ΕΕ
energia.gr
Τρι, 22 Δεκεμβρίου 2020 - 17:20

Η φετινή χρονιά σηματοδοτεί τη δεύτερη καλύτερη χρονιά για την εγκατεστημένη ισχύ των φωτοβολταϊκών στην ΕΕ, καθώς αυτή σημείωσε διψήφια αύξηση παρά την παγκόσμια επιδημία COVID-19, όπως δείχνουν τα στοιχεία της πρόσφατης έκθεσης της SolarPower Europe. Σύμφωνα με το EU Market Outlook for Solar Power 2020-2024, η ζήτηση για ηλιακά φωτοβολταϊκά συστήματα στην ΕΕ αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της εφετινής χρονιάς, που  στιγματίστηκε από τον COVID-19, κατά 11%, φτάνοντας συνολικά στα 18,2 GW. Η αυξημένη αναγνώριση των πλεονεκτημάτων των φωτοβολταϊκών μπορεί επίσης να παρατηρηθεί σε μια άλλη τάση που διακρίνει το 2020:

συγκεκριμένα, 22 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ εγκατέστησαν περισσότερη ηλιακή ενέργεια σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σε σύγκριση με 21 από τα 27, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου το 2019. Η έκθεση διευκρίνισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν περιλαμβάνεται πλέον, λόγω του Brexit, πράγμα που σημαίνει ότι το Νο. 3 του περασμένου έτους, το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν περιλαμβάνεται πλέον στη λίστα.

«Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Ένωση να αυξήσει την αθροιστική εγκατεστημένη χωρητικότητα ηλιακής ενέργειας κατά 15%, στα 137,2 GW, έως το τέλος του 2020», ανέφερε η έκθεση, καταδεικνύοντας την έντονη ανθεκτικότητα που παρατηρήθηκε παρά το ότι ο κορωνοϊός επηρέασε αρνητικά τη ζωή σε πολλές διαφορετικές πτυχές. Η έκθεση δείχνει ότι η επιτυχημένη επίδοση της ηλιακής ενέργειας συνοδεύτηκε από την απόφαση εφαρμογής της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ, μιας σειράς πρωτοβουλιών πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που στοχεύουν να καταστήσουν την Ευρώπη κλιματικά ουδέτερη το 2050.

«Ο ευρωπαϊκός τομέας των φωτοβολταϊκών εκτιμά τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να θέσει φιλόδοξους στόχους μείωσης του άνθρακα, προς την ουδετερότητα του κλίματος μέσω της Πράσινης Συμφωνίας, και μέσω των εργαλείων που προσφέρονται στο Σχέδιο Ανάκαμψης της ΕΕ για την Επόμενη Γενιά, που δεσμεύει πάνω από το ένα τρίτο της χρηματοδοτικής στήριξης των κρατών μελών σε δαπάνες που σχετίζονται με το κλίμα », εξηγεί η έκθεση.

Εκτός από την εγκατεστημένη ισχύ των φ/β, η Πράσινη Συμφωνία προσφέρει πολλές ευκαιρίες για την προώθηση της ταχείας ηλιακής ανάπτυξης στην Ευρώπη.

«Οι συστάσεις πολιτικής μας σε αυτό το έγγραφο αναπτύχθηκαν μαζί με τα μέλη μας, ιδίως τις εθνικές ενώσεις φωτοβολταϊκών, για να βοηθήσουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στα κράτη μέλη της ΕΕ να εντοπίσουν τα πολλά προγράμματα που προσφέρονται και να δημιουργήσουν τους πιο αποτελεσματικούς μηχανισμούς κινήτρων για την ενίσχυση της ηλιακής ενέργειας ως την τεχνολογία παραγωγής ενέργειας με το χαμηλότερο κόστος και τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα όσον αφορά τη διαχείριση της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια», ανέφερε η έκθεση της SolarPower Europe.

Η Γερμανία οδηγεί τις εξελίξεις στην ΕΕ

Η έκθεση δείχνει ότι η Γερμανία εγκατέστησε 4,8 GW το 2020, γεγονός που την καθιστά και πάλι τη μεγαλύτερη αγορά ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη, μια θέση που κατείχε κατά το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας 20ετίας.

Οι άλλες 5 κορυφαίες χώρες είναι η Ολλανδία με 2,8 νέα GW, η κορυφαία το 2019 Ισπανία με 2,6 GW. Η Πολωνία, η οποία διπλασίασε την ετήσια εγκατάσταση ηλιακής ενέργειας σε 2,2 GW, και η Γαλλία με 0,9 GW. Συνολικά, από τις 5 κορυφαίες ηλιακές αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης προέρχεται το 74% της εγκατεστημένης χωρητικότητας του 2020, ενώ η πρώτη πεντάδα του 2019 συγκέντρωνε το 79% της συνολικής νέας εγκατεστημένης ισχύος φωτοβολταϊκών στην ΕΕ. Σύμφωνα με την έκθεση της SolarPower Europe, αυτό δείχνει ότι η εγκατεστημένη ισχύς στις υπόλοιπες 22 χώρες της Ένωσης αυξάνει, αν και με μικρό βαθμό, το μερίδιό της.