Η Vestas, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ανεμογεννητριών στον κόσμο, απέκτησε το 25% στην εταιρεία διαχείρισης ΑΠΕ Copenhagen Infrastructure Partners (CIP). Η συμφωνία ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ (612 εκατομμύρια δολάρια) θα περιλαμβάνει προκαταβολή 180 εκατομμυρίων ευρώ, ακολουθούμενη από 320 εκατομμύρια ευρώ ως κέρδος βάσει απόδοσης.

 

Η CIP διαχειρίζεται επτά funds, με συνολικά 14 δισεκατομμύρια ευρώ υπό διαχείριση. Αυτό το χαρτοφυλάκιο αντιπροσωπεύει 20 έργα μεγάλης κλίμακας με χωρητικότητα 8 gigawatts. Άλλα 20 έργα στο Greenfield θα κλείσουν τη χρηματοδότηση τα επόμενα τρία χρόνια, σύμφωνα με την CIP.

Η Vestas είπε ότι η συμφωνία θα της επιτρέψει να "επεκτείνει περαιτέρω την παρουσία της στην ανάπτυξη ανανεώσιμων έργων", συμπεριλαμβανομένων και άλλων ανανεώσιμων τεχνολογιών.

Η CIP έχει μερίδια σε έργα χερσαίας και υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, καθώς και έργα ηλιακής ενέργειας, αποθήκευσης ενέργειας, μεταφοράς και αποβλήτων σε ενέργεια. Έχει μερίδιο 35 τοις εκατό στο υπεράκτιο αιολικό πάρκο Beatrice στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το επιχειρησιακό έργο 588 MW ανατέθηκε σε σύμβαση για διαφορά, το οποίο εγγυάται έσοδα 162,33 £ (219,25 $) ανά megawatt-hour. Η CIP έχει επίσης μερίδιο 50% στην Vineyard Wind στις ΗΠΑ.

Η Vestas και η CIP δήλωσαν ότι δεν θα υπάρξει προτιμησιακή μεταχείριση στην προμήθεια στροβίλων για τα αιολικά έργα της.

Η Vestas αγόρασε λίγο περισσότερο από το 25% του αιολικού και ηλιακού προγραμματιστή Sowitec τον Απρίλιο του 2019, καθώς ξεκίνησαν οι προσπάθειες διαφοροποίησης των εσόδων.

Η πίεση στην κερδοφορία των πωλήσεων ανεμογεννητριών έχει δει τους μεγάλους κατασκευαστές να δημιουργούν συμβόλαια υπηρεσιών σε μια προσπάθεια να βρουν επιπλέον έσοδα. Το 2019, τα κέρδη προ τόκων και φόρων (EBIT) για την επιχείρηση Vestas Power Solutions ήταν 7,2%. Το EBIT από τις υπηρεσίες του ήταν 25,8%.

Η ανάπτυξη και η από κοινού ανάπτυξη προσφέρουν μια άλλη διαδρομή προς τα κέρδη που είναι μονωμένα από τυχόν προβλήματα σε παραγγελίες στροβίλων.