ΗΠΑ: Στόχος η Μείωση Κατά 90% του Κόστους Αποθήκευσης Μπαταριών Μεγάλης Διάρκειας Έως το 2030

ΗΠΑ: Στόχος η Μείωση Κατά 90% του Κόστους Αποθήκευσης Μπαταριών Μεγάλης Διάρκειας Έως το 2030
energia.gr
Σαβ, 26 Δεκεμβρίου 2020 - 13:02

Καθώς οι μονάδες αποθήκευσης ενέργειας στις ΗΠΑ αυξάνονται με ρυθμό ρεκόρ το 2020 και, όπως αναμένεται, και το 2021, παρά τις καθυστερήσεις που σχετίζονται με την πανδημία COVID-19, το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ στις 21 Δεκεμβρίου κυκλοφόρησε την πρώτη ολοκληρωμένη στρατηγική αποθήκευσης. Ο οδικός χάρτης του Υπουργείου στοχεύει στην αναβάθμιση της εγχώριας κατασκευαστικής βιομηχανίας της Αμερικής για να καλύψει όλη τη ζήτηση αποθήκευσης ενέργειας της χώρας έως το 2030

Δεδομένου, ωστόσο, ότι οι οικονομίες της Ασίας κατέλαβαν δεσπόζουσα θέση στην παραγωγή μπαταριών ιόντων λιθίου από πολύ νωρίς, οι Ηνωμένες Πολιτείες πασχίζουν να μη μείνουν πίσω σε αυτόν τον «αγώνα ταχύτητας».

Η στρατηγική του Υπουργείου Ενέργειας εμφανίστηκε την ίδια μέρα που το Κογκρέσο πέρασε ένα πακέτο οικονομικής ανακούφισης από τις επιπτώσεις κορωνοϊού, ύψους 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που περιέχει 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε επενδύσεις για έρευνα, ανάπτυξη και επίδειξη αποθήκευσης ενέργειας, καθώς και εκτεταμένα φορολογικά κίνητρα για συστήματα αποθήκευσης ενέργειας σε συνδυασμό με ηλιακές συστοιχίες.

Ως μέρος του στόχου του να ενθαρρύνει την εγχώρια παραγωγή αποθήκευσης ενέργειας, ο οποίος αρχικά ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο, το Υπουργείο βασίζεται στην ανάγκη αποθήκευσης μεγάλης διάρκειας για την εξισορρόπηση ηλεκτρικών δικτύων που εξαρτώνται όλο και περισσότερο από μεταβλητούς πόρους ανανεώσιμης ενέργειας. Σχετικά με το ισοσταθμισμένο κόστος ενέργειας από τέτοιους πόρους για περισσότερες από 10 ώρες αποθήκευσης, τέθηκε ο στόχος αυτό να πέσει στα 5 σεντ / kWh έως το 2030, μείωση κατά 90% σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.

Το κόστος για τα πρόσφατα συμβόλαια ηλιακής συν-αποθήκευσης στις ΝΔ Πολιτείες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων κυρίως τετράωρων συστημάτων μπαταριών ιόντων λιθίου, κυμαίνονται από περίπου 0,3 έως 1,8 σεντ ανά kWh, σύμφωνα με το Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Berkeley, ανάλογα με το μέγεθος του συστήματος μπαταρίας.

Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ διερευνά επίσης εναλλακτικές τεχνολογίες για μπαταρίες ιόντων λιθίου, όπως αντλία υδροηλεκτρικής αποθήκευσης, μπαταρίες με ψευδάργυρο, μπαταρίες ροής και «πράσινο υδρογόνο».

«Η επίτευξη αυτού του ισοσταθμισμένου στόχου για το κόστος θα διευκόλυνε την εμπορική βιωσιμότητα της αποθήκευσης σε ένα ευρύ φάσμα χρήσεων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο. Αυτό περιλαμβάνει την κάλυψη της μέγιστης ζήτησης, την προετοιμασία του δικτύου για γρήγορη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων, τη διασφάλιση της αξιοπιστίας του συστήματος, την ενίσχυση της ευελιξίας των επιμέρους συστημάτων και τη διευκόλυνση του «μετασχηματισμού του συστήματος ισχύος», όπως τονίζεται στην ανακοίνωση.