Νέο Ρεκόρ για το Κόστος Εκπομπών Ρύπων - Ζοφερές Προβλέψεις για 'Άλμα στα 39 Ευρώ ο Τόνος

Νέο Ρεκόρ για το Κόστος Εκπομπών Ρύπων - Ζοφερές Προβλέψεις για Άλμα στα 39 Ευρώ ο Τόνος
energia.gr
Τρι, 29 Δεκεμβρίου 2020 - 15:24

Εκτινάχτηκε σε επίπεδα ρεκόρ η ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς για τα δικαιώματα ρύπων, χθες, Δευτέρα, αφού ανήλθε σε 33 ευρώ ο τόνος. Πιο συγκεκριμένα, στις 28 Δεκεμβρίου, η τιμή των ρύπων σημείωσε άνοδο κατά 1,06 ευρώ, και διαμορφώθηκε στα 33,25 ευρώ ο τόνος, αφού είχε προλάβει να ανέλθει, ενδοσυνεδριακά, ακόμη και 33,31 ευρώ ο τόνος.

 

Η εξέλιξη σημειώθηκε αμέσως μετά τη συμφωνία Ηνωμένου Βασιλείου-Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit. Αναλυτής της αγοράς υποστήριξε ότι ο νέος στόχος τιμών για τις εκπομπές άνθρακα μπορεί να ξεπεράσει και τα 40 ευρώ ο τόνος, με το μέσο όρο των ερωτηθέντων συναδέλφων του να τοποθετούν την άυξησή τους στα 39 ευρώ ο τόνος, κάτι που δεν ανήκει εντελώς στη σφαίρα της φαντασίας, αφού οι τιμές έχουν τετραπλασιαστεί από το 2018, εξαιτίας των προσπαθειών που καταβάλει η Ε.Ε. να περιορίσει την υπερπροσφορά των δικαιωμάτων στον απόηχο της ψήφισης αυστηρότερων κλιματικών στόχων.

Ως γνωστό, το ευρωπαϊκό συμβούλιο ενέκρινε την περικοπή κατά 55% των εκπομπών άνθρακα έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδά τους το 1990, ενώ το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ενέκρινε περαιτέρω μείωσή τους στο 60%!