Τη νέα χρονιά αναμένεται να γίνουν σημαντικά βήματα στον ενεργειακό τομέα στην κατεύθυνση της ενεργειακής μετάβασης, δεδομένου και του μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος που υπάρχει για επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Τις τελευταίες ώρες μπορεί να απασχολεί την επικαιρότητα η αλλαγή θέσεων στην κυβέρνηση, όπως και στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ωστόσο μένει να φανεί εάν η αλλαγή αυτή θα οδηγήσει σε αλλαγές 

στον σχεδιασμό του υπουργείου. Προτεραιότητα πάντως είναι η απλούστευση των αδειοδοτικών διαδικασιών. Μέσα στην χρονιά αναμένεται να εγκριθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας αλλά και για τα πλωτά αιολικά πάρκα. Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πως παρά τη νέα πραγματικότητα που διαμόρφωσε η πανδημία του κορωνοϊού το επενδυτικό ενδιαφέρον παρέμεινε ζωντανό την περσινή χρονιά, ενώ και τη νέα χρονιά εκτιμάται ότι αυτό θα συνεχιστεί. Επισημαίνουν δε πως σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η εφαρμογή του Target Model, αλλά και ο κρίσιμος παράγοντας της απορρόφησης των κονδυλίων από το ταμείο Ανάκαμψης.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον αποκρυσταλλώθηκε όπως επεσήμανε πρόσφατα η ΡΑΕ και στις ανταγωνιστικές διαδικασίες, που ολοκληρώθηκαν τον περασμένο Ιούλιο, κατακυρώνοντας περίπου 613,8 MW νέων έργων ΑΠΕ. Να σημειωθεί πως ήδη βρίσκονται στο στάδιο υλοποίησης συνολικά 2,7 GW έργων ΑΠΕ μέσω διαγωνισμών. Επιπλέον, η ΡΑΕ προκήρυξε νέα ανταγωνιστική διαδικασία που αφορά στην υποβολή προσφορών για φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις εγκατεστημένης ισχύος P PV ≤ 20 MW και αιολικές εγκαταστάσεις μέγιστης ισχύος παραγωγής P WIND ≤ 50 MW.

Παρόλα αυτά, παραμένει αναπάντητο το ερώτημα πώς θα αντιμετωπιστεί το κρίσιμο ζήτημα της κάλυψης του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ, η βιωσιμότητα του οποίου αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για την πορεία των επενδύσεων. Το ζήτημα έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις στον χώρο της αγοράς και αποτελεί ένα στοίχημα για τη νέα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας η διευθέτησή του. Απασχολεί και τους μικρούς παραγωγούς και υπενθυμίζεται  η αντίδραση από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φωτοβολταικών Στέγης, με αφορμή την ψήφιση του νόμου για 4759/2020 όπου επεσήμανε σε ανακοίνωσή του πως «είδαμε μια οριζόντια περικοπή 6% στην οποία περιλαμβάνονται και τα μικρά Φ/Β στέγης από το «Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις».

Παράλληλα το ΥΠΕΝ, καλείται να φέρει εις πέρας το στοίχημα της εξοικονόμησης ενέργειας. Ήδη έχει εξαγγελθεί η συνέχιση του και το 2021, ενώ θα πρέπει να συνεχιστεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Σε ό,τι αφορά τέλος την ΔΕΗ μετά από μια χρονιά όπου διαπιστώθηκε βελτίωση στα οικονομικά αποτελέσματα παραμένει ζητούμενο η ρευστότητα, με την επιχείρηση να υπολογίζει στα 350 εκατ. ευρώ που αφορούν το πακέτο των ληξιπρόθεσμων οφειλών