Το πρώτο φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) εκφορτώθηκε με επιτυχία στον τερματικό επαναεριοποίησης Krk LNG της Κροατίας (Krk LNG Terminal, Krk LNG). Το φορτίο παραδόθηκε για μέλος της MVM Group Hungarian Gas Trade Ltd's (MFGK) Κροατική θυγατρική MFGK Croatia d.o.o. Το ελλιμενισμό του δεξαμενόπλοιου LNG Tristar Ruby χωρητικότητας 155.000 m3 LNG στον τερματικό σταθμό Krk LNG την 1η Ιανουαρίου 2021 με το αντίστοιχο φορτίο LNG 91 εκατομμυρίων m3 φυσικού αερίου σηματοδότησε

την εμπορική θέση σε λειτουργία η εγκατάσταση, η οποία θεωρείται μια νέα οδός εφοδιασμού με φυσικό αέριο στρατηγικής σημασίας για την Ουγγαρία και την Κροατία, καθώς και την έναρξη της συμμετοχής της MFGK στον τερματικό σταθμό του Krk LNG.

Το πρώτο φορτίο LNG που παραδόθηκε στην Tristar Ruby στην Krk LNG είναι το πρώτο στοιχείο του πακέτου συμφωνιών που υπογράφηκε στις 5 Ιουνίου 2020 από την MFGK, η οποία περιλαμβάνει συνολική κράτηση χωρητικοποίησης 6,75 δισεκατομμυρίων m3 στον τερματικό σταθμό Krk LNG και συναφείς συμβάσεις προμήθειας LNG για το περίοδο σχεδόν 7 ετών από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Η θέση σε λειτουργία του Krk LNG Terminal και η έναρξη της προμήθειας LNG ανοίγουν μια νέα εποχή στην προμήθεια φυσικού αερίου της Ουγγαρίας. Ο τερματικός σταθμός Krk LNG και οι συμβάσεις προμήθειας MFGK παρέχουν πραγματικό εφοδιασμό με φυσικό αέριο και διαφοροποίηση διαδρομών για την Ουγγαρία, αφού μπήκε σε εμπορική σύνδεση με την παγκοσμιοποιημένη αγορά ΥΦΑ μέσω της MFGK και τώρα έχει άμεση πρόσβαση σε πηγές φυσικού αερίου και παράγοντες της αγοράς που δεν ήταν διαθέσιμοι στο αγορές. Το LNG που προμηθεύεται η MFGK στον τερματικό σταθμό Krk προέρχεται αποκλειστικά από φορείς της αγοράς της Δυτικής Ευρώπης.

Η συμμετοχή της MFGK στην Krk LNG είναι επίσης σύμφωνη με τους στρατηγικούς στόχους εφοδιασμού φυσικού αερίου και διαφοροποίησης διαδρομών και περιφερειακής επέκτασης της MVM Group. Όντας ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη με παρουσία σε σχεδόν όλα τα εξαρτήματα της αλυσίδας αξίας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έως τις υπηρεσίες πελατών και από τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας έως την αποθήκευση φυσικού αερίου, ο Όμιλος MVM είναι ο κύριος εγγυητής της ενέργειας της Ουγγαρίας ασφάλεια. Με την προμήθεια ΥΦΑ μέσω του Krk LNG Terminal MVM Group μπορεί να συμβάλει στην προσπάθεια της Ουγγαρίας και της περιφερειακής ασφάλειας εφοδιασμού σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό. Επιπλέον, η συμμετοχή της MFGK στο Krk LNG εντάσσεται επίσης στην περιφερειακή στρατηγική ανάπτυξης της MVM με στόχο έξι χώρες (Αυστρία, Σλοβακία, Τσεχία, Κροατία, Σερβία, Ρουμανία), καθώς εκτός από τις συμβάσεις κράτησης και προμήθειας χωρητικότητας στο Krk LNG MVM Group εισέρχεται απευθείας στο κροατικό φυσικό αέριο αγορά μέσω της τοπικής θυγατρικής της MFGK, που ιδρύθηκε το 2020.

Η ασφαλής και διαφοροποιημένη παροχή φυσικού αερίου είναι ένα οικονομικό, στρατηγικό και εθνικό ζήτημα ασφάλειας για την Ουγγαρία. Η εφαρμογή του τερματικού επαναεριοποίησης LNG στο νησί Krk της Κροατίας με ετήσια χωρητικότητα 2,6 κυβικά μέτρα και η θέση σε λειτουργία την 1η Ιανουαρίου 2021 είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον για την Ουγγαρία, καθώς το Krk LNG φέρνει την ευκαιρία πρόσβασης στην παγκοσμιοποιημένη αγορά ΥΦΑ σε μια γεωγραφική εγγύτητα. Η συμμετοχή της Ουγγαρίας στο Krk LNG θεωρείται προτεραιότητα από την κυβέρνηση, η οποία αντικατοπτρίζεται επίσης ρητά στη νέα εθνική ενεργειακή στρατηγική.

Το Krk LNG εντάσσεται στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διαφοροποίηση πηγών και διαδρομών εφοδιασμού με φυσικό αέριο, καθώς ο τερματικός σταθμός είναι ένα από τα τελικά σημεία του διαδρόμου φυσικού αερίου Βορρά-Νότου, ένα από τα έργα προτεραιότητας της ενεργειακής σύνδεσης της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης (CESEC ) πρωτοβουλία, επιπλέον ευθυγραμμίζεται επίσης με τη στρατηγική της ΕΕ για την αποθήκευση υγροποιημένου φυσικού αερίου και φυσικού αερίου το 2016. Η ΕΕ υποστήριξε την υλοποίηση του τερματικού σταθμού με κεφάλαια 101,4 εκατομμυρίων ευρώ από τη Διευκόλυνση Συνδέοντας την Ευρώπη (CEF)

Το πρώτο, που ανέθεσε το φορτίο LNG στον Κροατικό Krk LNG Terminal, το οποίο παραδόθηκε για έναν ουγγρικό παίκτη της αγοράς, ολοκληρώνει την πολυετή συνεργασία Κροατίας-Ουγγαρίας με στόχο την ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας εφοδιασμού με φυσικό αέριο και χρησιμεύει ως ένα άξιο σύμβολο της επιτυχίας της Κροατίας και της Ουγγαρίας. .