Συνέπεσε με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση ο αποχαρακτηρισμός εγγράφων του Φόρεϊν Όφφις που επαναφέρουν την -γνωστή άλλωστε- αντίδραση της Μάργκαρετ Θάτσερ προς τις κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές. Η «Σιδηρά Κυρία» χαρακτήριζε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως ένα νέο Πολιτμπυρώ που απαιτούσε από την Βρεταννία εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας όπως αναφέρει σε πρόσφατο ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Εστία» . Στις σημειώσεις της που χρονολογούνται από το 1990 περιγράφει την κοινή νομισματική πολιτική της Ευρώπης ως μια «ξαφνική ζαλάδα» και δείχνει την αποστασιοποιημένη θέση που τηρούσαν αρκετοί πολιτικοί -ιδιαίτερα στο Συντηρητικό κόμμα- της Βρεταννίας

Η Μάργκαρετ Θάτσερ, η μακροβιότερη Πρωθυπουργός της Βρετανίας τον 20ό αιώνα, διαφωνούσε έντονα με την λειτουργία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον ρόλο της οποίας έβλεπε μόνο ως διεκπεραιωτικό χωρίς να μπορεί να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες. Οι απόψεις της εντός του Συντηρητικού κόμματος απηχούν ίσως και τους λόγους για τους οποίους 26 χρόνια αργότερα εδρομολογήθη το Brexit.

Η ηγέτις των Τόρις θεωρούσε πως οιαδήποτε παραχώρησις φορολογικών εξουσιών στην Ευρώπη συνεπάγεται εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας στις Βρυξέλλες. Οι σημειώσεις της Θάτσερ προς τον τότε Ιρλανδό ομόλογό της Τσάρλς Χοχί δημοσιεύονται τώρα, αφού έχει παρέλθει το απόρρητο των 30 ετών για τα εν λόγω έγγραφα. Οι διαφωνίες αυτές για τα ευρωπαϊκά θέματα οδήγησαν εξάλλου στην παραίτηση της από τον πρωθυπουργικό θώκο την ίδια χρονιά. «Για να μιλά για κοινό νόμισμα, ο Ντελόρ θα πρέπει να είχε κάποια ξαφνική ζαλάδα» φέρεται να σημειώνει στα εν λόγω αρχεία η Μάργκαρετ Θάτσερ, τονίζουσα πως η Βρεταννία «δεν θα έχει ποτέ κοινό νόμισμα» με τις άλλες χώρες (το οποίο και συνέβη).

Ο Γάλλος πολιτικός Ζακ Ντελόρ υπηρετούσε εκείνη την περίοδο ως Πρόεδρος της Κομμισσιόν και από πολλούς θεωρείται ο «πατέρας» του ευρώ. Ωστόσο, για την Μάργκαρετ Θάτσερ ήταν «απλά διορισμένος» στην θέση αυτή. «Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Σιδηρά Κυρία στα αποχαρακτηρισθέντα κυβερνητικά έγγραφα η Κομμισσιόν θα έπρεπε απλώς να υπακούει στις αποφάσεις του Συμβουλίου των Υπουργών της Ενώσεως. Οι ημέρες των διορισμένων Επιτροπών πρέπει να είναι «μετρημένες». Και προσέθετε: «Οφείλουμε να δώσουμε εξουσία στο Συμβούλιο των Υπουργών». Για εκείνη ήταν αδιανόητο να εκχωρηθούν αρμοδιότητες σε μια «μη εκλεγμένη γραφειοκρατία».

Διαβάζοντας περισσότερα για τις σημειώσεις της Θάτσερ, διαπιστώνεται πως ήτο «απηυδησμένη» με την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ), η οποία επιχειρούσε, σύμφωνα με την ίδια, να «δέσει» την Βρεταννία με «γραφειοκρατικούς» κανονισμούς». Ήταν μάλιστα η περίοδος κατά την οποία το ανατολικό μπλοκ της Ευρώπης κατέρρεε, με τα νέα κράτη να επιστρέφουν σε δημοκρατικά καθεστώτα ελεύθερης αγοράς, γεγονός που σχολίαζε δηκτικώς η Μάργαρετ Θάτσερ: «Προσπαθούμε να πείσουμε την Ανατολική Ευρώπη να αποδεχτεί τα δημοκρατικά ιδεώδη και εδώ αναδημιουργούμε το δικό μας πολιτμπυρώ».

Υπενθυμίζεται ότι το Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της ΕΣΣΔ, γνωστό ως Πολιτμπυρώ, υπήρξε το ανώτατο πολιτικό σώμα διαμορφώσεως και ασκήσεως της κυβερνητικής πολιτικής στην Σοβιετική Ένωση.