Η Σαουδική Αραβία δήλωσε ότι θα μειώσει μονομερώς κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημερήσια παραγωγή αργού από τον επόμενο μήνα, σε μια κίνηση-έκπληξη που δείχνει την ανησυχία του βασιλείου για απειλή του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη

Η ανακοίνωση την Τρίτη πραγματοποιήθηκε αφού το Ριάντ έχει συμφωνήσει νωρίτερα την ίδια ημέρα με άλλες μεγάλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες να διατηρήσουν το συνολικό επίπεδο παραγωγής των χωρών ΟPEC +. Η εν λόγω ομάδα αποτελείται από τον OPEC, όπου δεσπόζουσα θέση κατέχει η Σαουδική Αραβία, και άλλες χώρες με μεγάλη παραγωγή πετρελαίου εκτός του καρτέλ, με τη Ρωσία να κατέχει κεντρική θέση ανάμεσά τους.

Η απόφαση του Ριάντ προκάλεσε αύξηση στις τιμές του αργού, οι οποίες είχαν ήδη αρχίσει να ανεβαίνουν μετά την απόφαση του OPEC+.

Ειδικότερα, κατά τις πρώτες απογευματινές συναλλαγές την Τρίτη, τα συμβόλαια μελλοντικής του WTI σημείωναν άνοδο 5,2%, φτάνοντας στα 50,11 $ το βαρέλι, περνώντας τα 50 $ για πρώτη φορά από τον περασμένο Φεβρουάριο, αν και τελικά, η άνοδος περιορίστηκε στο 4,6% στα 49,93 $. Το αργό πετρέλαιο Brent αυξήθηκε κατά 4,9% στα 53,6070 $ το βαρέλι.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Abdulaziz bin Salman, δήλωσε ότι η μονομερής κίνηση έγινε «με σκοπό τη στήριξη της οικονομίας μας, των οικονομιών των φίλων και των συναδέλφων μας, των χωρών του OPEC+, για τη βελτίωση της βιομηχανίας».

Δεν είναι καθόλου σαφές εάν η απότομη περικοπή θα συνεχίσει να σταθεροποιεί τις τιμές καθώς τα κρούσματα του κορωνοϊού αυξάνονται απότομα σε πολλά μέρη του κόσμου, προκαλώντας νέους οικονομικούς περιορισμούς. Προς το παρόν, ωστόσο, η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας έστειλε ένα αναπάντεχο μήνυμα από τον πιο ευέλικτο παραγωγό του κόσμου, με το οποίο δείχνει να δεσμεύεται να διατηρήσει τις τιμές ζωντανές. Η ανάκαμψη των τιμών είναι επίσης μία καλή είδηση για την βιομηχανία πετρελαίου, της οποία η ζήτηση έχει πληγεί σοβαρά από την πανδημία.