Η Ραγδαία Ανοδος της Τιμής του Χρυσού

Η τιμή του χρυσού εκτινάχθηκε χθες στα 910 δολάρια/ ουγκιά, άνοδος εφάμιλλη εκείνης του 1980, όταν οι Σοβιετικοί είχαν εισβάλει στο Αφγανιστάν και οι επενδυτές έντρομοι είχαν στραφεί στην αγορά χρυσού.
Τρι, 15 Ιανουαρίου 2008 - 06:41

Η τιμή του χρυσού εκτινάχθηκε χθες στα 910 δολάρια/ ουγκιά, άνοδος εφάμιλλη εκείνης του 1980, όταν οι Σοβιετικοί είχαν εισβάλει στο Αφγανιστάν και οι επενδυτές έντρομοι είχαν στραφεί στην αγορά χρυσού. Ψυχολογικοί είναι εν πολλοίς και σήμερα οι λόγοι που κάνουν τους επενδυτές να θεωρούν το χρυσό «ασφαλές λιμάνι». Πολιτικές αναταράξεις αποτελούν και πάλι την αρχή του κακού. Η δολοφονία της Μπεναζίρ Μπούτο στο Πακιστάν σηματοδότησε την αρχή μιας τρελής κούρσας τιμών χρυσού και πετρελαίου αντίστοιχα. Παράλληλα, η ανησυχία για την αμερικανική οικονομία και το δολάριο, αλλά και η αύξηση της τιμής του πετρελαίου συντείνουν στην τόνωση της αγοράς χρυσού. Πέρα όμως από αυτές τις ατυχείς συγκυρίες, μια σειρά αντικειμενικών κριτηρίων επιβεβαιώνουν τους αναλυτές, ότι η αγορά του χρυσού θα σημειώνει συνεχή και σταθερή άνοδο- σε αντίθεση με την έντονη μεταβλητότητα που χαρακτηρίζει την αγορά πετρελαίου, ιδίως όταν οι τιμές κινούνται σε υψηλά επίπεδα.

Η άνοδος της επενδυτικής ζήτησης του χρυσού σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση αποτελούν ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός. Η παραγωγή της Νοτίου Αφρικής, του μεγαλύτερου παραγωγού παγκοσμίως, έχει μειωθεί αισθητά. Ταυτόχρονα όμως η άνοδος του βιοτικού επιπέδου στις αναδυόμενες οικονομίες, όπως στη Τουρκία, στην Κίνα, στις χώρες της Μέσης Ανατολής και κυρίως στην Ινδία, ωθούν την τιμή του χρυσού στα ύψη. Η Ινδία ιδιαιτέρως είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής χρυσού, ευθυνόμενη για το 20% της παγκόσμιας κατανάλωσης. Όπως υπογραμμίζει η Στάτρα Παντέγια της HDFC Bank στη Βομβάη: «ο χρυσός είναι χρυσός, δεν μπορείς να τον αντικαταστήσεις».

Σύμφωνα με τον Γκρεγκ Γουίλκινς, διευθύνων σύμβουλο της Barrick Gold, της μεγαλύτερης εταιρείας χρυσωρυχείων παγκοσμίως, θεωρεί ότι η άνοδος του χρυσού είναι το αποτέλεσμα της συνισταμένης τριών παραγόντων: της ανόδου του πληθωρισμού παγκοσμίως, της ανησυχίας για την ευρωστία του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της αδυναμίας του δολαρίου εν γένει. Ίσως λοιπόν δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας η πρόβλεψη, ότι το χρυσό θα αγγίξει τα 1.000 δολάρια/ ουγγιά.

Κάποιο άλλοι βέβαια, όπως ο Ρόμπιν Μπαρ της UBS Investment Bank, ερμηνεύουν την αύξηση της τιμής του χρυσού αποκλειστικά βάσει της ψυχολογίας του όχλου. «Είναι χαρακτηριστικό της ανθρώπινης φύσης! Αγοράζει κανείς σε μια αγορά που συνεχώς ενισχύεται. Οι περισσότεροι διαχειριστές κεφαλαίων δεν ξεφεύγουν από την ψυχολογία του όχλου και προσελκύονται από τα κέρδη. Ο χρυσός μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω, αλλά δεν πιστεύω ότι είναι η κατάλληλη εποχή να αγοράσει κανείς» σχολιάζει ο αναλυτής της UBS Investment Bank. «Βάσει των δομικών θεμελιωδών μεγεθών της αγοράς χρυσού δε δικαιολογείται μια άνοδος, γι αυτό ανά πάσα στιγμή υπάρχει κίνδυνος για διόρθωση κατά 50-100 δολάρια.