Γ. Γιαρέντης: «Πρόθεσή μου, οι Παραγωγοί ΑΠΕ να Είναι Δίπλα μου, Όχι Απέναντί μου»

Γ. Γιαρέντης: «Πρόθεσή μου, οι Παραγωγοί ΑΠΕ να Είναι Δίπλα μου, Όχι Απέναντί μου»
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 15 Ιανουαρίου 2021 - 10:50

Διευκρινήσεις που αποκαθιστούν την πραγματικότητα στις σχέσεις του Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ), με τους μικρούς παραγωγούς έδωσε, μιλώντας στο energia.gr o Πρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ, Γιάννης Γιαρέντης. Αφορμή στάθηκε προηγούμενο άρθρο του portal, σύμφωνα με 

το οποίο αφηνόταν να εννοηθεί πως οι σχέσεις των δύο πλευρών δεν ήταν καλές και πως εξομαλύνθηκαν μόλις το προηγούμενο διάστημα, έπειτα από μια σειρά πρωτοβουλιών που ανέλαβε ο Διαχειριστής. Ο κ. Γιαρέντης ήταν κατηγορηματικός: «Δεν υπάρχει πρόβλημα στις σχέσεις του ΔΑΠΕΕΠ με την ΠΟΣΠΗΕΦ. ΜΕ τους μικρούς παραγωγούς ο ΔΑΠΕΕΠ είχε και έχει άριστες σχέσεις. Ειδικά οι μικροί παραγωγοί το έχουν αναγνωρίσει αυτό το ρόλο μας και τις προσπάθειες που καταβάλλουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος αναφέρθηκε ακόμη στην πολύωρη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, με τα μέλη της ΠΟΣΠΗΕΦ, στις 7 Ιανουαρίου, την οποία χαρακτήρισε ουσιαστική και εποικοδομητική. «Εάν είχα κακές σχέσεις με τους παραγωγούς, δεν θα έκανα συζήτηση με τους παραγωγούς», τόνισε.

Ο κ. Γιαρέντης μας διευκρίνησε, πως δεν ήταν ακριβές το απόσπασμα του άρθρου που άφηνε να εννοηθεί πως οι καινοτομίες που θα περιορίζoυν τη γραφειοκρατία στις σχέσεις του με τους παραγωγούς ΑΠΕ, όπως η αυτοματοποιημένη λήψη των φορολογικών ενημεροτήτων, η ψηφιακή υπογραφή των συμβάσεων και η ηλεκτρονική διακίνησή τους, ώστε να μειωθεί δραστικά ο χρόνος διεκπεραίωσης, αποτελούσε στην ουσία, αίτημα της ΠΟΣΠΗΕΦ, αλλά ήταν καθαρή πρωτοβουλία του ΔΑΠΕΕΠ, που έχει ξεκινήσει ήδη από τον Φεβρουάριο του 2020.

«Τα μέτρα για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας δεν είναι πράγματα που μας τα ζήτησαν οι μικροί παραγωγοί, αλλά είναι πρωτοβουλίες δικές μας που έχουν ξεκινήσει από πέρυσι. Έχουμε επαφές με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, έχουμε μιλήσει με τον Υπουργό, με την ΑΑΔΕ, έχει γίνει ολόκληρη προσπάθεια. Δεν μου το ζήτησε κανένας να το κάνω. Είναι πρωτοβουλία που ανέλαβε ο ΔΑΠΕΕΠ», υπογράμμισε ο κ. Γιαρέντης.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των πληρωμών, ο επικεφαλής του Διαχειριστή είπε πως υπήρχε στο παρελθόν ένα κακό κλίμα, όταν οι πληρωμές γινόντουσαν στους 7, 8 και 9 μήνες και έτσι ήταν επόμενο οι παραγωγοί να είχαν θέμα με τον ΛΑΓΗΕ. «Εγώ από τον Σεπτέμβριο του 2019 που ανέλαβα αποδύθηκα σε έναν αγώνα έτσι ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις. Μειώθηκαν τα ληξιπρόθεσμα της ΔΕΗ. Από την πρώτη Ιανουαρίου 2020 όλοι οι παραγωγοί πληρώνονται με μηδενικές καθυστερήσεις. Φτάσαμε σε σημείο, ακόμ και σήμερα που υπάρχει μια διαφορά στο ισοζύγιο, να πληρώνονται με μόλις 20 ημέρες καθυστέρηση. Έπειτα, παρέλαβα αιτήματα συμβάσεων με τον ΔΑΠΕΕΠ, που διεκπεραιώνονταν σε 79 ημέρες και σήμερα όλες οι συμβάσεις υπογράφονται στις 5 ημέρες. Είναι κάτι πολύ σημαντικό. Όλη αυτή η γραφειοκρατία έχει μειωθεί με δική μας πρωτοβουλία. Κανείς παραγωγός δεν μου ζήτησε να υπογράφονται ψηφιακά οι συμβάσεις», είπε ο κ. Γιαρέντης.

Όπως έγινε γνωστό, από την τελευταία διαδικτυακή συζήτηση του κ. Γιαρέντη με τους μικρούς παραγωγούς, στο θέμα των πληρωμών υπήρξε  μικρή  καθυστέρηση  τον  Σεπτέμβριο,  εξαιτίας  των  προβλημάτων  εισπραξιμότητας  των  Προμηθευτών  λόγω  της  πανδημίας  του κορονοϊού αλλά και λόγω της ελλειψης της ρευστότητας που παρουσιάσθηκε λόγω της έναρξης λειτουργίας του Target Model.

Μάλιστα, ο κ. Γιαρέντης, απαντώντας σε ερωτήσεις για το εάν προτίθεται να κινηθεί δια της νομικής οδού προκειμένου να υποχρεωθούν οι οργανισμοί που καθυστερούν τις ληξιπρόθεσμενες οφειλές προς τους παραγωγούς (ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ), είπε ότι, όπως  έχει αποδειχτεί και στο  παρελθόν, η δικαστική οδός δεν φέρνει ουσιαστικό αποτέλεσμα.

«Κάνω μεγάλο αγώνα για να έχω πολύ ήρεμη και ειρηνική συνύπαρξη με όλους. Όταν είσαι υποχρεωμένος να πληρώνεις κάποιον δημιουργείται αυτομάτως μια θέση αντιπαράθεσης. Αλλά στη δική μας περίπτωση δεν υπάρχει αντιπαράθεση. Είμαστε εδώ για να εξυπηρετούμε τους παραγωγούς και θέλουμε να κάνουμε τη ζωή τους πιο εύκολη. Όλα όσα έχουν γίνει το τελευταίο έτος κινούνται στην κατεύθυνση στο να μην υπάρχει καμία αντιπαλότητα, αν και ορισμένοι κύκλοι τρέφονται με αυτή. Προσωπικά δεν θα τους δώσω σημασία», πρόσθεσε:

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ υπογράμισε πως ο Διαχειριστής είναι μαζί με τους παραγωγούς και γι’ αυτό έχει ξεκινήσει αυτές τις πρωτοβουλίες. Εστίασε, δε  στο καινουργιο σύστημα της προσωποποιημένης πληροφορησης  των παραγωγών που ξεκινά και που μέσω προσωπικών μυνημάτων θα ενημερώνονται όλοι για τη μηνιαία παραγωγή τους και τόνισε ότι το σύστημα θα ξεκινήσει να λειτουργεί αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η επικαιροποίηση των στοιχείων επικοινωνίας, που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Τέλος, στη τηλεδιάσκεψη της 7/1, με την ΠΟΣΠΗΕΦ, ο κ. Γιαρέντης αναφέρθηκε στο πρόβλημα υποστελέχωσης του ΔΑΠΕΕΠ, λέγοντας ότι 6 από τις βασικές   λειτουργικές διευθύνσεις του, λειτουργούν μόνο με ένα μόνιμο εργαζομενο, που είναι ο διευθυντής, ενώ οι υπόλοιπες υπηρεσίες, όπως εκείνη που εκδίδει το Δελτίο  του  ΕΛΑΠΕ, η Διεύθυνση για τις Εγγυήσεις Προέλευσης, τις ΣΥΘΗΑ, η διεύθυνση Προσωπικού, ο τομέας αγορών & προμηθειών και η Νομική υπηρεσία  είναι μονοπρόσωπα στελεχωμένες. Αυτό δημιουργεί μεγάλες δυσκολίες και αδιέξοδα. Η  λύση, όπως είπε ο ίδιος, θα δοθεί με προσλήψεις συμβασιούχων μέσω  ΑΣΕΠ, οι οποίες όμως καθυστερούν.