Η Citigroup και η Ύφεση Ενσπείρουν Πανικό Πωλήσεων Παντού...

Οι Αμερικανοί καταναλωτές έδωσαν τη χαριστική βολή στις ελπίδες. Οι φόβοι που υπήρχαν ότι οι Aμερικανοί σταδιακά θα σταματήσουν να καταναλώνουν εξ αιτίας της κρίσης στην αγορά κατοικίας, πήραν νέες διαστάσεις πυροδοτώντας τον κίνδυνο για αναπόφευκτη ύφεση της αμερικανικής οικονομίας!
της Ζέζας Ζήκου- ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Τετ, 16 Ιανουαρίου 2008 - 02:49


Οι Αμερικανοί καταναλωτές έδωσαν τη χαριστική βολή στις ελπίδες. Οι φόβοι που υπήρχαν ότι οι Aμερικανοί σταδιακά θα σταματήσουν να καταναλώνουν εξ αιτίας της κρίσης στην αγορά κατοικίας, πήραν νέες διαστάσεις πυροδοτώντας τον κίνδυνο για αναπόφευκτη ύφεση της αμερικανικής οικονομίας! Οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο που απορρέει από την υπερχρέωση των νοικοκυριών και τη «φούσκα» των τιμών στην αγορά κατοικίας, πυροδότησαν τον κίνδυνο για αναπόφευκτη ύφεση της αμερικανικής οικονομίας!


Τα δυσμενή στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες για τις λιανικές πωλήσεις κλόνισαν κάθε ελπίδα των επενδυτών για τις αμερικανικές μετοχές και την πορεία της οικονομίας. Οι πωλήσεις σημείωσαν ισχυρή πτώση τον Δεκέμβριο, διαψεύδοντας οικτρά τις προβλέψεις της Wall Street για αύξηση.


Ο επενδυτές ετράπησαν σε νέα μαζική φυγή από τα ισχυρά χρηματιστήρια. Η επιδείνωση της κρίσης προκαλεί υστερία πωλήσεων χωρίς διάκριση μεταξύ των αμερικανικών, των ευρωπαϊκών και των ασιατικών μετοχών. Στη Wall Street, οι «τριγμοί» πήραν διαστάσεις και από τις ζημιές-ρεκόρ τετάρτου τριμήνου που ανακοίνωσε η Citigroup. Λόγω της κατάρρευσης της αξίας των δομημένων ομολόγων που κατέχει από τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια της subprime αγοράς με ευφάνταστα απατηλά σύνθετα χρηματοοικονομικά προϊόντα, ανακοίνωσε ζημίες ύψους 9,8 δισ. δολαρίων.
Συγχρόνως, ο αμερικανικός οίκος Standard & Poors προχώρησε χθες στην ταπεινωτική υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιοπιστίας του χρέους του παγκόσμιου τραπεζικού κολοσσού Citigroup, επειδή έχει κλονιστεί η κεφαλαιακή επάρκεια της αμερικανικής τράπεζας μετά τις τεράστιες διαγραφές ζημιών εξ αιτίας της έκθεσης στη subprime αγοράς ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων χαμηλής δανειοληπτικής φερεγγυότητας και υψηλού ρίσκου. Συγκεκριμένα, μείωσε στο ΑΑ- το μακροπρόθεσμο χρέος της Citi, παρά το γεγονός ότι η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ και του κόσμου έχει εξασφαλίσει ξένα επενδυτικά κεφάλαια ύψους 14,5 δισ. δολαρίων.


Η Wall έζησε μαζικές πωλήσεις μετοχών, με συνέπεια ο δείκτης Dow Jones των μετοχών blue chips των 30 βιομηχανικών και τραπεζικών κολοσσών των Hνωμένων Πολιτειών να υποχωρήσει κάτω από τις 12.500 μονάδες. Κοινή η αντίδραση και των επενδυτών στην Ευρώπη να ξεπουλήσουν τις μετοχές τους.


Οι επενδυτές, έντρομοι λόγω της οδυνηρής αυτής διαδικασίας που εξαναγκάζονται να κάνουν οι τράπεζες και εταιρείες για να «επουλώσουν» τις μαύρες τρύπες στους ισολογισμούς τους, έσπευσαν να ρευστοποιήσουν μαζικώς μετοχές του τραπεζικού και του ασφαλιστικού τομέα. Με συνέπεια να πυροδοτήσουν ελεύθερη πτώση σε όλους τους δείκτες της Ευρώπης και της Wall Street. Η απαισιοδοξία για τις συνέπειες από την κατάρρευση της subprime αγοράς στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ και της κρίσης στις πιστωτικές αγορές πυροδότησε στην κυριολεξία το ξεφόρτωμα των μετοχών.

 
Οι διαθέσεις των επενδυτών ήταν ήδη άσχημες. Οι επενδυτές σε Ανατολή και Δύση φοβούνται πως αυτή η επικίνδυνη subprime αγορά στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου και χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης των ΗΠΑ εκθέτει πλέον σε ανεξέλεγκτη κρίση τις τράπεζες.


Ο Αλαν Γκρίνσπαν προειδοποίησε ξανά για τους κινδύνους που εγκυμονεί το πιθανό ενδεχόμενο μιας νέας μεγάλης πτώσεως στις τιμές των κατοικιών από τον ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό επισφαλών στεγαστικών δανείων εν μέσω της δεινής κρίσης που επικρατεί στην αμερικανική αγορά κατοικίας. Οι πιθανότητες να κυλήσει σε ύφεση η οικονομία είναι τώρα περισσότερες από ποτέ, καθώς η κρίση αρχίζει να πλήττει τις καταναλωτικές δαπάνες. Ο ισχυρότερος και ικανότερος πρόεδρος που πέρασε από το τιμόνι της FED στη νεότερη οικονομική ιστορία της Αμερικής, πρόβλεψε ήδη από τον περασμένο χρόνο ότι η αμερικανική οικονομία είχε μία στις τρεις πιθανότητες να κυλήσει σε «ύφεση» καθώς διανύει τα τελευταία στάδια του αναπτυξιακού κύκλου.


Οι φήμες ότι επίκειται μείωση των αμερικανικών επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στο 3,75%, νωρίτερα από την κανονική συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (FED), πυροδότησε έξαρση φυγής κεφαλαίων από το δολάριο. Η εξέλιξη αυτή πυροδότησε ένα νέο κύμα φυγής από το δολάριο, προς το γιεν όμως χθες. H τακτική συνεδρίαση της FOMC (Fed’s Open Market Committee) -που είναι η αρμόδια επιτροπή για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας των Hνωμένων Πολιτειών- πραγματοποιείται το διήμερο 29-30 Ιανουαρίου.


Ολα ξεκίνησαν από την περασμένη Πέμπτη, με τις υποσχέσεις Μπερνάνκι για επιθετικές μειώσεις των επιτοκίων με στόχο να διασωθεί η αμερικανική οικονομία από την ύφεση. Ηταν όντως δραματική η ομολογία του προέδρου της FED για ραγδαία μείωση των ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας και για τον κίνδυνο της ύφεσης.