Ο δρόμος για τις ιδιωτικοποιήσεις στην ενέργεια σίγουρα δεν είναι στρωμένος με …ροδοπέταλα. Όσον αφορά στη ΔΕΠΑ, παρότι υπάρχει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον, παραμένει το «αγκάθι» των ELFE και της δικαστικής διένεξης για τον τρόπο τιμολόγησης του φυσικού Αερίου, το οποίο προμηθεύτηκε η λιπασματοβιομηχανία κατά την περίοδο 2012-2015

Η υπόθεση αναμένεται να εξεταστεί, εκτός απροόπτου, σε δεύτερο βαθμό, στα τέλη του μήνα και σε περίπτωση που η ΔΕΠΑ Εμπορίας χάσει, τότε κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να εγερθούν αντίστοιχες αξιώσεις και από άλλους πελάτες της (βιομηχανίες, ηλεκτροπαραγωγούς κ.ά.).

Βεβαίως ο δρόμος μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση θα είναι μακρύς ωστόσο  δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη την εξέλιξη του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας που βρίσκεται στη φάση των δεσμευτικών προσφορών καθώς το ρίσκο για τους επενδυτές θα είναι αυξημένο.  Στη short list περιλαμβάνονται η σύμπραξη ΕΛΠΕ-Edison, η κοινοπραξία Motor Oil - ΔΕΗ, η Μυτιληναίος, η ΤΕΡΝΑ, ο όμιλος Κοπελούζου, η Shell και η MET Group.

Εμπόδια υπάρχουν και στους «δίδυμους» διαγωνισμούς για την αποκρατικοποίηση της ΛΑΡΚΟ.  Με την προθεσμία της 1ης Φεβρουαρίου για την εκδήλωση ενδιαφέροντος να πλησιάζει το κόστος του ρεύματος αποτελεί έναν μεγάλο πονοκέφαλο. Η νικελοβιομηχανία ήδη χρωστάει στη ΔΕΗ περί τα 340 εκατ. ευρώ, πέρα από τις τρέχουσες χρεώσεις τις οποίες καταβάλλει. Επιπλέον, η επιχείρηση έλαβε – όπως και οι υπόλοιπες ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας - το «τελεσίγραφο» της ΔΕΗ για την ανανέωση της σύμβασής της, η οποία έληξε στα τέλη του 2020.  Η επιστολή της δημόσιας επιχείρησης περιλαμβάνει νέους όρους και αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος της βιομηχανίας, γεγονός που προβληματίζει το ΤΑΙΠΕΔ αλλά και τον Ειδικό Διαχειριστή που «τρέχουν» τους δύο παράλληλους διαγωνισμούς  για το εργοστάσιο της Λάρυμνας με το Μεταλλείο Λούτσι ο πρώτος και για την παραχώρηση των μεταλλευτικών δικαιωμάτων επί των μεταλλείων της επιχείρησης σε Εύβοια, Φθιώτιδα,  Βοιωτία και Καστοριά ο δεύτερος.

Σχετικά με τα περιβαλλοντικά ανοιχτά ζητήματα, απαιτούνται επενδύσεις πολλών εκατοντάδων ευρώ προκειμένου τα μεταλλεία  και το εργοστάσιο της Λάρυμνας να μην ρυπαίνουν και να συμμορφωθούν με την κοινοτική και εθνική νομοθεσία.

Όσον αφορά στον διαγωνισμό για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ (με αυξημένα δικαιώματα στο management) το ενδιαφέρον είναι σημαντικό από  διεθνείς επενδυτικές εταιρείες αλλά και ευρωπαϊκούς ομίλους. Οι σύμβουλοι της ΔΕΗ (Goldman Sachs), σύμφωνα με στελέχη της επιχείρησης, έχουν προσεγγίσει περί τους 70 πιθανούς επενδυτές εκ των οποίων 19 έχουν ανταποκριθεί έως σήμερα θετικά. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι από αυτούς περίπου 4 με 5 διαφαίνεται ότι θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον.  Στη λίστα όσων εξετάζουν σοβαρά την πιθανότητα να κατέβουν στον διαγωνισμό περιλαμβάνονται αμερικανικά και ευρωπαϊκά funds, εταιρείες διαχείρισης  δικτύων διανομής, ενεργειακοί όμιλοι αλλά και επιχειρήσεις που εξειδικεύονται γενικότερα στις υποδομές, τόσο από τη νότια όσο και από την Κεντρική Ευρώπη. Η προθεσμία που έχει τεθεί από τη ΔΕΗ για να εκδηλώσουν ενδιαφέρον λήγει στις 29 του μηνός, αν και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια παράταση, ελέω COVID-19.

Ωστόσο, δυσαρέσκεια έχουν προκαλέσει στο κινεζικό επενδυτικό …λόμπι οι όροι του διαγωνισμού που ουσιαστικά βάζουν «φρένο» στη συμμετοχή εταιρειών που ασκούν άμεσα ή έμμεσα έλεγχο στον ΑΔΜΗΕ, καθώς και όλων των θυγατρικών τους, με το σκεπτικό ότι υφίσταται σύγκρουση συμφερόντων. Δεν είναι τυχαίο, όπως αναφέρει παράγοντας που παρακολουθεί στενά τις διαδικασίες αποκρατικοποιήσεις, ότι δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από κινεζικές εταιρείες.

Ο συγκεκριμένος όρος της πρόσκλησης ουσιαστικά «φωτογραφίζει» την State Grid, η οποία στο παρελθόν δεν είχε κρύψει τον ενδιαφέρον της για περαιτέρω διείσδυση  στη διαχείριση δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας. Ο κινεζικός κολοσσός κατέχει ήδη το 24% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ, με αυξημένα μάλιστα δικαιώματα στο μάνατζμεντ.