Θα Προστεθούν 15,4GW Ηλιακής Χωρητικότητας για Χρήση στο Δίκτυο στις ΗΠΑ Φέτος

Θα Προστεθούν 15,4GW Ηλιακής Χωρητικότητας για Χρήση στο Δίκτυο στις ΗΠΑ Φέτος
energia.gr
Δευ, 18 Ιανουαρίου 2021 - 09:37

Ένα ρεκόρ φωτοβολταϊκής χωρητικότητας αναμένεται να συνδεθεί με το δίκτυο στις ΗΠΑ φέτος, με το Τέξας να αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ένα τέταρτο των ηλιακών προσθηκών, σύμφωνα με νέα στοιχεία από την Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (ΕΠΕ). Οι προγραμματιστές και οι ιδιοκτήτες εγκαταστάσεων προβλέπουν 15,4GW νέας φωτοβολταϊκής χωρητικότητας που θα συνδεθούν στο διαδίκτυο το 2021, ξεπερνώντας σχεδόν τα 12GW πέρυσι.

 

Αυτό θα δείξει ότι η ηλιακή αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μερίδιο της νέας χωρητικότητας στο 39%, ακολουθούμενη από την αιολική στο 31%. Συνολικά, 39,7GW νέας δυναμικότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας πρόκειται να αρχίσει να λειτουργεί φέτος.

Περισσότερο από το ήμισυ της νέας φωτοβολταϊκής χωρητικότητας έχει προγραμματιστεί για τέσσερις πολιτείες: Τέξας (28%), Νεβάδα (9%), Καλιφόρνια (9%) και Βόρεια Καρολίνα (7%). Η ραγδαία αύξηση της Solar στο Τέξας έρχεται καθώς νέα έργα ωθούν το μεγαλύτερο μέρος του στόλου άνθρακα της πολιτείας εκτός σύνδεσης, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε πέρυσι. Φέτος θα δουν έργα μεγάλης κλίμακας από τα Lightsource BP, Enel Green Power και Tokyo Gas να έρχονται σε απευθείας σύνδεση στην πολιτεία.

 Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας που λειτουργούν στο Τέξας σχεδιάζουν επίσης να αυξήσουν τα φωτοβολταϊκά τους χαρτοφυλάκια, με την CPS Energy να υποβάλλει αίτηση για προτάσεις για σχεδόν τριπλασιασμό της ηλιακής χωρητικότητάς της και η Vistra να αναπτύσσει σχεδόν 1GW ηλιακών και αποθηκευτικών μονάδων, τουλάχιστον τρία από τα οποία αναμένεται να συνδεθούν στο διαδίκτυο Αυτή την χρονιά.

Εκτός από τις προσθήκες κλίμακας χρησιμότητας στις ΗΠΑ, η ΕΠΕ προβλέπει επιπλέον 4,1 GW μικρής κλίμακας φωτοβολταϊκής χωρητικότητας για να τεθεί σε λειτουργία έως το τέλος του 2021.

Η ταχεία ανάπτυξη τόσο της ηλιακής όσο και της αιολικής ενέργειας οδηγεί στην επέκταση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης μπαταριών κλίμακας χρησιμότητας, ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο ομοσπονδιακός οργανισμός, με τη νέα χωρητικότητα που αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί και να φθάσει τα 4,3GW προσθηκών φέτος.

Μεταξύ των αξιοσημείωτων εγκαταστάσεων αποθήκευσης που πρόκειται να ξεκινήσουν να λειτουργούν το 2021 είναι το Manatee Energy Storage Center, το οποίο αναπτύσσεται από την εταιρεία Florida Power & Light Company και θα διαθέτει σύστημα μπαταρίας 409MW που τροφοδοτείται από υπάρχουσα ηλιακή μονάδα.

Εκτός από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ΕΠΕ ανακοίνωσε ότι οι προγραμματισμένες προσθήκες χωρητικότητας φυσικού αερίου για το 2021 αναφέρονται στα 6,6GW, ενώ περίπου το 3% της συνολικής χωρητικότητας θα προέλθει από έναν νέο πυρηνικό αντιδραστήρα στο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας Vogtle στην Georgia.