Γαλλία για Πιστοποιητικό Εμβολιασμού: «Σοκαριστικό να Υπάρχουν Περισσότερα Δικαιώματα για Ορισμένους»

Γαλλία για Πιστοποιητικό Εμβολιασμού: «Σοκαριστικό να Υπάρχουν Περισσότερα Δικαιώματα για Ορισμένους»
energia.gr
Δευ, 18 Ιανουαρίου 2021 - 18:06

Η Γαλλία είναι «επιφυλακτική» ως προς την θέσπιση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, θεωρώντας ότι το θέμα δεν θα πρέπει να βρίσκεται στο μενού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ερχόμενης εβδομάδας, δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε πάντως σήμερα ότι αυτό το «πολύ καίριο» θέμα θα συζητηθεί στην προσεχή σύνοδο κορυφής η οποία θα διεξαχθεί μέσω τηλεδιάσκεψης την Πέμπτη

Ανέφερε πως ήδη έχουν γίνει ανεπίσημες συνομιλίες με βάση δυο ερωτήματα: αφενός το αν θα πρέπει να αποφασιστεί μια τέτοια πιστοποίηση πανευρωπαϊκά και αφετέρου – εάν συμφωνηθεί – το πότε θα ξεκινήσει η εφαρμογή της, γιατί, όπως εξήγησε, αν γίνει πολύ νωρίς, πριν εμβολιαστεί πολύς κόσμος θα προκαλούσε απαγοήτευση στους Ευρωπαίους. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι είναι απαραίτητη η ευρωπαϊκή συνεργασία και με τρίτες χώρες για αυτό το πιστοποιητικό, εφόσον γίνει αποδεκτό από τους ηγέτες, καθώς το θέμα θα τεθεί σε μια πρώτη συζήτηση την ερχόμενη Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών για την Covid-19.

«Είμαστε πολύ επιφυλακτικοί», δήλωσε ο Κλεμάν Μπον στο ραδιοφωνικό δίκτυο του France Info. «Εάν μιλάμε για ένα χαρτί, ένα έγγραφο που μας επιτρέπει να ταξιδέψουμε στην Ευρώπη, πιστεύω ότι είναι πολύ πρόωρο», είπε.

«Είναι μία συζήτηση που δεν έχει χώρο να γίνει και θα ήταν σοκαριστικό, την ώρα που μόλις αρχίζουμε παντού την εκστρατεία εμβολιασμού στην Ευρώπη, να υπάρχουν σημαντικότερα δικαιώματα για ορισμένους παρά για άλλους. Δεν είναι αυτή η δική μας ιδέα περί προστασίας και πρόσβασης στα εμβόλια».

Η πρόταση ανήκει στον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έκανε λόγο για ένα τυποποιημένο πιστοποιητικό εμβολιασμού για να δοθεί ώθηση στην βιομηχανία του τουρισμού που έχει καταρρεύσει εξαιτίας της επιδημίας. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τάχθηκε υπέρ της ιδέας τονίζοντας ότι τα δικαιώματα που θα απορρέουν από αυτό θα πρέπει να είναι αντικείμενο συζήτησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πορτογαλία: Να συνεχίσουμε τη συζήτηση
 «Ζούμε σε μία κατάσταση αβεβαιότητας για το πώς κινείται ο ιός, ποια είναι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων... Όλα δείχνουν ότι είναι καλά με τα εμβόλια»» σημείωσε η Υπουργός Εσωτερικών της Πορτογαλίας Άνα Πάουλα Ζακάριας αρμόδια για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Όσον αφορά το πιστοποιητικό εμβολιασμού σημείωσε ότι «χρειάζεται να συνεχίσουμε τη συζήτηση γιατί ένα πιστοποιητικό μπορεί να αποτελέσει απόδειξη ότι κάποιος έχει εμβολιαστεί, αλλά το δεύτερο επίπεδο της συζήτησης είναι τι μπορείς να κάνεις με αυτή την απόδειξη» και συμπλήρωσε: «Από τη μία πλευρά μπορείς να πεις ότι έχεις αυτό το πιστοποιητικό που αποδεικνύει ότι έχεις εμβολιαστεί, αυτό είναι όλο και μετά πρέπει να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε με αυτό. Υπάρχουν πολλά στοιχεία που χρειάζονται επιπλέον συζήτηση».

Υπέρ ενός ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού τάσσεται η Αυστριακή υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Καρολίνε Έντσταντλερ, η οποία προέρχεται από το  Λαϊκό Κόμμα του ομοσπονδιακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς.       

«Θεωρώ σημαντικό  ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού που είναι συντονισμένο και έχει ενιαία  εμφάνιση»,  και αυτό, επειδή «η κινητικότητα είναι μία βασική προϋπόθεση για την οικονομία, τα ταξίδια και τον τουρισμό»,  τόνισε η Καρολίνε Έντσταντλερ σε σημερινές δηλώσεις της στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοτηλεόραση, πριν από την τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους της της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Στην ερώτηση εάν το πιστοποιητικό θα δημιουργούσε μια «προνομιακή τάξη», δεδομένου ότι τα εμβόλια δεν επαρκούν προς το παρόν για όλους τους Αυστριακούς, η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων επισήμανε ότι «υποστηρίζουμε  πως ο εμβολιασμός είναι προαιρετικός»  και ότι «όποιος επιθυμεί να εμβολιαστεί, πραγματικά και θα εμβολιάζεται».

Όπως τόνισε η ίδια, στη συνέχεια, θα πρέπει «να είναι  δυνατό σε κάποιον, με τη χρήση ενιαίων προτύπων, να αποδείξει ότι έχει κάνει αυτό το εμβόλιο».