Reuters: Shell και Total οι Μεγάλοι Ωφελημένοι Από την Άνοδο στις Τιμές LNG τον Ιανουάριο

Reuters: Shell και Total οι Μεγάλοι Ωφελημένοι Από την Άνοδο στις Τιμές LNG τον Ιανουάριο
energia.gr
Τρι, 19 Ιανουαρίου 2021 - 17:52

Διεθνείς ενεργειακοί κολοσσοί, όπως η Royal Dutch Shell και η Total, αναμένεται να επωφεληθούν περισσότερο, όπως εκτιμά σε ανάλυσή του το Reuters, από την άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου τον Ιανουάριο, κερδίζοντας τους ανταγωνιστικούς traders και τους μεμονωμένους παραγωγούς χάρη στην πρόσβαση των εταιρειών αυτών σε πολλές πηγές του καυσίμου. Οι τιμές του ασιατικού LNG αυξήθηκαν σε επίπεδα-ρεκόρ τον Ιανουάριο λόγω των χαμηλών αποθεμάτων, των χαμηλών χειμερινών θερμοκρασιών, των διαφόρων διακοπών στην παραγωγή, που σημειώθηκαν διεθνώς, καθώς και των καθυστερήσεων στα θαλάσσια φορτία

Μάλιστα, σύμφωνα με το Reuters, οι τιμές του ασιατικού υγροποιημένου φυσικού αερίου έχουν ξεπεράσει τις τιμές σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου το αέριο είναι άφθονο, δημιουργώντας ευκαιρίες arbitrage για τους πωλητές.

Αρκετές εταιρείες και traders έσπευσαν να καλύψουν την ασιατική ζήτηση, αλλά είχαν δυσκολία στο να βρουν ποσότητες για γρήγορη παράδοση. Ωστόσο, κολοσσοί όπως η Shell και η Total, με πρόσβαση σε πολλές πηγές φυσικού αερίου, μπόρεσαν να διαθέσουν σε ασιατικές αγορές τάνκερ με φορτία αερίου από τις ΗΠΑ, τη Νιγηρία και το Κατάρ που προορίζονταν προηγουμένως για την Ευρώπη. «Ορισμένες από τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις μας περιλαμβάνουν τη δυνατότητα αλλαγής προορισμού. Αναδιατάσσουμε φορτία που είναι ευέλικτα για να τα κατευθύνουμε σε αγορές αιχμής», δήλωσε στέλεχος μεγάλης εταιρείας υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Στην ευρωπαϊκή αγορά, μπορούμε ακόμα να αγοράσουμε αέριο μέσω αγωγών και, ως εκ τούτου, να το αντικαταστήσουμε με μια δέσμευση για προμήθεια LNG. Μόλις οι παραγγελίες για την Ευρώπη καλυφθούν με αέριο, τα φορτία που είχαν προγραμματιστεί για αυτήν την περιοχή μπορούν να επανατοποθετηθούν όπου υπάρχει ζήτηση», πρόσθεσε.

Η Shell αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ, σε άλλη κρούση του Reuters, και η Total δεν σχολίασε άμεσα.

Οι περιφερειακές διαφορές στην τιμή, πέρα από τα έξοδα αποστολής και άλλα, είναι σήμερα τεράστια. Τα αμερικανικά συμβόλαια φυσικού αερίου για το Φεβρουάριο στο σημείο αναφοράς Henry Hub διαπραγματεύονται σήμερα περίπου 2,60 $ ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmBtu). Στην Ευρώπη, οι τιμές στον ολλανδικό κόμβο TTF είναι περίπου 10 $ ανά mmBtu, ενώ στην Ασία είναι λίγο κάτω από 30 $.

«Οι traders δεν έχουν τόση ευελιξία όσο οι μεγάλες εταιρείες, ειδικά εκείνες που έχουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο του Κατάρ», δήλωσε μια πηγή προσκείμενη στην κρατική εταιρεία του Κατάρ, QP. Το Κατάρ, η Αυστραλία, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί LNG, καθώς αντιπροσωπεύουν το 70% της παραγωγής παγκοσμίως.

Η RBC Capital Markets αναφέρει ότι η Equinor, η Shell και η Total είναι οι εταιρείες που, μεταξύ των ενεργειακών κολοσσών, επηρεάζονται περισσότερο όσον αφορά τις τιμές φυσικού αερίου. «Βλέπουμε τη Shell να έχει πλεονέκτημα από την έκθεσή της στη δυναμική των τιμών ΥΦΑ, αν και η Total θα πρέπει επίσης να θεωρηθεί ότι ευνοείται», αναφέρει η Barclays σε σημείωμά της.

Σύμφωνα με εταιρείες ενεργειακών πληροφοριών, φαίνεται ότι η Shell και η Total εξέτρεψαν φορτία με Νιγηριανό και αμερικανικό LNG προς τις αγορές της Ασίας, με πολλά άλλα φορτία να αλλάζουν επίσης προορισμό και να στρέφονται προς τα εκεί. Ο Peter McNally, της συμβουλευτικής εταιρείας Third Bridge δήλωσε ότι οι αμερικανικές εταιρείες Cheniere και Freeport αναμένεται επίσης να επωφεληθούν, καθώς είχαν όγκους διαθέσιμους για την Ασία.

Το LNG έχει αναδειχθεί κατά τις τελευταίες δεκαετίες σε μία ευέλικτη και συχνά φθηνότερη εναλλακτική σε σχέση με το φυσικό αέριο μέσω αγωγών Ωστόσο, ακόμη αντιπροσωπεύει μόλις το 10% των ποσοτήτων αερίου που διακινούνται παγκοσμίως.

Η μερίδα του Λέοντος των ποσοτήτων LNG αφορά συμβόλαια μακράς διάρκειας, μολονότι περίπου το ένα δέκατο της αγοράς διακινείται με ευέλικτες τιμές μέσω spot.

Όπως τονίζει το Reuters, η σημερινή αύξηση των τιμών επηρεάζει κυρίως την αγορά spot, τη στιγμή που τα μακροχρόνια συμβόλαια τιμολογούνται στο 11 με 13% των τιμών Brent, ή περίπου στα 6 με 7 δολάρια ανά mmBtu.