Η Audi θα Κατασκευάσει Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα με την Παλαιότερη Αυτοκινητοβιομηχανία της Κίνας FAW

Η Audi θα Κατασκευάσει Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα με την Παλαιότερη Αυτοκινητοβιομηχανία της Κίνας FAW
energia.gr
Τετ, 20 Ιανουαρίου 2021 - 09:06

Η FAW είναι η τρίτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Κίνας και μετράει τις λιμουζίνες Hongqi - ή Κόκκινη σημαία - για τους ηγέτες του κομμουνιστικού κόμματος της Κίνας. Προσπαθεί να κερδίσει έδαφος στη μεγαλύτερη αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων στον κόσμο ενάντια σε εγχώριους ανταγωνιστές όπως η Geely και η SAIC. Το νέο εργοστάσιο κοινοπραξίας θα κατασκευάσει πλήρως ηλεκτρικά μοντέλα Audi.

Η εγκατάσταση των 4,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων πρόκειται να ανοίξει το 2024 στο Chungchun στα βορειοανατολικά της Κίνας, σύμφωνα με την Audi. Αυτή η εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ της Audi και της FAW προαναγγέλλει μια νέα εποχή ηλεκτροκίνησης ως την επόμενη «χρυσή δεκαετία» για την Audi στη σημαντική κινεζική αγορά », δήλωσε ο πρόεδρος της Audi China Werner Eichhorn, σε δελτίο τύπου.

Η Κίνα είναι η μοναδική μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο για την Audi, η οποία πούλησε περισσότερα από 700.000 οχήματα εκεί το 2020. Η γερμανική μάρκα πολυτελείας θέλει τα ηλεκτρικά οχήματα να καλύψουν το ένα τρίτο των πωλήσεών της στην Κίνα έως το 2025. Η Audi και ο ιδιοκτήτης της Volkswagen θα κατέχουν ποσοστό 60% στην κοινή επιχείρηση, ενώ η FAW θα κατέχει το 40%.

Η FAW παράγει ήδη μοντέλα Audi τοπικά και έχει μακροχρόνια σχέση με την Audi και τη μητρική της εταιρεία Volkswagen. Η εταιρεία δημιουργήθηκε ως μέρος μιας ώθησης εκβιομηχάνισης από τον πρόεδρο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος Mao Zedong στη δεκαετία του 1950. Τα κορυφαία μοντέλα Hongqi, τα οποία δημιουργήθηκαν αρχικά για να μεταφέρουν διπλωμάτες και αξιωματούχους του κομμουνιστικού κόμματος, δεν ευνοήθηκαν τη δεκαετία του 1980 πριν αναβιώσουν εν μέσω εθνικής ώθησης για την προώθηση κινεζικών σημάτων.

Ο πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping οδήγησε σε μια λιμουζίνα Χονγκκί κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης για τον εορτασμό της 70ης επετείου από το τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου το 2015. Η FAW πούλησε περισσότερες από 3 εκατομμύρια μονάδες το 2020, συμπεριλαμβανομένων 200.000 από τα premium επώνυμα αυτοκίνητα Hongqi.

Η εταιρεία σχεδιάζει να ''ηλεκτροδοτήσει'' τα περισσότερα από τα μοντέλα της Hongqi έως το 2025.

Η τελευταία κίνηση της Audi έρχεται εν μέσω ενός αυξανόμενου ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων της Κίνας. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, υπήρχαν 7,2 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα στο δρόμο παγκοσμίως μέχρι το 2019, με το 47% από αυτά στην Κίνα.

Οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων της Κίνας φέτος φτάνουν τα 1,8 εκατομμύρια μονάδες, σύμφωνα με την Κίνα Association of Automobile Manufacturers.

Η κοινοπραξία FAW-Audi πιθανότατα θα ανταγωνιστεί την BMW, η οποία έχει τη δική της κοινοπραξία ηλεκτρικών οχημάτων με την κινεζική εταιρεία κατασκευής οχημάτων σπορ, Great Wall Motors.

Η Tesla είναι επίσης ένας σημαντικός παίκτης, με τα πρώτα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματά της να ξεκινούν από τη γραμμή συναρμολόγησης του gigafactory της αυτοκινητοβιομηχανίας στη Σαγκάη πέρυσι.

Ορισμένες τοπικές νεοσύστατες επιχειρήσεις, όπως οι Nio, Aiways, XPeng, Li Auto και WM Motor, επίσης, αγωνίζονται για ένα κομμάτι της κινεζικής αγοράς.

Όλο και περισσότερο, οι τοπικοί κατασκευαστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων προσπαθούν επίσης να ενσωματώσουν χαρακτηριστικά υψηλής τεχνολογίας στα αυτοκίνητά τους σε μια προσπάθεια να γίνουν πιο ανταγωνιστικά. Πολλοί έχουν συνεργαστεί με μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας της Κίνας για την κατασκευή εξυπνότερων ηλεκτρικών οχημάτων.

Επίσης τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Alibaba και η SAIC θα συνεργαστούν με μια νέα μάρκα ηλεκτρικών οχημάτων premium που ονομάζεται Zhiji, η οποία θα διαθέτει νέα τεχνολογία μπαταρίας που θα επεκτείνει τη γκάμα του αυτοκινήτου.

Η κινεζική μηχανή αναζήτησης Baidu και ο κατασκευαστής iPhone Foxconn έχουν επίσης ανακοινώσει συνεργασίες με τη Geely, η οποία είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική αυτοκινητοβιομηχανία της Κίνας.

Ενώ και η εφαρμογή Ride Hailing Didi Chuxing ανακοίνωσε επίσης πρόσφατα ότι θα κατασκευάσει ηλεκτρικά οχήματα σχεδιασμένα για τις υπηρεσίες της με την αυτοκινητοβιομηχανία BYD.