Τουρκία και Ινδονησία Ανεβάζουν Στροφές για την Αύξηση της Γεωθερμικής Ενέργειας

Τουρκία και Ινδονησία Ανεβάζουν Στροφές για την Αύξηση της Γεωθερμικής Ενέργειας
Του Δημήτρη Αβαρλή
Παρ, 22 Ιανουαρίου 2021 - 08:10

Η Τουρκία έχει κάνει στροφή στις ΑΠΕ, με την γεωθερμία να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της γειτονικής χώρας. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η βαρύτητα που δίνει στις κινήσεις αυτές ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε, κατά την διάρκεια των εγκαινίων τριών γεωθερμικών εγκαταστάσεων (Salihli JES-2, JES-3, Maspo Ala-2.), ότι η Τουρκία συγκαταλέγεται ανάμεσα στα τέσσερα

κορυφαία έθνη παγκοσμίως στη γεωθερμική ενέργεια. Οι εγκαταστάσεις θα παρέχουν απασχόληση σε περίπου 1.700 άτομα στην πόλη Μανίσα της Τουρκίας. Σημείωσε μάλιστα πως το 51,7% της παραγόμενης ενέργειας αποτελείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Πρόσθεσε δε, ότι η παραγωγή γεωθερμικής ενέργειας της Τουρκίας, η οποία ήταν μόλις 18 MW το 2002, έχει φτάσει τα 1.613 MW και πως «με αυτόν τον αριθμό, η Τουρκία ανέβηκε στην πρώτη θέση στην Ευρώπη και στην τέταρτη θέση στον κόσμο στη γεωθερμία». «Στόχος μας είναι να πρωταγωνιστούμε ως χώρα όχι μόνο στην παραγωγή, αλλά και στις τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», πρόσθεσε. Να σημειωθεί πως οι δύο μονάδες Salihli JES-2 και JES-3, έχουν συνολική εγκατεστημένη ισχύ 54,5 MW και ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 500 GWh, επαρκή για την κάλυψη της ενεργειακής ζήτησης περίπου 200.000 νοικοκυριών. Και οι δύο μονάδες περιορίζουν την εκπομπή CO2 κατά περίπου 280.000 τόνους.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στις επενδύσεις της χώρας στη διανομή φυσικού αερίου που υπολογίζονται σε 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2002.«Σήμερα, 54,5 εκατομμύρια πολίτες επωφελούνται από την άνεση του φυσικού αερίου», σημείωσε μεταξύ άλλων. Υπενθυμίζεται ακόμα πως η συνολική εγκατεστημένη χωρητικότητα ανανεώσιμης ενέργειας της χώρας ανήλθε στα 44,6 GW στο τέλος του 2019. Από αυτό το σύνολο, τα 28,5 GW προέρχονταν από υδροηλεκτρική ενέργεια, 7,58 GW από αιολικά έργα και 6 GW από φωτοβολταϊκά. Η γεωθερμία, η βιοενέργεια και άλλες πηγές αντιπροσωπεύουν τα υπόλοιπα 2,52 GW.

Την ίδια ώρα, στην Ινδονησία, την δεύτερη χώρα στον κόσμο σε παραγωγή γεωθερμικής ενέργειας, αρκετές ενεργειακές ενώσεις συμμετείχαν στην κατάρτιση του σχεδίου για την αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ  στη χώρα. Στο προσχέδιο η κυβέρνηση της χώρας έχει θέσει στόχο την αύξηση του μεριδίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στο σχέδιο τίθεται ως στόχος  η παραγωγή επιπλέον 3.552 MW γεωθερμικής ενέργειας  το διάστημα  2025-2029.  Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ινδονησιακής Γεωθερμικής Ένωσης (API) Priyandaru Effendi έκρινε ότι η πρόταση δεν είναι η πιο συμφέρουσα σε σχέση με την επίτευξη του στόχου της μεγαλύτερης αύξησης του μεριδίου των ΑΠΕ σε ποσοστό 23% μέχρι το 2029. Είπε, ιδανικά, πως η πρόσθετη γεωθερμική ισχύς θα μπορούσε να φτάσει τα 7.200 MW για να πετύχει τον στόχο. «Επί του παρόντος, η εγκατεστημένη ισχύς της γεωθερμικής ενέργειας είναι περίπου 2.200 MW, στην πραγματικότητα ανερχόταν στα 2.133 MW στο τέλος του περασμένου έτους. Για να φτάσει το επίπεδο των 7.200 MW, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ακόμη έλλειψη 5.000 MW », ανέφερε χαρακτηριστικά.