Σε άμεσες αλλαγές, που τη διαφοροποιούν από την πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ, προχώρησε από χθες η νέα κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, αρχής γενομένης με έναν οδικό χάρτη για τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας, καθώς από αυτό θα εξαρτηθεί και η υλοποίηση της πολιτικής ατζέντας του νέου προέδρου, δίδοντας το στίγμα μιας νέας πολιτικής, που κύριο χαρακτηριστικό της θα είναι η ταχύτητα και η λήψη αποφάσεων από ένα οργανωμένο επιτελείο ειδικών

Η αμερικανική κυβέρνηση ξεκίνησε από έναν λεπτομερή οδικό χάρτη, επικεντρωμένο στην επιστημονική γνώση, για την αντιμετώπιση της Covid-19, με την αύξηση των εμβολιασμών και των διαγνωστικών τεστ, τη στιγμή που η πανδημία εισέρχεται «στην πιο φονική της φάση», σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο. Ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε αμέσως 10 διατάγματα και άλλες εγκυκλίους για την εφαρμογή εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας, την οποία παρέλειψε ο προκάτοχός του, με καταστροφικά αποτελέσματα για τις ΗΠΑ.

Το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει σειρά στόχων, όπως η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του αμερικανικού πληθυσμού, η επιτάχυνση της εκστρατείας εμβολιασμού, ο έλεγχος της εξάπλωσης της επιδημίας με υποχρεωτική τη χρήση μάσκας σε όλα τα δημόσια κτήρια και αύξηση των διαγνωστικών τεστ. Στο σχέδιο περιλαμβάνεται επίσης η αύξηση της επείγουσας βοήθειας και η εισαγωγή επείγουσας νομοθεσίας για την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής, η λειτουργία των σχολείων και των καταστημάτων σε συνθήκες ασφάλειας, η προστασία των πλέον ευάλωτων και η αντιμετώπιση των φυλετικών ανισοτήτων, καθώς και η αποκατάσταση της αμερικανικής ηγεσίας στον κόσμο για την προετοιμασία για οποιασδήποτε μελλοντική πανδημία.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα ζητήσει από το Κογκρέσο την έγκριση πόρων ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων, όπου περιλαμβάνονται 20 δισ. δολάρια για εμβόλια και 50 δισ. δολ. για διαγνωστικά τεστ. Μαζί με τα θέματα πολιτικής, ο Μπάιντεν αναφέρθηκε και στον προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας ότι του έγραψε μία πολύ γενναιόδωρη επιστολή.

Μέτρα για το κλίμα

Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών για το Κλίμα Τζον Κέρι δήλωσε ότι τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής πρέπει να επιταχυνθούν σημαντικά και ότι για να επιτευχθεί μέχρι το 2050 ο στόχος των μηδενικών εκπομπών άνθρακα χρειάζονται ριζικές αλλαγές στην οικονομία. Ο Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε να θέσει τις ΗΠΑ στον δρόμο για μηδενισμό των εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2050, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή του για την επιστροφή των ΗΠΑ στη συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.

Διατλαντικές σχέσεις

Το θέμα των διατλαντικών σχέσεων έρχεται επίσης στο πρώτο πλάνο της πολιτικής του Τζο Μπάιντεν, με τους υπουργούς Εξωτερικών Γαλλίας και Γερμανίας να σχεδιάζουν κοινό ταξίδι στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τον Διατλαντικό Συντονιστή της γερμανικής κυβέρνησης Πέτερ Μπάιερ.

«Είναι σημαντικό να αναλάβει η Ευρώπη μεγαλύτερες ευθύνες. Δεν πρέπει να επιστρέψουμε στην παλιά νοσταλγία της διατλαντικής σχέσης. Και οι δύο πλευρές θα πρέπει να αναζητήσουν νέα κοινά σημεία. Πρέπει να οικοδομήσουμε τη νέα Δύση», δήλωσε Πέτερ Μπάιερ στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο. «Τα τελευταία τέσσερα χρόνια υπό τον Τραμπ ήταν πολύ επιζήμια για τις διατλαντικές σχέσεις. Τώρα μπορούμε να αναπνεύσουμε». Ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός τόνισε ότι για τη Γερμανία «είναι σημαντικό να δοθεί στο ΝΑΤΟ και στις ΗΠΑ μια πολύ σαφής δέσμευση για τον στόχο του 2% για τις αμυντικές δαπάνες».

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Σοφών της γερμανικής κυβέρνησης, Λαρς Φελντ, πιστεύει ότι είναι δυνατή η επανεκκίνηση των διεθνών εμπορικών σχέσεων υπό τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. «Αν τα πράγματα πάνε πραγματικά καλά, τότε είναι δυνατή μια νέα αρχή στις διεθνείς εμπορικές σχέσεις με μια νέα βασική εμπορική συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ η οποία να θέτει πρότυπα για όλον τον κόσμο», είπε στην εφημερίδα «Rheinische Post» ο Φελντ.

Λίγο νωρίτερα, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ είχε δηλώσει πρόθυμη να συζητήσει με τον Μπάιντεν τις ενεργειακές σχέσεις με τη Μόσχα, επαναλαμβάνοντας ωστόσο τη στήριξή της στον αμφιλεγόμενο αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας.

Η στάση της Κίνας

Η Κίνα υιοθέτησε έναν πιο θετικό τόνο προς τη νέα κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν, λέγοντας ότι «οι καλοί άγγελοι μπορούν να θριαμβεύσουν επί των κακών δυνάμεων» και υποβαθμίζοντας εκνευρισμούς του παρελθόντος ως αποτέλεσμα της ατμόσφαιρας που δηλητηριάστηκε από την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο, το Πεκίνο εξέφρασε την οργή του για την παρουσία της εκπροσώπου της Ταϊβάν στην Ουάσιγκτον στην ορκωμοσία του Μπάιντεν έπειτα από επίσημη πρόσκληση, διαμηνύοντας μέσω εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών του ότι «είναι κατηγορηματικά αντίθετο σε οποιαδήποτε επίσημη επαφή ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ταϊβάν».

Επιστρέφει στον ΠΟΥ

Σε ένα πρώτο άμεσο δείγμα γραφής, ο Τζο Μπάιντεν αντέστρεψε τη διαδικασία αποχώρησης των ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), που είχε δρομολογήσει ο προκάτοχός του Τραμπ, ευχαρίστησε τον οργανισμό για τον ηγετικό του ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας διαβεβαιώνοντας για τη συνέχιση της οικονομικής συνεισφοράς της Ουάσιγκτον. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξήρε την απόφαση του Μπάιντεν να επαναφέρει τη χώρα του στον διεθνή οργανισμό, κίνηση που χαρακτήρισε «απόλυτα κρίσιμη» για τον καλύτερο διεθνή συντονισμό στον αγώνα εναντίον της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Βαρύ πλήγμα στον όμιλο Τραμπ

H «αυτοκρατορία επιχειρήσεων» του Ντόναλντ Τραμπ υπέστη βαρύ πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού, με τα έσοδα από τα ξενοδοχεία σε Ουάσιγκτον και Λας Βέγκας να έχουν μειωθεί περισσότερο από το ήμισυ. Τα έσοδα από το ξενοδοχείο του στην Ουάσιγκτον, το οποίο είχε προσπαθήσει να πωλήσει, μειώθηκαν στα 15,1 εκατ. δολάρια από 40,5 εκατ. δολάρια το 2019, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία. Στο Λας Βέγκας, τα έσοδα μειώθηκαν στα 9,2 εκατ. από 23,2 εκατ. δολάρια. Σε ένα ακόμη σημαντικό περιουσιακό του στοιχεία, στο θέρετρο γκολ Doral στο Μαϊάμι, τα έσοδα μειώθηκαν και εκεί στα 44 εκατ. δολάρια από 77 εκατ. του 2019. Περίπου κατά δύο τρίτα μειώθηκαν και τα έσοδα από τα γήπεδα γκολφ σε Βρετανία και Ιρλανδία.

Το συνολικό εισόδημα του Τραμπ μειώθηκε μεταξύ 273 και 308 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία που καλύπτουν το 2020 και τις πρώτες 20 ημέρες του 2021. Στα στοιχεία του 2017, ο Τραμπ είχε παρουσιάσει έσοδα άνω των 528,9 εκατ. δολαρίων σε διάστημα 15 1/2 μηνών, συμπεριλαμβανομένων και των τριών μηνών στην προεδρία των ΗΠΑ. Η αξία του ενεργητικού από τις επιχειρηματικές δραστηριότητές του ανέρχεται σε 1,3 έως 1,7 δισ. δολάρια, ενώ ολόκληρη η περιουσία του αποτιμάται σε 2,5 δισ. δολάρια, κατά 500 εκατ. δολάρια χαμηλότερα συγκριτικά με όταν έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")