Σε ένα ιστορικό βήμα για την Ε.Ε., οι Ευρωπαίοι εξασφάλισαν πέρυσι το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής τους ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές παρά από ορυκτά καύσιμα για πρώτη φορά έως σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία της Ember και της Agora Energiewende, τα οποία καταδεικνύουν πόσο σοβαρά έχουν πάρει πλέον όλες οι χώρες την προσπάθεια μετάβασης στην «πράσινη» οικονομία

Τα εν λόγω στοιχεία που παρακολουθούν την αγορά ενέργειας της Ε.Ε. από το 2015 έδειξαν ότι οι ΑΠΕ συνέβαλαν στο 38% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας πέρυσι συγκριτικά με τα ορυκτά καύσιμα που εκπροσώπησαν μερίδιο 37%. Και αυτό, καθώς η αιολική και η ηλιακή ενέργεια έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια: έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από το 2015, εκπροσωπώντας το 1/5 της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. το 2020. Αποτελούν επίσης και τον βασικό λόγο για τον οποίο η χρήση του άνθρακα μειώθηκε 20% πέρυσι, συμβάλλοντας μόλις κατά 13% στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη.

Από το 2015 οι εκπομπές ρύπων από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη καταγράφουν ιστορική πτώση, καθώς έχουν γίνει κατά 29% πιο καθαρές.

Τα ορόσημα αυτά ακολουθούν τη δέσμευση των Ευρωπαίων ηγετών τον προηγούμενο μήνα να μειώσουν έως το 2030 τις εκπομπές ρύπων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 55% από τα επίπεδα του 1990. Και στις ΗΠΑ, οι ΑΠΕ έχουν ξεπεράσει την κατανάλωση άνθρακα τα τελευταία χρόνια. Πέρυσι τον Μάιο καταναλώθηκαν περισσότερες ΑΠΕ από άνθρακα για πρώτη φορά από το 1885.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")