Για το ενδεχόμενο ενός «νέου ψυχρού πολέμου» προειδοποίησε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, απευθυνόμενος μέσω βίντεο στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, το οποίο ξεκίνησε χθες διαδικτυακά τις εργασίες του. Παράλληλα ζήτησε την ενίσχυση του ρόλου της Ομάδας των Είκοσι πιο Αναπτυγμένων Χωρών του Κόσμου (G20), όσον αφορά την παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση

Περισσότεροι από 2.000 επιχειρηματίες, ηγέτες κρατών και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών μετέχουν στο Παγκόσμιο Φόρουμ του Νταβός, το οποίο φέτος διεξάγεται λόγω Covid-19 διαδικτυακά. Η αντιμετώπιση άλλωστε των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού είναι το βασικό θέμα στην ατζέντα του φετινού Νταβός, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώνονται την Παρασκευή.

Ανοίγοντας τις εργασίες του Παγκόσμιου Φόρουμ, στο οποίο δεσπόζουν τα θέματα του κορονοϊού, ο εμβολιασμός αλλά και η δημιουργία θέσεων εργασίας καθώς και η κλιματική αλλαγή, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ προειδοποίησε για έναν «νέο ψυχρό πόλεμο», ο οποίος δεν μπορεί να οδηγήσει, όπως είπε, παρά «σ’ ένα αδιέξοδο».

Χωρίς να κατονομάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Σι τάχθηκε υπέρ των πολυμερών σχέσεων και της παγκοσμιοποίησης, όπως είχε ήδη κάνει στο ίδιο φόρουμ πριν από τέσσερα χρόνια, λίγο πριν ανέβει στην εξουσία ο Ντόναλντ Τραμπ.

Λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Τζο Μπάιντεν, ο ηγέτης της Κίνας φάνηκε να θέλει να τον προειδοποιήσει να μη συνεχίσει την πολιτική του προκατόχου του, ο οποίος είχε αναγάγει την Κίνα σε υπ’ αριθμόν ένα αντίπαλό του, ιδιαίτερα όσον αφορά το εμπόριο και την υψηλή τεχνολογία.

Φοβάται συσπείρωση

Το Πεκίνο φοβάται ότι ο Τζο Μπάιντεν μπορεί να θελήσει να συνασπίσει τους Δυτικούς εναντίον του, συνεχίζοντας με παραλλαγές τη σκληρή πολιτική τού προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Κινέζος ηγέτης κάλεσε ακόμη τον κόσμο να ενισχύσει τον συντονισμό της μακροοικονομικής πολιτικής και να ενισχύσει τον ρόλο της G20 στη διεθνή οικονομική διακυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «επισφαλή ανάκαμψη» από την πανδημία του κορονοϊού.

Η G20 -η Ομάδα των 20 Πλουσιότερων Χωρών του Κόσμου, στην οποία μετέχουν οι αναπτυγμένες και οι ταχύτατα αναπτυσσόμενες χώρες, συν την Ε.Ε.- θα πρέπει να ισχυροποιηθεί ως το «βασικό φόρουμ οικονομικής διακυβέρνησης» και ο κόσμος θα πρέπει να «εμπλακεί σε στενότερο συντονισμό της μακροοικονομικής πολιτικής», τόνισε ο Σι.

To φετινό φόρουμ συμπίπτει με τον έναν χρόνο από την εμφάνιση του κορονοϊού. Στο περσινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ η εμφάνιση μια μυστηριώδους πνευμονίας στην Κίνα δεν είχε ακόμα προκαλέσει παρά ασαφή ανησυχία.

Η οικονομική ελίτ συναντήθηκε στο αλπικό θέρετρο ενδιαφερόμενη περισσότερο για τη διαμάχη Ντόναλντ Τραμπ - Γκρέτα Τούνμπεργκ, παρά για το lockdown που είχε επιβληθεί στην κινεζική πόλη Ουχάν.

Έναν χρόνο αργότερα, οι ΗΠΑ έχουν ξεπεράσει το όριο των 25 εκατ. κρουσμάτων, αναγκάζοντας τον νέο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να θέσει εκ νέου περιορισμούς για την είσοδο στη χώρα, με τις επιπτώσεις της πανδημίας σε ανθρώπους και χρήματα να είναι πρώτιστο μέλημα της παγκόσμιας οικονομικής και πολιτικής ελίτ.

Λαγκάρντ: Καθυστερεί η ανάκαμψη

Καθυστερεί η οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης, λόγω των νέων περιορισμών για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού και της αβεβαιότητας για την πορεία των εμβολιασμών, επισήμανε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας χθες στο Φόρουμ του Νταβός. Η επικεφαλής της ΕΚΤ πάντως επισήμανε πως εξακολουθεί να ελπίζει ότι το 2021 θα είναι η χρονιά τής μετά την επιδημία οικονομικής ανάκαμψης.

«Το ταξίδι μοιάζει να καθυστερεί λίγο, αλλά δεν πρόκειται να ακυρωθεί», είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της ΕΚΤ.

Η Λαγκάρντ υποστήριξε πως το 2021 θα είναι η χρονιά της ανάκαμψης αλλά σε δύο φάσεις, με την πρώτη φάση να χαρακτηρίζεται από υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας. Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΚΤ, το τρέχον οικονομικό περιβάλλον «εξακολουθεί να αφορά το πέρασμα της γέφυρας προς την ανάκαμψη, αλλά το ταξίδι μοιάζει να καθυστερεί λίγο, όχι όμως να ακυρώνεται».

Οι χώρες της Ευρωζώνης βρίσκονται αντιμέτωπες με νέα αυστηρά περιοριστικά μέτρα και αργή εξέλιξη των εμβολιασμών, γεγονός που επιτείνει την οικονομική αβεβαιότητα, με την οικονομία να εκτιμάται ότι έχει καταγράψει ύφεση άνω του 7% το 2020.

Τα τελευταία οικονομικά δεδομένα της ΕΚΤ προμηνύουν ύφεση για το τελευταίο τρίμηνο του 2020 και σύμφωνα με τη Λαγκάρντ «θα έχουν επίπτωση στο πρώτο τρίμηνο του 2021».

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")