Τη «Διακήρυξη του Ποσειδώνα» Υπέγραψαν 300 Ναυτιλιακοί Φορείς

Τη «Διακήρυξη του Ποσειδώνα» Υπέγραψαν 300 Ναυτιλιακοί Φορείς
του Αντώνη Τσιμπλάκη
Τετ, 27 Ιανουαρίου 2021 - 16:49

Η «ισχύς εν τη ενώσει» για τη ναυτιλιακή βιομηχανία, η οποία, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινότητα για την ανθρωπιστική κρίση στην οποία έχει οδηγήσει τους ναυτικούς η αδυναμία αλλαγής πληρωμάτων, αποφάσισε να ενώσει τις δυνάμεις της μέσω της «Διακήρυξης του Ποσειδώνα» (Neptune Declaration on Seafarer Wellbeing and Crew Change)

Περισσότεροι από 300 φορείς της ναυτιλίας, συμπεριλαμβανομένων και ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών, υπέγραψαν τη Διακήρυξη, με την οποία κάνουν έκκληση για την προστασία των ναυτικών, απέναντι στις τεράστιες δυσκολίες στις μετακινήσεις, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 400.000 ναυτικοί έχουν μείνει εγκλωβισμένοι στα πλοία τους για διαστήματα μεγαλύτερα ακόμα και των 18 μηνών, όταν ένα μπάρκο διαρκεί περίπου έξι μήνες. Μια κατάσταση που έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα και στην ψυχική υγεία των ναυτικών, αφού έχουν καταγραφεί ακόμα και απόπειρες αυτοκτονίας, ενώ θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια πληρωμάτων, πλοίων και φορτίων.

Απρόσκοπτη μετακίνηση

Χαρακτηριστική είναι και η θέση που έχει εκφράσει ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης: «Στη δίνη της πανδημίας που βιώνει η ανθρωπότητα, η ναυτιλία και οι ναυτικοί της προσφέρουν αναντικατάστατες υπηρεσίες, εξασφαλίζοντας τα βασικά αγαθά που χρειάζεται η κοινωνία μας σε καιρούς ειρήνης, αλλά και κρίσεων. Ο ρόλος της ναυτιλίας αποζητά και αξίζει τη διεθνή αναγνώριση και την υποστήριξη από τους κυβερνώντες, ώστε να εξασφαλισθεί κάθε δυνατή διευκόλυνση για την ανεμπόδιστη παροχή των θαλάσσιων μεταφορικών υπηρεσιών. Κυρίως όμως πρέπει άμεσα να επιλυθούν τα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στη μετακίνηση των ναυτικών και στις αλλαγές πληρωμάτων. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη μετακίνηση των ναυτικών ανά τον κόσμο, με γνώμονα πρωτίστως την υγεία και την ευημερία τους που έχουν άμεση επίπτωση και στην ασφάλεια των πλοίων και της ναυσιπλοΐας».

Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα είναι να δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό των ναυτικών. «Είναι, υψίστης σημασίας να δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό των ναυτικών για τον Covid-19, μαζί με άλλους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής. Αυτό θα διασφαλίσει ένα περιβάλλον χωρίς Covid-19 για τους ναυτικούς, οι οποίοι εργάζονται υπό ιδιαίτερες συνθήκες περιορισμού», σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΕΕ Θ. Βενιάμης.

Η διακήρυξη

Οι συμμετέχοντες στην πρωτοβουλία αυτή κάνουν έκκληση στην παγκόσμια κοινότητα για την εφαρμογή τεσσάρων κύριων δράσεων για την επίλυση της κρίσης:

* Αναγνώριση των ναυτικών ως «key workers» και προτεραιότητα στους εμβολιασμούς.

Οι ναυτικοί πρέπει να αναγνωρίζονται ως βασικοί εργαζόμενοι από όλες τις κυβερνήσεις σύμφωνα με το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να διευκολυνθούν οι διαδικασίες μετακίνησής τους από και προς το πλοίο, βάσει των διεθνώς συμφωνημένων υγειονομικών πρωτοκόλλων. Επίσης οι ναυτικοί, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους, θα πρέπει έχουν πρόσβαση κατά προτεραιότητα στα εμβόλια Covid-19.

* Εφαρμογή υγειονομικών πρωτοκόλλων με βάση υπάρχουσες βέλτιστες πρακτικές. Η ναυτιλιακή βιομηχανία και οι κυβερνήσεις πρέπει να εφαρμόσουν το προτεινόμενο πλαίσιο πρωτοκόλλων για να εξασφαλιστούν ασφαλείς αλλαγές στα πληρώματα των πλοίων κατά τη διάρκεια της πανδημίας Coronavirus (Covid-19).

* Αύξηση της συνεργασίας μεταξύ διαχειριστών και ναυλωτών για τη διευκόλυνση των αλλαγών πληρωμάτων. Η διευκόλυνση των αλλαγών πληρωμάτων με βάση τα πρωτόκολλα υγείας υψηλής ποιότητας είναι μια κοινή ευθύνη που θα δημιουργήσει οφέλη για όλους, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο εξάπλωσης του Covid-19 στα πλοία και ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο να υπάρξουν προβλήματα στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού, συμβάλλοντας παράλληλα στην ασφάλεια στη θάλασσα και την ευημερία των ναυτικών.

* Διασφάλιση της αεροπορικής σύνδεσης μεταξύ σημαντικών ναυτιλιακών κόμβων για τους ναυτικούς. Η αεροπορική βιομηχανία θα πρέπει να συνεργαστεί με τη ναυτιλιακή βιομηχανία για να διασφαλίσει ότι θα υπάρχει ικανότητα αεροπορικής μεταφοράς ναυτικών μεταξύ μεγάλων ναυτιλιακών κόμβων που είναι απαραίτητο για τις αλλαγές πληρωμάτων. Επιπλέον, η αεροπορική και ναυτιλιακή βιομηχανία, καθώς και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεργαστούν για τη δημιουργία ενός καθολικά αποδεκτού και εναρμονισμένου πλαισίου λειτουργίας του συστήματος.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")