Επιφυλακτική Στάση Τηρούν οι Προμηθευτές στη Συμφωνία ΥΠΕΝ-Θεσμών για τους Λιγνίτες της ΔΕΗ

Επιφυλακτική Στάση Τηρούν οι Προμηθευτές στη Συμφωνία ΥΠΕΝ-Θεσμών για τους Λιγνίτες της ΔΕΗ
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Δευ, 1 Φεβρουαρίου 2021 - 08:00

Στο σκοτάδι κινείται κατά βάση η αγορά μετά τη συμφωνία ΥΠΕΝ-Θεσμών για το κλείσιμο του φακέλου που αφορά στη μονοπωλιακή πρόσβαση της ΔΕΗ στη λιγνιτική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που είχε επιφέρει την καταδίκη της Επιχείρησης από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το 2007. Όπως προβλέπει η συμφωνία, η ΔΕΗ θα παραχωρήσει μέρος της λιγνιτικής παραγωγής της στους ιδιώτες προμηθευτές, σε τιμή που θα συνδέεεται με την τιμή της αγοράς και θα καθορίζεται από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

Όπως είναι γνωστό, οι ποσότητες ενέργειας που θα διατίθενται σε τριμηνιαία ή ετήσια πακέτα, θα ανέλθουν φέτος, στο 50% της λιγνιτικής παραγωγής που καταγράφηκε το 2020, ενώ το 2022 και το 2023 θα διαμορφωθούν σε ποσοστό 40%.

Πάντως, η πρόσβαση των ιδιωτών προμηθευτών στη λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ θα είναι σημαντικά μειωμένη σε σχέση με τις περιβόητες δημοπρασίες ΝΟΜΕ που ίσχυσαν την περίοδο 2015-2016, καθώς το μερίδιο του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα σημειώνει ραγδαία υποχώρηση ενώ έχει ξεκινήσει και η απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων της Επιχείρησης στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης.

Οι πρώτες πληροφορίες θέλουν την ΔΕΗ να διαθέτει 3 τεραβατώρες, φέτος και πλησίον αυτής της ποσότητας σε ετήσια βάση, την επόμενη διετία, ενώ ορισμένοι κύκλοι της Επιχείρησης υποστηρίζουν ότι η σύνδεση της τιμής με την αγορά, διασφαλίζει πως ο μηχανισμός δεν θα ζημιώσει την ΔΕΗ.

Κι ενώ η ΔΕΗ χαρακτήρισε ως δίκαιη λύση τη συμφωνία με την οποία διευθετείται η εκκρεμότητα, στελέχη της αγοράς με τα οποία ήρθε σε επικοινωνία το energia.gr μας αποκάλυψαν πως βρίσκονται, ούτε λίγο ούτε πολύ, στο σκοτάδι, αναφορικά με το τί σημαίνει για τις εταιρείες προμήθειας ρεύματος, αυτή η εξέλιξη.   

«Πώς θα προσφέρουν αυτές τις ποσότητες; Θα τις προσφέρουν σε dumping τιμή και ύστερα ποιός θα αποκξτά πρόσβαση και με ποιο τρόπο. Θα φτιάξουν καμιά πλατφόρμα τύπου «Εξοικονομώ» και όποιος προλάβει; Δεν γνωρίζουμε ακόμη. Ψάχνουμε να βρούμε τί ακριβώς είναι αυτή η συμφωνία», είπε χαρακτηριστικά στέλεχος της αγοράς στο portal.

Κάποια άλλα στελέχη με τα οποία ήλθαμε σε επαφή, θεωρούν τη συμφωνία με τους Θεσμούς κάποιου είδους συμβιβασμό, χωρίς να είναι, όμως, σε θέση να δώσουν περισσότερες εξηγήσεις.

Ενδεχομένως, υποστηρίζουν, ένας από τους λόγους που φθάσαμε σε αυτή την εξέλιξη είναι επειδή εάν η ΔΕΗ αποσυρθεί οριστικά από τους λιγνίτες θα αυξηθεί πολύ η τιμή, καθώς η Επιχείρηση δεν θα έχει τον έλεγχο της αγοράς.

«Όλοι γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει σχέση της DAM αγοράς με το μεταβλητό κόστος του λιγνίτη, επειδή είναι πολύ πιο ακριβό. Άρα η ΔΕΗ θα υποχρεωθεί να πουλήσει με ζημία, με άγνωστες συνέπειες για αυτή» είπε στέλεχος της αγοράς .

Και ενώ η αγορά φαίνεται να τελεί σε σύγχυση, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης προειδοποίησε για «τραγικό αποτέλεσμα» που θα έχει για την Επιχείρηση οι νέες ΝΟΜΕ, όπως χαρακτήρισε τη συμφωνία ΥΠΕΝ –Θεσμών.

«Η ΔΕΗ θα είναι αναγκασμένη να πουλά πολύ κάτω του κόστους στους ανταγωνιστές της, ιδιώτες παρόχους", δήλωσε ο ίδιος σε Μέσο της Κοζάνης και πρόσθεσε: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λειτουργεί ως βαποράκι των μεγάλων συμφερόντων στη χώρα μας, με αποτέλεσμα μεγάλες ζημιές και κινδύνους για τη ΔΕΗ» και κατέληξε λέγοντας πως η Κυβέρνηση είναι συνένοχη σε αυτό.

Είναι χαρακτηριστικό το ότι οι απόψεις που εξέφερε ο κ. Αδαμίδης, συμπτίπτουν με εκείνες του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου. Οπως ανέφερε μεταξύ άλλων με δήλωσή του: «Παρά τις υποκριτικές εξαγγελίες της, η ΝΔ επαναφέρει και μάλιστα επιβάλλει εσαεί ΝΟΜΕ, διασφαλίζει δηλαδή την προνομιακή πρόσβαση των προμηθευτών ενέργειας στην παραγωγή της ΔEΗ, σε τιμές κάτω του κόστους…Δεσμεύει ακόμη τη ΔEΗ να πουλάει ενέργεια κάτω του κόστους, γιατί πώς αλλιώς οι προμηθευτές θα δεχτούν να συνάψουν συμβόλαια, και μεταφέρει στους καταναλωτές της ΔEΗ τη χασούρα με τις υπέρογκες αυξήσεις που βλέπουν ήδη στους λογαριασμούς τους.»