Νέος ''Πόλεμος'' Μαίνεται στα Νερά του Αχελώου-Αντιδράσεις για το Φράγμα της Μεσοχώρας

Νέος Πόλεμος Μαίνεται στα Νερά του Αχελώου-Αντιδράσεις για το Φράγμα της Μεσοχώρας
Της Μάχης Τράτσα
Δευ, 1 Φεβρουαρίου 2021 - 08:09

Άρχισαν τα …όργανα στη Μεσοχώρα Αχελώου, πριν αλέκτωρα φωνήσαι…  Με αφορμή τις προχθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μηστοτάκη,  οι κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση δεν σέβεται ούτε τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή τους, ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να ανακοινώσει τη συνέχιση των έργων, παρά τις αποφάσεις 

του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου και από την ασφαλή απόσταση των Τρικάλων, αποφεύγοντας την επίσκεψη στην περιοχή και κυρίως την επαφή με τους κατοίκους που τον περίμεναν για να του εκθέσουν τις απόψεις τους και κυρίως τις αντιρρήσεις τους.

Τι είπε ο πρωθυπουργός

Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός μιλώντας σε εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Τσιτσάνη των Τρικάλων,  περιέγραψε με σαφήνεια τις επιδιώξεις της κυβέρνησης. Όπως τόνισε, το ελληνικό δημόσιο έχει δαπανήσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε σημαντικά έργα υποδομής τα οποία παραμένουν ημιτελή. «Έχω δώσει την κατεύθυνση στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, σε συνδυασμό με τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει η ΔΕΗ να επικαιροποιηθεί αμέσως η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το φράγμα της Μεσοχώρας, έτσι ώστε να προχωρήσουμε σε νέα έγκριση περιβαλλοντικών όρων και το φράγμα επιτέλους να λειτουργήσει ως μεγάλο υδροηλεκτρικό έργο», σημείωσε.

Οι αντιδράσεις των κατοίκων

Σε ανακοίνωσή του, το Δίκτυο "Μεσοχώρα - Αχελώος SOS"  αναφέρει χαρακτηριστικά ότι, η κυβέρνηση σέβεται τις αποφάσεις των δικαστηρίων μόνο όταν εξυπηρετούν την πολιτική της και σίγουρα όχι στην προκειμένη περίπτωση. Είναι αξιοσημείωτο ότι το Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ με απόφασή του (2228/2020) απέρριψε αίτηση της περιφέρειας Θεσσαλίας, της περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας κ.ά., που ζητούσαν να ακυρωθούν ΚΥΑ για την έγκριση αναθεωρήσεων Σχεδίων Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών Δυτικής Στερεάς Ελλάδος και Θεσσαλίας. Επίσης, με άλλη απόφασή του (2230/2020) στα τέλη Νοεμβρίου είχε κάνει δεκτή αίτηση του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κατακλυζομένου Οικισμού Μεσοχώρας «Ο Αχελώος», που ζητούσε την ακύρωση της υπουργικής απόφασης με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου «υδροηλεκτρικό έργο Μεσοχώρας».

Το έργο της εκτροπής του ποταμού έχει ακυρωθεί έξι φορές από το ΣτΕ  - από το 1994 έως το 2014 – καθώς οι ανώτατοι δικαστές έκριναν ότι παραβιάζει την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ωστόσο,  τμήμα του κατασκευάστηκε, όπως η μονάδα της Μεσοχώρας, που σχεδόν ολοκληρώθηκε το 2001, αλλά δεν λειτούργησε ποτέ διότι ήταν ενταγμένη στους περιβαλλοντικούς όρους του έργου της εκτροπής, το οποία διαρκώς ακυρωνόταν από το ΣτΕ. Γι΄αυτό το 2017 η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να απεντάξει από το έργο της εκτροπής το φράγμα της Μεσοχώρας - μια έτοιμη από το 2001 επένδυση 280 εκατ. ευρώ (άνω των 500 εκατ. ευρώ σε σημερινές τιμές) – προκειμένου να το ξεμπλοκάρει.

Φόβοι για επιστροφή του σχεδίου εκτροπής

Οι κάτοικοι πλέον φοβούνται τη συνέχιση στην πολιτική «σαλαμοποίησης» των έργων στον άνω ρου του Αχελώου, που ακολούθησαν και οι προκάτοχοί του κ. Μητσοτάκη, ανεξαρτήτως πολιτικού χρώματος, αδειοδοτώντας ένα - ένα τα έργα, με πρώτο αυτό του φράγματος και του ΥΗΕ στη Μεσοχώρα. «Είναι θέμα χρόνου μια νέα περιβαλλοντική αδειοδότηση του φράγματος της Μεσοχώρας, με μια απλή  «επικαιροποίηση» της μελέτης, που χρησιμοποιήθηκε για την έκδοση της προηγούμενης απόφασης το 2017 (με υπογραφή Σ.Φάμελλου), την οποία ακύρωσε το ΣτΕ», σημειώνουν οι κάτοικοι, επισημαίνοντας μάλιστα ότι στην ομιλία του ο πρωθυπουργός ξαναέβαλε στο τραπέζι το θέμα της μερικής εκτροπής του Αχελώου.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, «θα προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση του έργου της Μεσοχώρας και θα εξετάσουμε τα ζητήματα της μερικής εκτροπής του Αχελώου, είναι ζητήματα εξαιρετικά σύνθετα, με πάρα πολλές δικαστικές εκκρεμότητες οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν». Πρόσθεσε μάλιστα, ότι «η Μεσοχώρα αποτελεί το πρώτο βήμα, είναι αναγκαία, όχι κατ’ ανάγκη  ικανή συνθήκη, για να επανεξετάσουμε το έργο της μερικής μεταφοράς υδάτων από τη Δυτική Ελλάδα στη Θεσσαλία».