Ο ασκός του Αιόλου για απάτη σε βάρος του δημοσίου άνοιξε στην Ιταλία μετά την τεράστια κινητοποίηση του σώματος δίωξης οικονομικού εγκλήματος και των Καραμπινιέρι, σε τουλάχιστον επτά περιφέρειες της χώρας. Οι πρώτες πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας κάνουν λόγο για οργανωμένο κύκλωμα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μέσω του οποίου έγινε κατάχρηση 143 εκατομμυρίων ευρώ κρατικών επιδοτήσεων

Περισσότεροι από 200 άνδρες των σωμάτων ασφαλείας, με την υποστήριξη ελικοπτέρων και εκπαιδευμένων σκύλων ανίχνευσης μετρητών του σώματος δίωξης οικονομικού εγκλήματος πραγματοποίησαν πενήντα εφόδους στη Λομβαρδία, το Πεδεμόντιο, τη Λιγουρία, την Εμίλια Ρομάνια, τη Σαρδηνία και το Λάτσιο. Με εντολή του εισαγγελέα Πάολο Μάτσα, οι Αρχές έψαξαν σε κτίρια, σπίτια και οχήματα για έγγραφα, από μετοχές μέχρι τραπεζικά στοιχεία, για τον εντοπισμό 140 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ.

Μέχρι στιγμής, έχουν κατασχεθεί 69 τραπεζικοί λογαριασμοί και 22 μετοχές αξίας 19 εκατομμυρίων ευρώ, 147 οχήματα, κτίρια και γη αξίας 12 εκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένης πολυτελούς κατοικίας στο κέντρο του Μιλάνο, δύο πολυτελείς βίλες στο Σάσαρι και το Λέκο, καθώς και ένα ολόκληρο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Biolevano, αξίας 70 εκατομμυρίων ευρώ.

Πραγματοποιήθηκαν έντεκα συλλήψεις, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Πιέτρο Φράνκο Τάλι, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Saipem, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαϊκού εξοπλισμού στον κόσμο. Ο Τάλι, που βρίσκεται υπό κατ’ οίκον περιορισμό, ήταν “κρυφός” μεγαλομέτοχος στην Biolevano, εταιρεία επεξεργασίας απορριμμάτων ξύλου στην Πάβια. Μέσω αυτής στήθηκε, όπως φαίνεται, ένας μηχανισμός με πλαστά έγγραφα που πιστοποιούσαν ότι τα απορρίμματα προέρχονταν από πηγή πλησίον του εργοστασίου, προκειμένου να λάβει τη μέγιστη επιχορήγηση.

Χρήματα των φορολογουμένων

Οι έρευνες της ιταλικής εισαγγελίας βρίσκονται σε εξέλιξη από τον Οκτώβριο του 2019.  Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίζεται από την ιταλική εισαγγελία, το κύκλωμα εκμεταλλεύτηκε τις ευεργετικές διατάξεις που τέθηκαν σε ισχύ μετά τη συμμετοχή της Ιταλίας στο Πρωτόκολλο του Κυότο για την Κλιματική Αλλαγή, το 2011. Μεταξύ αυτών, δίνονταν κίνητρα για τη χρήση ενέργειας παραγόμενης από ΑΠΕ, όπως βιομάζα, αλλά με πολύ αυστηρά κριτήρια για την προέλευσή τους.

(η συνέχεια στο slpress.gr)