Απολιγνιτοποίηση: Δυσοίωνες Προοπτικές για τη Δυτική Μακεδονία «Βλέπουν» οι Πολίτες

Απολιγνιτοποίηση: Δυσοίωνες Προοπτικές για τη Δυτική Μακεδονία «Βλέπουν» οι Πολίτες
Του Δημήτρη Αβαρλή
Τρι, 2 Φεβρουαρίου 2021 - 08:18

Τη δυσαρέσκεια των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας για την πορεία της απολιγνιτοποίησης αποτυπώνουν τα έως τώρα ευρήματα έρευνας που διοργανώνει η δημοτική κίνηση «Κοζάνη Τόπος να ζεις». Την ίδια ώρα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και  Ενέργειας κ. Κωνσταντίνος Σκρέκας τόνιζε πως το ΥΠΕΝ σχεδιάζει ένα πλάνο ανασυγκρότησης της περιοχής 

με τη δημιουργία νέων χιλιάδων θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με τη δημοτική κίνηση μέχρι τις 29 Ιανουαρίου είχαν υποβληθεί 1.026 ερωτηματολόγια. Σε αυτά το 47.2% των πολιτών δήλωνε πως είναι λίγο ενημερωμένο, σε σχέση με τη δίκαιη μετάβαση. Το 81.9% εκτιμά πως οι επιπτώσεις που θα έχει η αλλαγή παραγωγικού μοντέλου στην περιοχή θα είναι αρνητικές. Περισσότερο από το 80% θεωρεί πως στον υφιστάμενο σχεδιασμό δεν ελήφθησαν υπ’ όψιν οι ανάγκες και οι ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας. Το 45.3% εκτιμά ότι η κατάσταση στη Δυτική Μακεδονία μετά το 2023 θα εξελιχθεί πολύ χειρότερα, ενώ με ποσοστό 87.1% το πρόβλημα της ανεργίας θεωρείται το πιο ανησυχητικό.

Τις επιφυλάξεις τους σε σχέση με το σχέδιο της απολιγνιτοποίησης έχουν εκφράσει εδώ και μήνες οι δήμοι της περιοχής, ενώ η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Μακεδονίας χαρακτήριζε βίαιη και άδικη την απολιγνιτοποίηση. Μιλώντας πριν λίγες ημέρες σε τηλεδιάσκεψη του Κινήματος Αλλαγής ο πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Δασταμάνης τόνιζε πως «κάθε μέρα που περνάει μας κάνει ακόμη πιο βέβαιους ότι ο περίφημος διάλογος που διεξάγεται είναι προσχηματικός ενώ πολύ φοβόμαστε ότι η διαβούλευση που γίνεται αποσκοπεί στη νομιμοποίηση προειλημμένων αποφάσεων». Σημείωνε δε πως «ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι υπολογισμοί, δείχνουν ότι ο «λογαριασμός», πολύ απλά δεν βγαίνει με τους χρονικούς ορίζοντες του 2028, πολλώ δε μάλλον το 2023».

Απαντώντας χθες σε ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης ο υπουργός Περιβάλλοντος και  Ενέργειας κ. Κωνσταντίνος Σκρέκας τόνιζε πως το ΥΠΕΝ σχεδιάζει ένα πλάνο ανασυγκρότησης του παραγωγικού μοντέλου σε αυτές τις περιοχές που θα δεχθούν τις συνέπειες της απολιγνιτοποίησης που θα διασφαλίσει, τη δημιουργία χιλιάδων καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.  Στόχος σύμφωνα με τον ίδιο «να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες του κλεισίματος των λιγνιτικών μονάδων από τη μία πλευρά και από την άλλη να αντιστρέψουμε και μία γενικότερη ροή αστυφιλίας, μάλλον μετακίνησης των πληθυσμών από εκείνες τις περιοχές, από τη Δυτική Μακεδονία, προς άλλες περιοχές της Ελλάδας και γιατί όχι και του εξωτερικού, που αυτό συνέβαινε και πριν, όταν ακόμα λειτουργούσαν οι λιγνιτικές μονάδες».

Σημείωνε πως «οι περιοχές χρειάζονται, είναι ακριτικές περιοχές στην πλειοψηφία τους, πέρα από τη Μεγαλόπολη που και εκεί φυσικά θα γίνουνε σοβαρές παρεμβάσεις αλλά όλες οι υπόλοιπες είναι ακριτικές περιοχές που χρειάζεται να τις στηρίξουμε και να μείνει ο κόσμος στα σπίτια και στον τόπο τους εκεί που γεννήθηκαν και εκεί μου μεγάλωσαν».