Ορισμένοι επαγγελματίες της ναυτιλίας και της τεχνολογίας από διάφορες εταιρείες που εστιάζουν στην καινοτομία συμφώνησαν να συμμετάσχουν στη συμβουλευτική ομάδα του Eco Marine Power Research Institute, δήλωσε η εταιρεία τεχνολογίας Eco Marine Power (EMP) με έδρα την Ιαπωνία. Όπως έγινε γνωστό, η ομάδα θα επικεντρωθεί στην ανταλλαγή ιδεών και λύσεων σχετικά με την ενεργειακή μετάβαση στη ναυτιλία. Θα βοηθήσει επίσης την καθοδήγηση

περαιτέρω έρευνας σε θέματα που κυμαίνονται από πλοία μηδενικών εκπομπών έως καινοτόμες συσκευές και στρατηγικές εξοικονόμησης ενέργειας.

Εκτός από την EMP, τα ιδρυτικά μέλη του ομίλου είναι τα ADNOC Logistics and Services, ZEABORN Ship Management Pte. Ltd. (Σιγκαπούρη), StarBulk, The Furukawa Battery Company και Teramoto Iron Works. Θα αναζητηθούν και άλλες εταιρείες μέλη από το εσωτερικό και το εξωτερικό της ναυτιλίας και κατά τη διάρκεια του έτους. προγραμματίζεται να επεκταθεί το μέγεθος της ομάδας έτσι ώστε να μπορεί να εξεταστεί ένα ευρύ φάσμα απόψεων και ιδεών, σύμφωνα με το EMP.

Οι πρωταρχικοί στόχοι της ομάδας, όπως συμφωνήθηκε από τα ιδρυτικά μέλη, είναι οι εξής:

- ανταλλαγή ιδεών και πληροφοριών σχετικά με τη μείωση των εκπομπών πλοίων, την κατανάλωση καυσίμου και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των πλοίων. να τονίσει θέματα και θεματικούς τομείς που σχετίζονται με την ενεργειακή απόδοση των πλοίων που πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω

- να μελετήσει λύσεις που βασίζονται σε τεχνολογία ή / και λειτουργικές που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να διευκολύνουν τη μετάβαση του ναυτιλιακού τομέα προς την απαλλαγή από τον άνθρακα 

- να παρέχει καθοδήγηση σε εταιρείες του Ινστιτούτου ΕΜΠ σχετικά με μελλοντικά έργα Ε & Α και ανάπτυξης λύσεων

- και να κοιτάξουμε έξω από τη ναυτιλία για πιθανές λύσεις που θα μπορούσαν να προσαρμοστούν για χρήση στα πλοία και να εξετάσουν πώς οι λύσεις που αναπτύχθηκαν για τη ναυτιλία θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε άλλους τομείς και βιομηχανίες.

«Πρέπει να βρούμε νέους τρόπους για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που τίθενται από τις αυξημένες κανονιστικές απαιτήσεις και τους στόχους για την απαλλαγή από τον άνθρακα - τα μειωμένα συμπληρώματα πληρώματος δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να αντιμετωπίσουν χρησιμοποιώντας συμβατικές μεθόδους, οι οποίες έχουν αποδειχθεί ανεπαρκείς», δήλωσε ο Ninad Sharad Mhatre, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Η Zeaborn Ship Management (Σιγκαπούρη), σχολίασε.

«Η Zeaborn έχει δεσμευτεί στην ψηφιοποίηση και επιδιώκει να συνεργαστεί με ομοειδείς συνεργάτες, να βρει καινοτόμες λύσεις μέσω της υιοθέτησης αναδυόμενης τεχνολογίας - ο τελικός στόχος είναι να καταστεί αποτελεσματική, ασφαλέστερη η ναυτιλία και να μειωθεί το αποτύπωμα άνθρακα».

Οι ομαδικές συναντήσεις και δραστηριότητες θα συντονίζονται από τον Διευθυντή Τεχνολογίας στο Eco Marine Power, Greg Atkinson, και η 1η διαδικτυακή συνάντηση προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί εντός του Φεβρουαρίου.