Tengah: Στην Σιγκαπούρη Ετοιμάζουν την Έξυπνη Πόλη με Κεντρικό Σύστημα Κλιματισμού!

Tengah: Στην Σιγκαπούρη Ετοιμάζουν την Έξυπνη Πόλη με Κεντρικό Σύστημα Κλιματισμού!
energia.gr
Τετ, 3 Φεβρουαρίου 2021 - 12:45

Ενώ ο υπόλοιπος κόσμος εξακολουθεί να συνηθίζει στην ιδέα του «έξυπνου» σπιτιού, η Σιγκαπούρη ήδη προχωρά στο επόμενο βήμα: την «έξυπνη» πόλη. Η πολιτειακή πολιτεία της Νοτιοανατολικής Ασίας εργάζεται σκληρά για μια νέα, «οικολογική πόλη» 42.000 κατοικιών στο Tengah, σύμφωνα με το CNN. Ο οικισμός, στο κέντρο του οποίου δεν θα υπάρχουν αυτοκίνητα

θα έχει σπίτια που διαθέτουν κεντρική ψύξη και αυτοματοποιημένη παραλαβή απορριμμάτων, δεν θα είναι απλώς ένα μέρος για τους πολίτες του να ζουν και να εργάζονται. Θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στη δημιουργία ενός σχεδίου και για άλλα αστικά κέντρα που θέλουν να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα τις επόμενες δεκαετίες.

Αν και η Σιγκαπούρη είναι συγκριτικά μικρή - έχει πληθυσμό κάτω των 6 εκατομμυρίων και καλύπτει λιγότερα τετραγωνικά χιλιόμετρα από τη Νέα Υόρκη - η κατά κεφαλήν εκπομπή αερίων θερμοκηπίου της πολιτείας της πόλης κατατάσσεται πάνω από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κίνα. Αυτό οφείλεται εν μέρει σε ένα θερμό κλίμα που αναγκάζει τους κατοίκους να χρησιμοποιούν κλιματισμό για μεγάλο μέρος του έτους. Δεδομένου ότι η χώρα θα αναπτυχθεί τις επόμενες δεκαετίες και η άνοδος της θερμοκρασίας επίσης θεωρείται δεδομένη, οι κρατικές υπηρεσίες αναζητούν τρόπους για ψύξη των κατοικιών. Στο μοντέλο «έξυπνη πόλη», ένα κεντρικό σύστημα ψύξης διατηρεί τις θερμοκρασίες υπό έλεγχο, καταργώντας την ανάγκη για λιγότερο αποδοτικές μονάδες AC. Η έξυπνη πόλη θα είναι επίσης σχεδιασμένη για τη βελτιστοποίηση της ροής του ανέμου και την ελαχιστοποίηση της θερμότητας.

Πέρα από το κλιματολογικό περιβάλλον, η πόλη διαθέτει επίσης ένα κέντρο πόλης χωρίς αυτοκίνητα σχεδιασμένο για να εξυπηρετεί πεζούς και ποδηλάτες. Έξω από το κέντρο, μια πληθώρα σταθμών φόρτισης EV θα είναι διαθέσιμη στους οδηγούς. Θα υπάρχει επίσης φωτισμός που θα προσαρμόζεται με βάση τον χρόνο και τις συνθήκες, την αυτοματοποιημένη συλλογή αποβλήτων και κατοικίες με έξυπνες δυνατότητες που θα επιτρέπουν στους κατοίκους να παρακολουθούν τη χρήση ενέργειας και νερού μέσω μιας εφαρμογής για κινητά. Απομένει να δούμε αν αυτά τα χαρακτηριστικά θα μειώσουν δραματικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αλλά υπάρχει ελπίδα ότι θα αλλάξουν τις συνήθειες και τις συμπεριφορές των κατοίκων.

Η Tengah θα είναι ο 24ος οικισμός που χτίστηκε από την κυβέρνηση της Σιγκαπούρης από το τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου. Εάν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να εγκατασταθούν στον οικισμό Tengah από το 2023, και επειδή οι κατοικίες στην Σιγκαπούρη είναι δημόσιες σε ποσοσστό 80%, περισσότερο από το 70% αυτών των κατοικιών θα διατεθούν μέσω του Συμβουλίου Στέγασης και Ανάπτυξης της πόλης ως μακροχρόνιες μισθώσεις.