Οι Περσινές Θετικές Επιδόσεις «Οδηγός» για τη Μεγαλύτερη Ανάπτυξη Φωτοβολταϊκών

Οι Περσινές Θετικές Επιδόσεις «Οδηγός» για τη Μεγαλύτερη Ανάπτυξη Φωτοβολταϊκών
Του Δημήτρη Αβαρλή
Πεμ, 4 Φεβρουαρίου 2021 - 08:08

Όπως έχουμε  επισημάνει στο Energia.gr το 2021 εκτιμάται πως θα είναι μια χρονιά με θετικό πρόσημο ως προς την εγκατάσταση νέων έργων ΑΠΕ, με πηγές της αγοράς να τονίζουν πως το θετικό σήμα που έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και οι ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν έπαιξαν ουσιαστικό ρόλο. Το επενδυτικό ενδιαφέρον αποκρυσταλλώθηκε όπως επεσήμανε η ΡΑΕ και στις ανταγωνιστικές διαδικασίες, που ολοκληρώθηκαν τον περασμένο Ιούλιο, κατακυρώνοντας περίπου 613,8 MW νέων έργων ΑΠΕ. Να σημειωθεί πως ήδη βρίσκονται στο στάδιο υλοποίησης συνολικά 2,7 GW έργων ΑΠΕ μέσω διαγωνισμών. Επιπλέον, η ΡΑΕ προκήρυξε νέα ανταγωνιστική διαδικασία που αφορά

στην υποβολή προσφορών για φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις εγκατεστημένης ισχύος P PV ≤ 20 MW και αιολικές εγκαταστάσεις μέγιστης ισχύος παραγωγής P WIND ≤ 50 MW. 

Πρόσφατα, μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνιζε πως προτεραιότητα είναι η εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα.  «Ένα εθνικό σχέδιο που έχει βασικό άξονα την περαιτέρω διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την μεγαλύτερη συμμετοχή του στο ενεργειακό μίγμα της χώρας ώστε να μπορέσουμε να απαλλαγούμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα από τον ρυπογόνο λιγνίτη και έτσι με αυτό τον τρόπο οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που είναι ανανεώσιμες όπως λέει η λέξη, που είναι καθαρές, να γίνουν η κύρια πηγή ηλεκτρισμού της χώρας», σημείωνε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, παρόλο που τα στατιστικά δεν έχουν βγει φαίνεται πως η αγορά στα φωτοβολταϊκά έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο την περσινή χρονιά και αναμένεται να καταγράψει μια από τις καλύτερες επιδόσεις των τελευταίων ετών. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς σε αυτή την ανάπτυξη έπαιξε ρόλο η τελευταία ρύθμιση, δηλαδή να «κλειδώνει» η ταρίφα με τη δήλωση ετοιμότητας. Παράλληλα, το επενδυτικό ενδιαφέρον συνεχίζει να υπάρχει και για το 2021, ωστόσο, υπάρχουν καινούργιοι φόβοι όπως η επάρκεια των δικτύων. Τα δίκτυα με ελάχιστες παρεμβάσεις εκτιμάται πως μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της αγοράς, αλλά θα χρειαστούν και οι κατάλληλες επεκτάσεις. Σε ό,τι αφορά το θεσμικό πλαίσιο που αποτελούσε στο παρελθόν το μεγάλο «αγκάθι» έχει βελτιωθεί και αναμένεται να βελτιωθεί και άλλο αυτή τη χρονιά.

Επίσης, για το άλλο μεγάλο ζήτημα που αφορά τον ειδικό λογαριασμό των ΑΠΕ παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως φαίνεται να υπάρχει μια ισορροπία. Το πρόβλημα επισημαίνουν «είναι κυρίως τα παλιά συστήματα που έχουν υψηλές ταρίφες». Τέλος, ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί το γεγονός πως όπως τονίζουν στο Energia.gr «φέτος θα είναι η τελευταία χρόνια που τα μικρά συστήματα θα είναι περισσότερα γιατί ήταν πάρα πολλές οι αιτήσεις που εκκρεμούν, από του χρόνου όμως θα υπερισχύσουν τα μεγάλά συστήματα και σε επίπεδο ισχύος και επιπλέον τα μικρά συστήματα θα προχωρήσουν με άλλο τρόπο». Αξίζει να σημειωθεί πως η πρόβλεψη τα μικρά έργα έως 500KW να μπαίνουν στη διαδικασία των διαγωνισμών, έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις, όπως στον κλάδο των αγροτικών φωτοβολταϊκών.