Απώλειες-Ρεκόρ για την ExxonMobil, Μειώθηκε η Αξία Στοιχείων Σχιστολιθικού Αερίου Πάνω από $ 20 δισ.

Απώλειες-Ρεκόρ για την ExxonMobil, Μειώθηκε η Αξία Στοιχείων Σχιστολιθικού Αερίου Πάνω από $ 20 δισ.
energia.gr
Πεμ, 4 Φεβρουαρίου 2021 - 09:32

Η Exxon Mobil Corp σημείωσε την Τρίτη μία ιστορική ετήσια απώλεια καθώς η πανδημία COVID-19 σφυροκόπησε τις τιμές της ενέργειας και η εταιρεία μείωσε την αξία του σχιστολιθικού αερίου κατά περισσότερο από 20 δισεκατομμύρια δολάρια. Το περασμένο έτος η Exxon μείωσε τις δαπάνες για νέα έργα κατά περίπου το ένα τρίτο, παρουσίασε σχέδια για μείωση

του 15% του εργατικού δυναμικού της, προσθέτοντας 21 δισεκατομμύρια δολάρια στο χρέος της για κάλυψη δαπανών και αναδιάρθρωσης.

Η εταιρεία ανέφερε καθαρή ετήσια ζημιά 22,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2020, από τη μείωση και τις απώλειες στην παραγωγή και διύλιση πετρελαίου, σε σύγκριση με κέρδη 14,34 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2019.

Η Exxon σημείωσε καθαρή ζημιά 20,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή 4,70 δολαρίων ανά μετοχή, το τέταρτο τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, σε σύγκριση με κέρδος 5,69 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή 1,33 δολάρια ανά μετοχή, πριν από ένα χρόνο. Εξαιρουμένης της απομείωσης και άλλων χρεώσεων, η εταιρεία κέρδισε 3 σεντ ανά μετοχή, ξεπερνώντας τη μέση προσδοκία των αναλυτών για κέρδος ενός σεντ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv IBES.

Η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου της Exxon ήταν 3,7 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και φυσικού αερίου την ημέρα το τέταρτο τρίμηνο, μειωμένη κατά 8% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η εταιρεία προβλέπει διπλασιασμό της παραγωγής Permian Basin στα 700.000 βαρέλια ημερησίως έως το 2025, κάτω από τον στόχο εκατομμυρίων βαρελιών που προηγουμένως περίμενε να φτάσει έως το 2024 στο κορυφαίο πεδίο σχιστόλιθου των ΗΠΑ, δήλωσε ο [CEO Darren] Woods.

Ο περιορισμένος χαρακτήρας αποδίδει το μέγεθος του εσφαλμένου υπολογισμού που έκανε η εταιρεία το 2010 όταν πλήρωσε 30 δισ. δολάρια για τον παραγωγό σχιστολιθικού πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ XTO Energy.