Η Κίνα ολοκλήρωσε την κατασκευή του μεγαλύτερου εργοστασίου δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα στη χώρα, καθώς το Πεκίνο συνεχίζει να αναπτύσσει τεχνολογίες απαραίτητες για την επίτευξη των κλιματικών της στόχων. Η China Energy Investment Corp ολοκλήρωσε την παραγωγή του εργοστασίου στις 21 Ιανουαρίου στον σταθμό άνθρακα Guohua Jinjie στην επαρχία Shaanxi. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη φάση εντοπισμού σφαλμάτων

και μόλις τεθεί σε λειτουργία θα είναι σε θέση να αποτρέψει 150.000 τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ετησίως με ρυθμό δέσμευσης 90%, σύμφωνα με το Συμβούλιο Ηλεκτρικής Ενέργειας της Κίνας.

Το συγκεκριμένο εργοστάσιο βέβαια είναι μικρό σε σύγκριση με μερικές από τις εγκαταστάσεις που διαθέτουν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις στον κόσμο, οι οποίες απομακρύνουν το διοξείδιο του άνθρακα από πηγάδια πετρελαίου και φυσικού αερίου και το επανατοποθετούν για να αυξήσουν την παραγωγή. Το εργοστάσιο Shute Creek της Exxon Mobil Corp. μπορεί να αποφέρει 7,4 εκατομμύρια τόνους ετησίως, ενώ η εγκατάσταση της Occidental Petroleum Corp. Century μπορεί να διαχειριστεί πέντε εκατομμύρια, σύμφωνα με το Global CCS Institute.

Η μεγαλύτερη εγκατάσταση παραγωγής ενέργειας βρίσκεται στο Boundary Dam στον Καναδά, με εκτιμώμενη χωρητικότητα 1 εκατομμυρίου τόνων ετησίως, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του Ινστιτούτου. Το εργοστάσιο της CEIC έχει περίπου το ίδιο μέγεθος σχεδίασης με μια εγκατάσταση δέσμευσης άνθρακα με την Mitsubishi Heavy Industries Ltd. και άλλους που έχτισαν σε ένα σταθμό παραγωγής ενέργειας της Αλαμπάμα το 2011.

Ακόμη και όταν η Κίνα αυξάνει τις πηγές ενέργειας από ορυκτά καύσιμα και σχεδιάζει μια μακροπρόθεσμη μετατόπιση μακριά από τον άνθρακα, η δέσμευση άνθρακα θεωρείται ζωτικής σημασίας για την απομάκρυνση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από βιομηχανικές διεργασίες εντάσεως ενέργειας που είναι δύσκολο να ηλεκτροδοτηθούν. Η τεχνολογία θα πρέπει να διαδραματίσει «σημαντικό ρόλο» για τη δημιουργία ενός ενεργειακού συστήματος καθαρού μηδενικού, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Η διαδικασία, γνωστή ως CCS, μπορεί να λάβει διάφορες μορφές, με το διοξείδιο του άνθρακα να συλλαμβάνεται από ρεύματα φυσικού αερίου, καυσαέρια καύσης ή ακόμα και απευθείας από την ατμόσφαιρα, και να αποθηκεύεται σε υπόγεια σπήλαια ή να συμπιέζεται σε υγρά και στερεά.

Ενώ αυτό το έργο είναι το μεγαλύτερο της Κίνας μέχρι σήμερα, εξακολουθεί να είναι ...λίγο σε σύγκριση με τη συνολική πρόκληση που αντιμετωπίζει η χώρα καθώς προσπαθεί να γίνει ουδέτερη από τον άνθρακα έως το 2060. Οι 150.000 τόνοι αντιπροσωπεύουν περίπου 0,002 τοις εκατό των συνολικών εκπομπών της Κίνας από καύσιμα καυσίμων, σύμφωνα με δεδομένα από την BP plc.

Η CCS καθυστέρησε να προσελκύσει όλο τον κόσμο, καθώς βασικά έργα έχουν πληγεί από τεχνικά ζητήματα και υπερβάσεις κόστους. Επί του παρόντος, μόνο περίπου 40 εκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα συλλέγονται από ηλεκτρικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον IEA.