Σε πρόσφατο άρθρο του Energia.gr εξηγούσαμε πως ο πρόσφατος νόμος του ΥΠΕΝ που προβλέπει τη συμμετοχή και μικρών έργων ΑΠΕ σε διαγωνισμούς έχει πυροδοτήσει εξελίξεις. Παράγοντες  της αγοράς εκτιμούν πως φέτος θα είναι η τελευταία χρονιά που τα μικρά συστήματα θα είναι περισσότερα γιατί ήταν πάρα πολλές οι αιτήσεις που εκκρεμούν, από του χρόνου 

όμως θα υπερισχύσουν τα μεγάλα συστήματα και σε επίπεδο ισχύος και επιπλέον τα μικρά συστήματα θα προχωρήσουν με άλλο τρόπο. Τέσσερις οργανώσεις: το REScoop.eu, η Greenpeace, το WWF Ελλάς και η Electra Energy κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον των ενεργειακών κοινοτήτων εξαιτίας της ρύθμισης στο τελευταίο νόμο του ΥΠΕΝ που υποχρεώνει τις ενεργειακές κοινότητες να συμμετέχουν σε μειοδοτικούς διαγωνισμούς. Σε ανακοίνωσή τους τονίζουν πως  «η εξέλιξη αυτή καταργεί τον διαχωρισμό μεταξύ Ε.Κοιν. και ιδιωτών επενδυτών. Με δεδομένο ότι είναι πρακτικά αδύνατο οι Ε.Κοιν. να ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις τους ιδιώτες επενδυτές στις αγορές, η ρύθμιση ουσιαστικά καταργεί κάθε κίνητρο για σύσταση Ε.Κοιν. από πολίτες και ΟΤΑ από τη νέα χρονιά».

Οι ενεργειακές κοινότητες έχουν χαρακτηριστεί ως «όχημα» για την ενεργειακή μετάβαση, ενώ παίζουν ουσιαστικό ρόλο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας. Οι ενεργειακές κοινότητες όμως παρά το θετικό θεσμικό πλαίσιο που δημιουργήθηκε πριν τρία χρόνια αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα, όπως οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και η έλλειψη χρηματοδότησης. Ενδιαφέρον πάντως είναι το γεγονός ότι πριν λίγο καιρό παρουσιάστηκε μια οικονομική πλατφόρμα, όπου μπορεί οποιοσδήποτε μέσω αυτής να επενδύει σε ένα έργο. Ο λόγος για την πλατφόρμα Genervest η οποία στοχεύει στη στήριξη μικρών έργων ΑΠΕ ή ενεργειακών κοινοτήτων.

Το μέλλον των μικρών έργων ΑΠΕ και των ενεργειακών κοινοτήτων βρέθηκε στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης πριν λίγες ημέρες με τον τομεάρχη Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κ. Σωκράτη Φάμελλο να αναφέρει στη Βουλή απευθυνόμενος στον υπουργό Περιβάλλοντος και  Ενέργειας πως «βάζετε ακόμη συνεχόμενα εμπόδια στην ανάπτυξη πλουραλισμού στην παραγωγή ΑΠΕ, στα μικρά έργα, στις Ενεργειακές Κοινότητες από τις οποίες φροντίσατε να αφαιρέσετε τα προνόμια σύνδεσης, να παγώσετε τη χρηματοδότηση που είχε διασφαλίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και να τις εντάξετε πλέον στους διαγωνισμούς».  Από την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωνσταντίνος Σκρέκας αναφερόμενος στις ενεργειακές κοινότητες έκανε λόγο για ένα σωστό θεσμό, όμως παρατηρήθηκε το φαινόμενο όπως είπε «οι ίδιοι και οι ίδιοι να μπορούν να συνθέτουν δεκάδες ενεργειακές κοινότητες και τελικά να εκμεταλλεύονται αυτή την προνομιακή ορθώς μεταχείριση χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι οι περισσότεροι πολίτες έχουν πρόσβαση στις ΑΠΕ. Άρα χωρίς να έχουμε αυτό το οποίο θέλουμε, την ενεργειακή δημοκρατία».