Πως θα σας φαινόταν ένα νησί γεμάτο ...ενέργεια; Για την ακρίβεια ένα νησί γεμάτο ανεμογγενήτριες που θα παράγουν καθαρή αιολική ενέργεια. Η Δανία έχει καταλήξει σε συμφωνία-ορόσημο για την κατασκευή ενός ενεργειακού κόμβου στη Βόρεια Θάλασσα. Ο ενεργειακός κόμβος θα είναι ένα τεχνητά κατασκευασμένο νησί 80 χιλιόμετρα από την ακτή της χερσονήσου Jutland. Περίπου 200 ανεμογεννήτριες με

συνδυασμένη χωρητικότητα 3 GW αναμένεται να εγκατασταθούν στην πρώτη φάση του έργου. Όταν αναπτυχθεί πλήρως, ο ενεργειακός κόμβος της Βόρειας Θάλασσας θα έχει ισχύ 10 GW.

Ο κόμβος… είναι ένα από τα εμβληματικά έργα της κυβέρνησης για την πράσινη μετάβαση στην Ευρώπη. Πλήρως εφαρμοσμένο θα είναι σε θέση να καλύψει την κατανάλωση 10 εκατομμυρίων ευρωπαϊκών νοικοκυριών, δήλωσε το υπουργείο Κλιματικής Ενέργειας και Ενέργειας της Δανίας.

Ο ενεργειακός κόμβος θα χρησιμεύσει ως υπεράκτια μονάδα παραγωγής ενέργειας που συλλέγει και διανέμει ηλεκτρική ενέργεια από εκατοντάδες ανεμογεννήτριες που περιβάλλουν το νησί απευθείας στους καταναλωτές σε χώρες που περιβάλλουν τη Βόρεια Θάλασσα.

Το έργο θα είναι εταιρική σχέση δημόσιου-ιδιωτικού τομέα μεταξύ του δανικού κράτους και ιδιωτικών εταιρειών. Η Δανία θα κατέχει την πλειοψηφία του νησιού, αλλά οι ιδιωτικές εταιρείες θα είναι ζωτικής σημασίας για το έργο να αξιοποιήσει τις δυνατότητες όσον αφορά την καινοτομία, την ευελιξία, την αποδοτικότητα κόστους και τις επιχειρηματικές δυνατότητες, ανέφερε το Υπουργείο.