Το ζήτημα της εξοικονόμησης ενέργειας αποτελεί ένα στοίχημα για τους δήμους στο πλαίσιο της προσπάθειας να εξοικονομηθούν πόροι και παράλληλα να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Οι δήμοι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο έχουν συντονίσει τις προσπάθειές τους και έχουν θέσει ορισμένους στόχους με κυριότερο τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, στα δημοτικά κτίρια, στον οδοφωτισμό και στις μεταφορές. 

Ιδίως για τις μεταφορές έχει προκριθεί η ανάπτυξη ενός δικτύου σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Ανάμεσα στους δήμους της χώρας που έχουν βάλει σε τροχιά ένα σχέδιο υλοποίησης παρεμβάσεων στον οικιστικό ιστό με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας είναι και ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα, η πρωτοβουλία του δήμου εστιάζεται στην αντικατάσταση του ηλεκτροφωτισμού στο πλαίσιο ενός προγράμματος προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ, με ορίζοντα εφαρμογής το 2023. Στόχος, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές από τον δήμο, η αντικατάσταση όπου χρειάζεται των φωτιστικών σωμάτων με  τεχνολογίας Led σε 15.000 σημεία της πόλης. «Όπου υπάρχει φωτισμός σε ξύλινους ιστούς θα τους αντικαταστήσουμε με σύγχρονους, ενώ θα υπογειοποιηθούν  τα εναέρια δίκτυα με μικρές αναπλάσεις στις περιοχές», αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Σε πρώτη φάση θα προχωρήσουν δύο εκτελεστικές συμβάσεις οι οποίες θα εστιάσουν σε όλες τις δημοτικές κοινότητες. Στόχος μέχρι το 2023 να έχει εκσυγχρονιστεί το δίκτυο ηλεκτροφωτισμού του δήμου.

Με το έργο θα αντιμετωπιστούν ζητήματα δημοτικού φωτισμού όπως σε περιοχές που δεν υπάρχει έως σήμερα υπόγειο δίκτυο ηλεκτροφωτισμού και ο δημοτικός φωτισμός, που φιλοξενείται σε ξύλινους ιστούς ΔΕΔΔΗΕ και δεν επαρκεί λόγω των δενδροστοιχιών, όπως σε συγκεκριμένες περιοχές της Ε' Δημοτικής Κοινότητας, στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς 25ης Μαρτίου - Δελφών - Β. Όλγας, στις οδούς Κ. Καραμανλή - 25ης Μαρτίου - Παπαναστασίου – Βούλγαρη και σε άλλες επιλεγμένες οδούς των Δ' και Ε' δημοτικών κοινοτήτων.

Σε όλες τις δημοτικές κοινότητες θα πραγματοποιηθεί η αντικατάσταση 3500 παλιών φωτιστικών σωμάτων, με φωτιστικά τεχνολογίας Led, ενώ στην περίπτωση φωτιστικών όπως της πλατείας Αριστοτέλους, των οδών Δ. Γούναρη, Λαμπράκη, Συνδίκα και άλλων, προβλέπεται η αντικατάσταση του εσωτερικού συστήματος με την αντίστοιχη μονάδα Led. Επιπλέον προβλέπεται η αντικατάσταση 3.000 φωτιστικών οδικού φωτισμού σε 60 μικρές και μεγάλες οδούς όπως Παλαιού Σταθμού, 26ης Οκτωβρίου, Αγ. Δημητρίου, Ολυμπιάδος, Βούλγαρη, Αναξιμάνδρου, πλακόστρωτο Ν. Παραλίας κ.λπ.

Ένα ακόμα παράδειγμα αποτελεί ο Δήμος Πεντέλης, ο οποίος σε πρόσφατη ανακοίνωσή του γνωστοποίησε τη χρηματοδότηση της ενεργειακής αναβάθμισης του Πολιτιστικού Κέντρου Μελισσίων και του Πνευματικού Κέντρου Νέας Πεντέλης, συνολικού προϋπολογισμού 864 χιλιάδων ευρώ. Ο στόχος σύμφωνα με το δήμο «θα υλοποιηθεί με την αντικατάσταση των σωμάτων συμβατικών λαμπτήρων φθορισμού τύπου Τ8 με φωτιστικά με λαμπτήρες τεχνολογίας LED».

Θα περιλαμβάνει επίσης παρεμβάσεις στα «κελύφη»  των δύο κτιρίων με την εφαρμογή εξωτερικής και εσωτερικής θερμομόνωσης και αντικατάσταση κουφωμάτων και τέλος την ενσωμάτωση συστήματος ΑΠΕ με την εγκατάσταση  Φωτοβολταϊκού Συστήματος και  επεμβάσεις στις εγκαταστάσεις θέρμανσης, ψύξης και κλιματισμού.