Θαμπώνει ο Xρυσός στην Ινδία

Τι σχέση έχουν οι νοικοκυρές στην Ινδία με την αγορά χρυσού; Πολλές από αυτές προχωρούν το τελευταίο διάστημα στην πώληση των ανεπιθύμητων κοσμημάτων τους, ενώ ταυτόχρονα έχουν περιορίσει την αγορά νέων κοσμημάτων στα απολύτως απαραίτητα, όπως επισημαίνουν οικονομολόγοι, κοσμηματοπώλες και χρηματιστές που δραστηριοποιούνται στην αγορά εμπορευμάτων.
Του JO JΟΗΝSΟΝ - FT
Παρ, 18 Ιανουαρίου 2008 - 06:31


Τι σχέση έχουν οι νοικοκυρές στην Ινδία με την αγορά χρυσού; Πολλές από αυτές προχωρούν το τελευταίο διάστημα στην πώληση των ανεπιθύμητων κοσμημάτων τους, ενώ ταυτόχρονα έχουν περιορίσει την αγορά νέων κοσμημάτων στα απολύτως απαραίτητα, όπως επισημαίνουν οικονομολόγοι, κοσμηματοπώλες και χρηματιστές που δραστηριοποιούνται στην αγορά εμπορευμάτων. Η Ινδία αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά του πολυτίμου μετάλλου παγκοσμίως και το πρόσφατο κύμα πωλήσεων στην εγχώρια αγορά αποτελεί μία ανησυχητική ένδειξη για τους διεθνείς επενδυτές που εξακολουθούν να θεωρούν τον χρυσό ως «καταφύγιο» στην πρόσφατη κρίση των χρηματιστηριακών αγορών.


«Η ζήτηση για χρυσό έχει σχεδόν μηδενιστεί», αναφέρει ο Σουρές Χούντια, πρόεδρος της Bombay Bullion Association. «Ο κόσμος πουλάει χρυσό στους κοσμηματοπώλες σε τιμές χαμηλότερες κατά 2,5% με 3% σε σχέση με αυτές των διεθνών αγορών».


Εισαγωγές


Η αύξηση της τιμής του χρυσού σε επίπεδα ρεκόρ έχει δημιουργήσει πρόβλημα στις εισαγωγές, οι οποίες έχουν υποχωρήσει κατά 70% με 80% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, όπως αναφέρει ο κ. Χούντια.


Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι εισαγωγές χρυσού κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2007 ήταν έως και κατά 20% χαμηλότερες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.


«Η αύξηση της τιμής έχει πάντα άσχημα επακόλουθα για τη ζήτηση κοσμημάτων», όπως επισημαίνει ο Τζιλ Λίλαντ, οικονομικός διευθυντής του World Gold Council. «Οι νοικοκυρές στην Ινδία τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας τη σταθεροποίηση των τιμών προτού επιστρέψουν στην αγορά». Η τιμή του χρυσού σημείωσε νέο ρεκόρ τη Δευτέρα, αγγίζοντας τα 915 δολάρια ανά ουγγιά, αλλά υποχώρησε κατά 40 δολάρια μέσα στις επόμενες δύο ημέρες. Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου έχει σημειώσει αύξηση της τάξεως του 40% από τις αρχές του 2007 έως σήμερα.


Ο Ινδός κοσμηματοπώλης, Καμάλ Μοτιγιάνι, ο οποίος διατηρεί κατάστημα σε μία συνοικία της μεσαίας τάξης στο Νέο Δελχί, αναφέρει ότι οι πωλήσεις νέων κοσμημάτων «υποχώρησαν κατά 30% έως 40% στη διάρκεια των τελευταίων 10 έως 15 ημερών». Στο κοσμηματοπωλείο Tribhuvandas Bhimji Zaveri, το οποίο βρίσκεται σε έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς δρόμους της ινδικής πρωτεύουσας, η κίνηση είναι εξίσου περιορισμένη. Όπως αναφέρει ο πωλητής Π.Ν. Σάρμα, «Σύμφωνα με τα ινδικά έθιμα ή αγορά είναι υποχρεωτική, αλλά οι πωλήσεις έχουν υποχωρήσει κατά 50%».


Δαπάνες


Οι δαπάνες για αγορά κοσμημάτων καλύπτουν περίπου το 75% της ζήτησης χρυσού στην Ινδία, η οποία σύμφωνα με στοιχεία της World Gold Council ανήλθε στους 722 τόνους το 2006.


Οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η κατάρριψη του φράγματος των 10.000 ρουπιών ανά 10 γραμμάρια ενδεχομένως να αποτελεί μία εξήγηση για τη ξαφνική υποχώρηση της ζήτησης. Η τιμή του χρυσού για το Φεβρουάριο στο Multi Commodity Exchange (MCE) της Βομβάης διαμορφώθηκε σε 11.213 ρουπίες ανά 10 γραμμάρια.


Τα αποθέματα χρυσού της Ινδίας ανέρχονται σε 13.000 τόνους, περί το 9% του παγκοσμίου συνόλου, σύμφωνα με στοιχεία του MCE. Ο χρυσός είναι ο δεύτερος προτιμώμενος τρόπος επένδυσης στη χώρα μετά τις τραπεζικές καταθέσεις.


Δωρεά Ολυμπιακών διαστάσεων


Αυτή την εβδομάδα, η ΒΗΡ Billiton παρέδωσε την απαιτούμενη ποσότητα χρυσού, ασημιού και χαλκού για τη δημιουργία των μεταλλίων των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου. Η εταιρεία δώρισε 13,4 τόνους χρυσού, αξίας περίπου 260.000 ευρώ, περισσότερο από έναν τόνο ασημιού και σχεδόν επτά τόνους χαλκού.