Οι προγραμματιστές αμερικανικών σταθμών ενέργειας πρόσθεσαν περισσότερη χωρητικότητα αιολικής, ηλιακής και ενεργειακής αποθήκευσης το 2020 από ποτέ, σύμφωνα με νέα έκθεση που υπογραμμίζει την επιταχυνόμενη μετατόπιση της χώρας 

προς καθαρότερες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας. Τροφοδοτούμενη από μια άνευ προηγουμένου άνοδο στις κατασκευές νέων κτιρίων τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους, η αιολική βιομηχανία έθεσε σε ισχύ 16.913 MW το 2020, ποσοστό αυξημένο κατά 85% από το 2019, ανέφερε η American Clean Power Association ή ACP, σε έκθεση που κυκλοφόρησε στις 4 Φεβρουαρίου. Η ηλιακή χωρητικότητα κλίμακας, εν τω μεταξύ, υπερδιπλασιάστηκε στα 11.158 MW, ενώ οι προσθήκες αποθήκευσης ενέργειας του μετρητή αυξήθηκαν κατά 300% στα 734 MW. Τα δεδομένα ΑΚΕ δεν περιλαμβάνουν κατανεμημένα ηλιακά και αποθηκευτικά έργα εγκατεστημένα σε σπίτια και επιχειρήσεις

«Είδαμε ότι ο άνεμος είχε ένα ρεκόρ έτος το 2020. Η ηλιακή και η αποθήκευση ενέργειας είχαν επίσης ρεκόρ το 2020», δήλωσε ο John Hensley, αντιπρόεδρος έρευνας και ανάλυσης της ACP, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των μέσων ενημέρωσης. «Άρα είναι απίστευτο να βλέπουμε αυτές τις τρεις τεχνολογίες καθαρής ενέργειας να ξεκινούν νέες κορυφές το 2020.»

Προκειμένου να αναδιαμορφωθεί το ηλεκτρικό σύστημα των ΗΠΑ με την ανανεώσιμη ενέργεια ως κυρίαρχη πηγή ενέργειας μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας, ωστόσο, «πρέπει να διπλασιάσουμε την ετήσια ανάπτυξη αιολικής και ηλιακής ενέργειας και να αυξήσουμε σημαντικά την ποσότητα αποθήκευσης ενέργειας που είμαστε προσθέτοντας στο δίκτυο κάθε χρόνο », πρόσθεσε ο Hensley.

Το Τέξας ήταν μακράν η ισχυρότερη αιολική αγορά των ΗΠΑ το 2020, προσθέτοντας 4.235 MW νέας χωρητικότητας, ακολουθούμενη από την Αιόβα με 1.498 MW και το Γουαϊόμινγκ με 1.123 MW. Μετά από χρόνια συγκέντρωσης, το Τέξας εμφανίστηκε επίσης ως η κορυφαία αμερικανική αγορά ηλιακής ενέργειας μεγάλης κλίμακας το 2020, προσθέτοντας 2.852 MW. Στη συνέχεια ήταν η Καλιφόρνια, με 1.726 MW νέας φωτοβολταϊκής ισχύος και η Φλόριντα με 1.714 MW.

Η Καλιφόρνια, ωστόσο, εξακολουθεί να ηγείται των ΗΠΑ με πάνω από 13.000 MW αθροιστικής ηλιακής χωρητικότητας, υπερδιπλάσια από αυτή του Τέξας. Σε εθνικό επίπεδο, οι ΗΠΑ είχαν 43.318 MW αθροιστικής ηλιακής χωρητικότητας μεγάλης κλίμακας στα τέλη του 2020, αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας 11 εκατομμυρίων αμερικανικών σπιτιών, δήλωσε η ACP. Το Golden State πρόσθεσε επίσης 612 MW αποθήκευσης μπαταριών μεγάλης κλίμακας το 2020, αντιπροσωπεύοντας το μεγαλύτερο μέρος της αποθήκευσης ενέργειας που εγκαταστάθηκε πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της εμπορικής ένωσης.