Η Gazprom Aνεβάζει την Προσφορά της για την Εξαγορά του 51% της NIS

Ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom, μέρα με τη μέρα εντείνει τις πιέσεις του προκειμένου να αποκτήσει τον έλεγχο της κρατικήs εταιρείαs εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου της Σερβίας, NIS. Οι πιέσεις της ρωσικής εταιρείας γίνονται όλο και πιο έντονες αφού η Gazprom έχει ως στόχο η NIS να έχει δεχθεί ως το τέλος της εβδομάδος την τελική προσφορά που της έχει γίνει.
www.energia.gr
Παρ, 18 Ιανουαρίου 2008 - 07:57

Ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom, μέρα με τη μέρα εντείνει τις πιέσεις του προκειμένου να αποκτήσει τον έλεγχο της κρατικήs εταιρείαs εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου της Σερβίας, NIS. Οι πιέσεις της ρωσικής εταιρείας γίνονται όλο και πιο έντονες αφού η Gazprom έχει ως στόχο η NIS να έχει δεχθεί ως το τέλος της εβδομάδος την τελική προσφορά που της έχει γίνει.

Η Gazprom το τελευταίο διάστημα έχει ανεβάσει την αρχική της προσφορά η οποία αρχικά κυμαινόταν στα 400 εκατομμύρια ευρώ έτσι ώστε να αποκτήσει το 51% των μετοχών της Σερβικής εταιρείας. Προσπαθώντας να κάνει πιο ελκυστική την πρότασή της και να εξασφαλίσει τελικά την πολυπόθητη συμφωνία η ρωσική εταιρεία έχει προσφερθεί κι αυτό βεβαίως θα είναι στους όρους μιας πιθανής συμφωνίας, να επενδύσει 500 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον, σε εγκαταστάσεις και τεχνολογία καθώς επίσης και να κατασκευάσει έναν στρατηγικής σημασίας αγωγό φυσικού αερίου ο οποίος θα διέρχεται μέσω της Σερβίας.

 Όπως είναι φυσικό αυτή η προσπάθεια της Ρωσίας να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Σερβία, έχει βάλει σε ανησυχία την Ευρωπαϊκή Ένωση που βλέπει την Gazprom ως την αιχμή του δόρατος της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής για επέκταση των στρατηγικών της επιρροών στην Ευρώπη. Παρά όμως την προσπάθεια της Gazprom να αναλάβει τον έλεγχο της NIS δεν είναι καθόλου σίγουρο αν τελικά η σερβική κυβέρνηση θα δεχθεί να παραχωρήσει το 51% της εταιρείας. Αν και υπάρχουν αρκετοί Σέρβοι αξιωματούχοι οι οποίοι βλέπουν την προσφορά της Gazprom ως μοναδική ευκαιρία έτσι ώστε να αναθερμάνουν τις στρατηγικές σχέσεις με την Ρωσία, κάποιοι άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι η προσφορά αυτή είναι αρκετά χαμηλή σε σχέση με την πραγματική αξία της NIS.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των σερβικών εφημερίδων, το Βελιγράδι από την πλευρά του έχει κάνει τη δική του πρόταση ζητώντας ένα πακέτο από επενδύσεις και ρευστό χρήμα αξίας 2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Επίσης ζητά εγγυήσεις ότι η Σερβία θα είναι πάνω στον κεντρικό άξονα απ’ τον οποίον θα διέρχεται ο υπό συζήτηση αγωγός φυσικού αερίου South Stream, ο οποίος θα ξεκινάει από τη Ρωσία και διερχόμενος από την Μαύρη θάλασσα και τη Βουλγαρία θα καταλήγει στην κεντρική Ευρώπη όπου θα εφοδιάζει με φυσικό αέριο τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 Βέβαια η ρωσική προσφορά δεν είναι η μόνη η οποία ετέθη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ενδιαφέρον επίσης έχουν δείξει κι απ’ την πλευρά τους και άλλες ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας όπως η αυστριακή OMV και η Ουγγρική Mol οι οποίες δήλωσαν ότι προθυμοποιούνται να πληρώσουν συγκριτικά μεγαλύτερο ποσό για να εξασφαλίσουν την εκμετάλλευση των διυλιστηρίων της NIS καθώς και να αποκτήσουν το μονοπώλιο στην εγχώρια ενεργειακή αγορά της Σερβίας. Είναι αξιοσημείωτο επίσης ότι ίσως προχωρήσει σε προσφορά και η ρωσική ιδιωτική εταιρεία πετρελαίου Lukoil, η οποία ήδη δραστηριοποιείται στην Σερβία.

 Όλες αυτές οι εξελίξεις λαμβάνουν χώρα στη Σερβία τη στιγμή που η χώρα ετοιμάζεται για τον πρώτο γύρω των προεδρικών εκλογών. Ο Boris Tadic, ο σημερινός πρόεδρος της Σερβίας και φιλικά προσκείμενος σε μια φιλοευρωπαϊκή πολιτική έχει τονίσει ότι δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να συμπράξει η NIS με την Gazprom απ’ τη στιγμή όμως που η προσφορά θα ήταν ανάλογη της αξίας της σερβικής εταιρείας. Από την άλλη ο υπουργός ενέργειας της Σερβίας, Aleksandar Popovic, μέλος του εθνικιστικού κόμματος στο οποίο ηγείται ο πρωθυπουργός της χώρας Vojislav Kostunica, δήλωσε με έμφαση ότι μία εξέλιξη σαν κι αυτή της πιθανής συμφωνίας μεταξύ Gazprom και NIS θα εξασφάλιζε στην Σερβία την πολυπόθητη ενεργειακή σταθερότητα για πάρα πολλές δεκαετίες.

Η διάσταση απόψεων ανάμεσα στους κυβερνητικούς αξιωματούχους της Σερβίας συνεχίστηκε με τις δηλώσεις του υπουργού οικονομικών Mladjan Dinkic ότι η προσφορά της ρωσικής εταιρείας παραμένει ιδιαίτερα χαμηλή. Ο Dinkic συνέχισε λέγοντας ότι αν θέλουμε να εκτιμήσουμε την πραγματική αξία της εταιρείας τότε πρέπει συμπεριληφθούν στην τιμή και οι μονοπωλιακές δικαιώματα στην ενεργειακή αγορά που κατέχει η NIS στην Σερβία.

Οι εκπρόσωποι βέβαια της Gazprom μέχρι στιγμής δεν έχουν κάνει ακόμα καμία δήλωση για οποιανδήποτε εξέλιξη παρά μόνον τονίζουν ότι οι συζητήσεις με τους Σέρβους είναι σε εξέλιξη αν και είναι αλήθεια ότι ο χρόνος αρχίζει να πιέζει ασφυκτικά τη Ρωσία η οποία θέλει να κλείσει τη συμφωνία το πολύ μέχρι την Παρασκευή οπότε ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin θα επισκεφτεί την πρωτεύουσα της Βουλγαρίας.