Στο πάγωμα της περιβαλλοντικής αξιολόγησης έργων για φωτοβολταϊκά πάρκα από το 2021 και μετά προχώρησε το Τμήμα Περιβάλλοντος. Το πάγωμα αυτό θα ισχύει μέχρι την ετοιμασία και κατάθεση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) εκ μέρους της Υπηρεσίας Ενέργειας της Κύπρου. Με την έγκριση της ΣΜΠΕ, θα ετοιμαστεί και υιοθετηθεί η σχετική νομική ρύθμιση για τη χωροθέτηση φωτοβολταϊκών πάρκων.

Οι περιβαλλοντικές μελέτες των έργων που έχουν κατατεθεί σε Πολεοδομικές Αρχές εντός του 2020 θα συνεχίζουν να εξετάζονται, καθώς αφορούν την περίοδο 2011-2020. Συγκεκριμένα, για το 2020 υποβλήθηκαν 33 αιτήσεις. Μέχρι στιγμής ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση για 18 αιτήσεις και αναμένεται ετοιμασία γνωματεύσεων για ακόμα δύο αιτήσεις. Συνολικά εκκρεμούν για αξιολόγηση 15 αιτήσεις, οι δύο εκ των οποίων είναι του 2019. Περαιτέρω, πάγωσαν έξι αιτήσεις που παραλήφθηκαν το 2021.

Παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, το Τμήμα Περιβάλλοντος σημειώνει ότι δεν αναμένεται να υπάρξει καθυστέρηση στην προσπάθεια κάλυψης των στόχων της Κύπρου ως προς τη διείσδυση των ΑΠΕ. Σύμφωνα με το Τμήμα Περιβάλλοντος, η ανάγκη για χωροθετική πολιτική δεν καθυστερεί στο σύνολό της τη διαδικασία αδειοδοτήσεων, αντιθέτως θα προσφέρει ένα ολοκληρωμένο και σαφές πλαίσιο χωροθέτησης φωτοβολταϊκών και θα βοηθήσει τους επενδυτές στην επιλογή κατάλληλων τοποθεσιών. Επιπρόσθετα, θα επιταχύνει τις διαδικασίες αδειοδότησης εκ μέρους των αρμόδιων Αρχών, έτσι ώστε η Κύπρος να επιτύχει τους στόχους της σε ΑΠΕ και μείωση θερμοκηπιακών αερίων με βάση τις ευρωπαϊκές και διεθνείς μας υποχρεώσεις.

Σημειώνεται ότι στο νέο Σχέδιο «Κλίμα και Ενέργεια» που αφορά στην περίοδο 2020-2030 και στη σχετική ΣΜΠΕ που αξιολογήθηκε από την Περιβαλλοντική Αρχή, υπάρχει ρητή αναφορά για την ανάγκη διεξαγωγής μελέτης χωροθέτησης ΑΠΕ, με έμφαση στα φωτοβολταϊκά πάρκα.

Η σωστή πολιτική χωροθέτησης των ΑΠΕ θεωρείται κρίσιμης σημασίας για την αποφυγή άναρχων επιλογών και αρνητικών συνεπειών στο περιβάλλον και το τοπίο του τόπου μας.

Επιπρόσθετα, σε πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τη χωροθέτηση ΑΠΕ, μετά από τις εισηγήσεις της αρμόδιας Τεχνικής Επιτροπής, γίνεται σαφής αναφορά στην ανάγκη εκπόνησης χωροθετικής πολιτικής και ΣΜΠΕ για τα φωτοβολταϊκά πάρκα.

philenews.com