Ενθαρρυντική Eικόνα για την Πετρελαϊκή Βιομηχανία

Η παραγωγή από τα παγκόσμια υπάρχοντα πετρελαϊκά κοιτάσματα μειώνεται με ρυθμό 4,5% ετησίως, σύμφωνα με νέα έκθεση, γεγονός που σημαίνει ότι οι πετρελαιοπαραγωγοί θα πρέπει να αναζητήσουν επιπλέον 3,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε νέα παραγωγή φέτος προκειμένου να επιτύχουν μία ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.
THE WALL STREET JOURNAL- EUROPE
Δευ, 21 Ιανουαρίου 2008 - 01:30

Η παραγωγή από τα παγκόσμια υπάρχοντα πετρελαϊκά κοιτάσματα μειώνεται με ρυθμό 4,5% ετησίως, σύμφωνα με νέα έκθεση, γεγονός που σημαίνει ότι οι πετρελαιοπαραγωγοί θα πρέπει να αναζητήσουν επιπλέον 3,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε νέα παραγωγή φέτος προκειμένου να επιτύχουν μία ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.

Η παραπάνω πρόσθετη ποσότητα είναι η ημερήσια παραγωγή του Ιράν, του τέταρτου μεγαλύτερου πετρελαιοπαραγωγού στον κόσμο. Ωστόσο, οι συντάκτες της έρευνας που εργάζονται στην Energy Research Associates στο Κέμπριτζ, παρουσιάζουν μία γενικά ενθαρρυντική εικόνα για το μέλλον της πετρελαϊκής βιομηχανίας, με βάση στοιχεία από 811 κοιτάσματα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η έκθεση αυτή απαντά σε μία ολοένα και αυξανόμενη μερίδα εντός της βιομηχανίας που πιστεύει ότι η παραγωγή πετρελαίου ίσως να φθάσει σύντομα στο απόγειό της καθώς αυξάνεται η ζήτηση σε Ασία και Μέση Ανατολή.

Η νέα έκθεση υπογραμμίζει ότι δεν αναμένεται κορύφωση στην παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου σε σύντομο χρονικό διάστημα, τονίζοντας ότι τα νέα προγράμματα τα προσεχή έτη θα υπερκαλύψουν τα κοιτάσματα αυτά που τείνουν να εξαντληθούν.

Ο βαθμός ελάττωσης των πετρελαϊκών κοιτασμάτων αποτελεί βασικό βαρόμετρο για την ευρωστία της διεθνούς πετρελαϊκής αγοράς και γι'αυτό θεωρείται τόσο σημαντική η σταθερότητα της μελλοντικής προσφοράς. Οι συζητήσεις αυτές γίνονται μάλιστα εντονότερες εξαιτίας της περιορισμένης πρόσβασης των αναλυτών σε αξιόπιστα στοιχεία για τα επίπεδα παραγωγής κοιτασμάτων στους βασικούς προμηθευτές πετρελαίου, όπως Σαουδική Αραβία, Ιράν, Βενεζουέλα και Ρωσία.

Επίσης, ο βαθμός συρρίκνωσης των κοιτασμάτων παρακολουθείται στενά επειδή ο κόσμος παραμένει τα μέγιστα εξαρτημένος από την παραγωγή περιοχών και μεμονωμένων κοιτασμάτων που προσφέρουν πετρέλαιο εδώ και αρκετές δεκαετίες. Ορισμένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα στη Βόρεια Θάλασσα, Αλάσκα και Κόλπο του Μεξικού ελαττώνονται με ρυθμό που προσεγγίζει 18% ετησίως.

Οι συντάκτες της έκθεσης καταλήγουν ότι τα τεράστια προγράμματα που έχουν ήδη αρχίσει να τίθενται σε εφαρμογή σε Βραζιλία, Σαουδική Αραβία, Δ. Αφρική, Κασπία Θάλασσα και Κόλπο του Μεξικού θα υπερκαλύψουν τη μείωση των σημερινών κοιτασμάτων. 
 

(δημοσειύτηκε στη ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ στις 18/1/2008)