Έτοιμη να διακόψει τις σχέσεις της με την Ε.Ε. αν αυτή προχωρήσει στην επιβολή νέων κυρώσεων εμφανίζεται η Ρωσία, σύμφωνα με δηλώσεις σε κανάλι του Youtube του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Οι δηλώσεις του Ρώσου υπουργού θορύβησαν ιδιαίτερα τη Γερμανία, λόγω των στενών ενεργειακών της σχέσεων με τη Ρωσία και τη συμμετοχή της στο δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream 2

Μετά τη δήλωση-βόμβα του Σεργκέι Λαβρόφ, το Κρεμλίνο επιχείρησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις, με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών να διαμηνύει πως η Ρωσία είναι έτοιμη για διακοπή των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση εάν η διακοπή αυτή γίνει με πρωτοβουλία των Βρυξελλών.

Οι ευρωρωσικές σχέσεις βρίσκονται στο χειρότερο σημείο από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, με τη σύλληψη του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι και την απέλαση Ευρωπαίων διπλωματών από τη Μόσχα να έρχονται να προστεθούν στο βεβαρημένο κλίμα στις σχέσεις των δύο πλευρών.

Η Ε.Ε. έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να προτείνει την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, με τους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών να συνεδριάζουν για το ζήτημα αυτό στις 22 του μήνα.

Σε συνέντευξη που έδωσε στο κανάλι του YouTube Solovyov Live, ερωτηθείς από τον παρουσιαστή αν η Ρωσία βαδίζει προς τη διακοπή (των σχέσεων) με την Ε.Ε., ο Λαφρόφ απάντησε: «Είμαστε έτοιμοι για αυτό». «Αν θέλεις ειρήνη, προετοιμάσου για πόλεμο», πρόσθεσε.

Ο Ρώσος υπουργός υποστήριξε πως η διακοπή θα προκληθεί αν η Ε.Ε. επιβάλει κυρώσεις που «δημιουργούν κινδύνους για την οικονομία μας, συμπεριλαμβανομένων των πιο ευαίσθητων τομέων».

«Δεν θέλουμε να απομονωθούμε από τις διεθνείς εξελίξεις, αλλά πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτό», συμπλήρωσε ο Λαβρόφ.

Γερμανική αντίδραση

Οι δηλώσεις Λαβρόφ προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, με την εκπρόσωπό του να δηλώνει πως «οι δηλώσεις αυτές είναι ενοχλητικές και ακατανόητες». Παρά την ένταση στις σχέσεις Ε.Ε.-Ρωσίας, η Γερμανία μετέχει στην ολοκλήρωση της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, έργο στο οποίο έχουν αντιταχθεί η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής, ενώ επιφυλάξεις είχε εκφράσει παλαιότερα και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Ο αξίας 11 δισ. δολαρίων αγωγός, ο οποίος έχει κατά 90% ολοκληρωθεί, θα διπλασιάσει τη δυνατότητα που έχει ο υπάρχων αγωγός Nord Stream να μεταφέρει αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη μέσω της Γερμανίας, κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα.

Το Κρεμλίνο επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις δηλώσεις Λαβρόφ, λέγοντας πως η Ρωσία θέλει να αναπτύξει τις σχέσεις με την Ε.Ε. και όχι να τις περικόψει, αλλά η Μόσχα διαισθάνεται πως θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη αν οι Βρυξέλλες προχωρήσουν σε διακοπή των σχέσεων. Σε ανάλογο μήκος κύματος το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως η Ρωσία είναι έτοιμη για διακοπή των σχέσεων με την Ε.Ε. εάν η διακοπή αυτή γίνει με πρωτοβουλία των Βρυξελλών.

Δωρεές χιλιάδων bitcoin

Το κίνημα του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος ηγείται του «Ταμείου Αγώνα κατά της Διαφθοράς» έχει λάβει από τις αρχές του 2021 δωρεές σε bitcoin που αγγίζουν σε αξία τα 300.000 δολάρια, υπερβαίνοντας τις δωρεές που είχε λάβει συνολικά σε κρυπτονόμισμα το 2020, σύμφωνα με μια ανάλυση των στοιχείων. Τις δωρεές αυτές σε bitcoin το κίνημα του Αλεξέι Ναβάλνι τις έλαβε στο διάστημα από 1ης Ιανουαρίου έως την 11η Φεβρουαρίου του 2021.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")