Ο ενεργειακός όμιλος Iberdrola σκοπεύει να ξοδέψει πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ (1,2 δισεκατομμύρια δολάρια) για να κατασκευάσει μια βιομηχανική πλωτή μονάδα αιολικής ενέργειας στα ανοικτά των ισπανικών ακτών εάν εξασφαλίσει βοήθεια από το Ευρωπαϊκό ταμείο που δημιουργήθηκε για βοήθεια στα κράτη μέλη που επλήγησαν από την ύφεση που έφερε η Covid 19. Η ισπανική εταιρεία δεν ξεκεθάρισε πού θα κατασκευάσει το πρώτο μεγάλο πλωτό αιολικό πάρκο της, αλλά αναφέρει

ότι η βορειοδυτική περιοχή της Ισπανίας, η Γαλικία, η Ανδαλουσία στο νότο και οι Κανάριοι Νήσοι είναι δυνητικοί τόποι για έργα με συνολική χωρητικότητα 2 gigawatts (GW).

Πολλά έργα βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ευρώπη για την κατασκευή στροβίλων σε πλωτές πλατφόρμες όπου ο βυθός είναι πολύ βαθύς για σταθερές κατασκευές. Ωστόσο, το υψηλό κόστος ώθησε τις εταιρείες να αναζητήσουν μετρητά από τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ που η Ευρωπαϊκή Ένωση προσφέρει σε επιχορηγήσεις και δάνεια για να βοηθήσει στην αναζωογόνηση των οικονομιών που επλήγησαν.

Η Iberdrola σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι θα μπορούσε να αρχίσει να σχεδιάζει ένα έργο 300 megawatt (MW) φέτος, το οποίο θα δημιουργήσει 2.800 θέσεις εργασίας ετησίως έως ότου αρχίσει να λειτουργεί το 2026.

Μικρότερα έργα βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη στην Ισπανία. Η ισπανική εταιρεία Greenalia ξεκίνησε ένα έργο 50 MW από το αρχιπέλαγος των Καναρίων και σχεδιάζει άλλα 200 MW, τα οποία αναφέρει ότι θα παρέχει αρκετή ισχύ για 280.000 σπίτια. Η γερμανική RWE συνεργάζεται με το Saitec της Ισπανίας σε ένα πρωτότυπο 2 MW στα ανοικτά των ακτών της βόρειας Ισπανίας.

Η υπεράκτια αιολική ενέργεια προσελκύει επίσης το ενδιαφέρον των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου που επιθυμούν να αξιοποιήσουν την εμπειρία τους στη μετάβαση μακριά από τα ορυκτά καύσιμα. Η Ισπανικές Repsol και EDP εγκατέστησαν πέρυσι, 25 MW πλωτών στροβίλων έξω από τις ακτές του Ατλαντικού της Πορτογαλίας.