IEEFA: Παγκόσμια Κεφάλαια $ 500 δισ. για Υποδομές Ανανεώσιμης Ενέργειας στην Ινδία

IEEFA: Παγκόσμια Κεφάλαια $ 500 δισ. για Υποδομές Ανανεώσιμης Ενέργειας στην Ινδία
energia.gr
Παρ, 19 Φεβρουαρίου 2021 - 08:51

Μια τεράστια παγκόσμια δεξαμενή κεφαλαίων κινητοποιείται για να επενδύσει σε έργα ανανεώσιμης ενέργειας στην Ινδία, σύμφωνα με μια νέα έκθεση του IEEFA, με παροχή κινήτρων, όπως μείωση των τιμολόγιων ηλιακής ενέργειας σε επίπεδα ρεκόρ, μείωση του κόστους των ηλιακών μονάδων, χαμηλά επιτόκια και συμφωνίες αγοράς ενέργειας (PPA) για 25 χρόνια που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση.

«Εγχώρια και παγκόσμια ιδρύματα στους τομείς των χρηματοοικονομικών, εταιρικών, ενεργειακών, κοινωφελών και κυβερνητικών τομέων είναι έτοιμα να αναπτύξουν ένα ''τείχος'' κεφαλαίου που η Ινδία χρειάζεται για να χρηματοδοτήσει τους φιλόδοξους στόχους της για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», λέει ο εκ των συγγραφέων της έκθεσης Tim Buckley, Διευθυντής Energy Finance Studies, Νότια Ασία, στο Ινστιτούτο Ενεργειακής Οικονομίας και Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης (IEEFA).

Ενώ ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ινδία έχει λάβει επενδύσεις άνω των 42 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το 2014, στην έκθεση τονίζεται ότι θα απαιτηθούν επιπλέον 500 δισεκατομμύρια δολάρια για να φτάσει τα 450 gigawatts (GW) χωρητικότητας έως το 2030.

Αυτό περιλαμβάνει το κόστος κεφαλαίου της προσθήκης περισσότερων από 300GW νέων υποδομών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την ενίσχυση της παραγωγής χαμηλού κόστους και την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό της μεταφοράς και της διανομής δικτύου.

Η έκθεση - που συντάχθηκε και από τον ερευνητή του IEEFA, Saurabh Trivedi - έρχεται στο νέο Energy Energy Outlook 2021 του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, σύμφωνα με το οποίο η Ινδία θα χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών, προκειμένου να βρεθεί σε μια βιώσιμη πορεία τα επόμενα 20 χρόνια -ποσό κατά  70% υψηλότερο από ό, τι σε ένα σενάριο με βάση την τρέχουσα πολιτική.

«Η Ινδία έχει την ευκαιρία μιας γενιάς να μεταμορφώσει το ενεργειακό της σύστημα και τα οφέλη από αυτό είναι τεράστια», λέει ο Buckley.

Η νέα έκθεση του IEEFA προσδιορίζει το κεφάλαιο που εισέρχεται στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών για νέα έργα και δομές εμπιστοσύνης για επενδύσεις σε υποδομές (InvIT), καθώς και τις ευκαιρίες ανακύκλωσης κεφαλαίων για το Εθνικό Ταμείο Επενδύσεων και Υποδομών (NIIF) για επιχειρησιακά έργα.

Οι πηγές κεφαλαίου κυμαίνονται από ιδιωτικά κεφάλαια, παγκόσμια συνταξιοδοτικά ταμεία και κρατικά επενδυτικά ταμεία, έως πετρέλαιο και φυσικό αέριο, πολυεθνικές τράπεζες ανάπτυξης και ινδικές κρατικές επιχειρήσεις και δισεκατομμυριούχους.

«Αυτά τα ιδρύματα πρόκειται τώρα να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην επίτευξη της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Ινδίας», λέει ο Buckley. «Οι συναλλαγές και οι επενδυτικές τους δεσμεύσεις βοήθησαν στη δημιουργία χρηματοοικονομικής και επιχειρησιακής ικανότητας στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών και των δικτύων υποδομής.

«Στην πραγματικότητα, το 2021 ξεκίνησε με την επένδυση ορόσημο 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ από τη Total of France για να αποκτήσει μερίδιο 20% στην Adani Green.»

Το Canada Pension Plan Investment Board (CPPIB) και η KKR, η μεγαλύτερη εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων στον κόσμο, είναι σήμερα σημαντικοί ξένοι επενδυτές στον τομέα της Ινδίας RE και πρωτοστατούν, σύμφωνα με την έκθεση. Τον Δεκέμβριο του 2020, η CPPIB εξαγόρασε 80% μετοχικό κεφάλαιο στην SB Energy India αξίας 525 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ και η KKR απέκτησε σημαντικά μερίδια στο IndiGrid InvIT το 2019.

«Τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια και οι συνεχιζόμενες οικονομίες κλίμακας καθώς και οι τεχνολογικές βελτιώσεις οδηγούν σε διψήφια μείωση ετήσιου κόστους στις ηλιακές μονάδες και το 2020 είδαμε διαδοχικά χαμηλά ηλιακά τιμολόγια», επισημαίνει  ο Buckley.

«Αυτό στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στους παγκόσμιους επενδυτές σχετικά με την τεράστια κλίμακα δυνητικών επενδύσεων που διατίθενται σε έργα ανανεώσιμης ενέργειας της Ινδίας με ελκυστικές μετρήσεις απόδοσης κινδύνου σχετικών μετοχών, ιδιαίτερα στο τρέχον περιβάλλον χαμηλού επιτοκίου.

"Επιπλέον, οι αποδόσεις των ιδίων κεφαλαίων υποστηρίζονται από 25ετή εγγύηση της Κεντρικής Κυβέρνησης, που παρέχονται από την Solar Energy Corporation of India (SECI) και την NTPC, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών."

Η έκθεση σημειώνει ότι ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ινδία κυριαρχεί όλο και περισσότερο από τους μεγάλους ανεξάρτητους παραγωγούς ενέργειας (IPPs): ReNew Power, Greenko, Adani Green, Tata Power, ACME, SB Energy, Azure Power, Sembcorp Green Infra και Hero Future Energies και ότι ο καθένας έχει επενδύσει έντονα στην ανάπτυξη ικανοτήτων στις διεθνείς αγορές χρέους και μετοχών.

Όμως, αυτοί οι γίγαντες ανανεώσιμης ενέργειας αντιμετωπίζουν αυξανόμενο ανταγωνισμό από τους Vena Energy / Vector Green, O2 Power, Ayana Renewable Power, Torrent Power και Sprng Energy, καθώς και από την κυβέρνηση της Ινδίας ορυκτά καύσιμα που ξεκινούν να αντιμετωπίζουν την πρόκληση για την απαλλαγή από τον άνθρακα, όπως το NTPC και NLC, με την Coal India Limited και την Indian Railways να προσπαθούν όλο και περισσότερο να στραφούν επιθετικά.

Στον τομέα μεταφοράς δικτύου, η Power Grid Corp, με επικεφαλής την Adani Transmission, η Sterlite Power και η IndiGrid, οδηγούν την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου με χαμηλότερο κόστος.

Ο Saurabh Trivedi από την πλευρά του επισημαίνει ότι εκτός από την προσέλκυση κεφαλαίων σε νέα έργα, η Ινδία πρέπει να ανακυκλώσει τις υπάρχουσες επενδύσεις σε έργα ανανεώσιμης ενέργειας.