H κυβέρνηση της Νιγηρίας ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να ολοκληρώσει την προγραμματισμένη επαναδιαπραγμάτευση των συμβολαίων που αφορούν τα κοιτάσματα πετρελαίου της μέσα στο επόμενο τρίμηνο, λόγω της αύξησης της τιμής του μαύρου χρυσού.


H κυβέρνηση της Νιγηρίας ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να ολοκληρώσει την προγραμματισμένη επαναδιαπραγμάτευση των συμβολαίων που αφορούν τα κοιτάσματα πετρελαίου της μέσα στο επόμενο τρίμηνο, λόγω της αύξησης της τιμής του μαύρου χρυσού. Είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση της Νιγηρίας παρουσιάζει ένα χρονοδιάγραμμα για την επαναδιαπραγμάτευση των όρων των εν λόγω συμφωνιών, καθώς είχε ανακοινώσει από τα τέλη του 2007 την πρόθεσή της να προχωρήσει σε μία τέτοια διαδικασία, προκειμένου να αυξήσει το μερίδιό της στα κέρδη από την παραγωγή πετρελαίου. Ο κατεπείγων χαρακτήρας που δίνεται στη διαδικασία αναμένεται να δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερη πίεση στους μεγάλους παραγωγούς πετρελαίου.


Η κίνηση της νιγηριανής κυβέρνησης ενισχύει την παγκόσμια τάση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα με τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες να απαιτούν καλύτερους όρους στις συμφωνίες τους με τις πετρελαϊκές εταιρείες λόγω της αύξησης της τιμής του μαύρου χρυσού.


Όπως επισημαίνουν στελέχη της πετρελαϊκής βιομηχανίας, η απόφαση της κυβέρνησης της Νιγηρίας να ακολουθήσει το παράδειγμα χωρών όπως η Ρωσία, η Αλγερία και η Βενεζουέλα, ενδέχεται να πλήξει τις επενδύσεις που πραγματοποιούνται στη χώρα, όπου λόγω της στρατιωτικής βίας η παραγωγή πετρελαίου έχει μειωθεί κατά το ένα πέμπτο από το 2006.


Ο Εμανουέλ Εγκμπογκάχ, ειδικός σύμβουλος πετρελαϊκής πολιτικής του προέδρου της Νιγηρίας Ουμάρου Γιαρ Αντούα, υποστηρίζει ότι είναι φυσικό η κυβέρνηση να επιθυμεί την επαναδιαπραγμάτευση των όρων των συμβολαίων που είχαν υπογραφεί όταν η τιμή του πετρελαίου ήταν μόλις στο ένα πέμπτο από την τιμή ρεκόρ των 100 δολαρίων ανά βαρέλι που σημειώθηκε πρόσφατα.

 
«Δεν θέλουμε να χρονοτριβούμε και επιθυμούμε να προχωρήσουμε στη διαδικασία αυτή το ταχύτερο δυνατό», δήλωσε στους Financial Times. «Τα κέρδη είναι τεράστια για τις πετρελαϊκές εταιρείες...Υπάρχουν περιθώρια κέρδους για όλους τους εμπλεκόμενους και η νιγηριανή κυβέρνηση δεν αποτελεί εξαίρεση», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Η αναθεώρηση των εν λόγω συμβολαίων εντάσσεται στο πλαίσιο ευρύτερων μεταρρυθμίσεων που δρομολογεί η κυβέρνηση της Νιγηρίας για τον ενεργειακό κλάδο, καθώς η χώρα αποτελεί τον μεγαλύτερο εξαγωγέα αργού πετρελαίου στην Αφρική, ύστερα από την άνοδο στην εξουσία του προέδρου Γιαρ Αντούα τον περασμένο Μάιο. Αξιωματούχοι της νιγηριανής κυβέρνησης αναφέρουν ότι ελπίζουν ότι οι προκαταρκτικές συζητήσεις με τις πετρελαϊκές εταιρείες θα ξεκινήσουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, προκειμένου να προχωρήσουν στην επαναδιαπραγμάτευση των συμβολαίων που είχαν υπογραφεί το 1993 και το 2000.


Στο στόχαστρο της διαδικασίας βρίσκονται περιοχές με πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου, τα οποία εκμεταλλεύονται εταιρείες όπως η Royal Dutch Shell, η Chevron, η ExxonMobil και η Total. «Θα επιδιώξουμε αναπροσαρμογές σε πολλές περιοχές», αναφέρει ο κ. Εγκμπογκάχ. «Στα επίπεδα που έχει ανέλθει η τιμή του πετρελαίου, νομίζω ότι όλοι θα είμαστε νικητές». Η Shell ανακοίνωσε ότι γνώριζε τα σχέδια της κυβέρνησης και ότι δεν επιθυμεί να προβεί σε κάποιο σχόλιο πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων.


Οι ExxonMobil και Total ανακοίνωσαν ότι δεν έχουν κληθεί σε διαπραγματεύσεις, ενώ η Chevron αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο. Σύμφωνα με στελέχη της βιομηχανίας, οι πετρελαϊκές εταιρείες παραδέχονται ότι θα πρέπει να παραχωρήσουν μεγαλύτερος μέρος των κερδών από την παραγωγή πετρελαίου στο Δέλτα του Νίγηρα. Παρόλα αυτά, δεν επιθυμούν να προχωρήσουν σε μεγαλύτερες παραχωρήσεις λόγω του υψηλού κόστους λειτουργίας στη Νιγηρία.


Τρεις μήνες διορία


Η κίνηση της νιγηριανής κυβέρνησης ενισχύει την παγκόσμια τάση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα με τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες να απαιτούν καλύτερους όρους στις συμφωνίες τους με τις πετρελαϊκές εταιρείες λόγω της αύξησης της τιμής του μαύρου χρυσού.

(δημοσιεύτηκε στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ στις 22/1/2008)