Η απίστευτη ενέργεια που καταναλώνεται για τη συλλογή του bitcoin καθιστά το κρυπτονόμισμα μη ελκυστικό στους θεσμικούς επενδυτές, ενώ την ίδια στιγμή εγείρει και σοβαρές ανησυχίες για τις επιπτώσεις του στο περιβάλλον, όπως χαρακτηριστικά προειδοποιεί ο επικεφαλής επενδύσεων Φαχάντ Καμάλ της Kleinwort Hambros που ανήκει στον όμιλο Societe Generale

Και αυτό, επειδή το bitcoin χρησιμοποιεί περισσότερη ενέργεια ετησίως από αυτή που καταναλώνει ολόκληρη η Αργεντινή και η Ουκρανία, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, λόγω της διαδικασίας συλλογής ή εξόρυξης, όπως χαρακτηριστικά ονομάζεται, του κρυπτονομίσματος. Η συλλογή ή εξόρυξη του bitcoin γίνεται όταν οι υπολογιστές είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο του κρυπτονομίσματος για να επαληθεύσουν και να επικυρώσουν τις συναλλαγές bitcoin. Ως ανταμοιβή για αυτή τη διαδικασία, η οποία εμπεριέχει την επίλυση προβλημάτων, οι miners μπορούν να λαμβάνουν μικρές ποσότητες bitcoin. Ορισμένοι μάλιστα miners έχουν δημιουργήσει ολόκληρες αποθήκες με υπολογιστές σε μία προσπάθεια για συλλογή ακόμη περισσότερων bitcoin, χρησιμοποιώντας όμως τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας.

Καθώς η τιμή του bitcoin παρουσίασε επική άνοδο στη διάρκεια του Φεβρουαρίου, ξεπερνώντας το ορόσημο των 50.000 δολαρίων, πολλοί επενδυτές εγείρουν πλέον σοβαρά ερωτήματα ως προς την ενεργειακή κατανάλωση του bitcoin. Ο Μπιλ Γκέιτς δήλωσε πρόσφατα ότι το εν λόγω κρυπτονόμισμα χρησιμοποιεί περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια σε κάθε συναλλαγή από κάθε άλλο μέταλλο που χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή στην ανθρωπότητα. Ο Φαχάντ Καμάλ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι η διαδικασία εξόρυξης εγείρει σοβαρά περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα, τα οποία λαμβάνονται σοβαρά υπ’ όψιν από τον χρηματοοικονομικό κόσμο.

Βεβαίως, υπάρχει και η άλλη πλευρά, που υποστηρίζει ότι οι παραπάνω ανησυχίες είναι υπερβολικές, εφόσον στο μέλλον η διαδικασία της συλλογής ή εξόρυξης bitcoin θα γίνεται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ξεχωριστή μελέτη του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ που δημοσιεύθηκε πέρυσι τον Σεπτέμβριο ανέφερε ότι το 39% της εξόρυξης bitcoin γίνεται σήμερα από ανανεώσιμες πηγές, κυρίως με υδροηλεκτρική ενέργεια.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")