Εξακολουθούν να ερίζουν Ουάσιγκτον και Τεχεράνη για το ποιος θα κάνει το πρώτο βήμα, με το Ιράν να επαναλαμβάνει για μία ακόμη φορά πως οι ΗΠΑ θα πρέπει πρώτα να άρουν τις κυρώσεις αν επιθυμούν συνομιλίες για τη διάσωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015. Προχθές η Ουάσιγκτον εξέφρασε την απογοήτευσή της για την άρνηση του Ιράν για συνομιλίες, αλλά δήλωσε πως είναι έτοιμη να «επανεμπλακεί σε σημαντική διπλωματία», συμβουλευόμενη τις παγκόσμιες δυνάμεις

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει πως η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη για συνομιλίες αναφορικά με την πυρηνική συμφωνία από την οποία αποχώρησαν οι ΗΠΑ το 2018. Η συμφωνία προέβλεπε τη χαλάρωση των κυρώσεων με αντάλλαγμα τον περιορισμό του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Παρά την εκδήλωση προθέσεων, η κάθε πλευρά θέλει η άλλη να κάνει το πρώτο βήμα, με το Ιράν να δηλώνει πως πρέπει οι ΗΠΑ να άρουν πρώτα τις κυρώσεις, πριν κάτσει ξανά στο τραπέζι των συνομιλιών. Η Ουάσιγκτον από την πλευρά της ζητά από το Ιράν να επιστρέψει στην τήρηση της συμφωνίας, την οποία προοδευτικά παραβιάζει από το 2019 και μετά, και ύστερα να γίνει συζήτηση για πιθανή άρση των κυρώσεων.

«Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν πρέπει να αλλάξει την πολιτική του Τραμπ, της μέγιστης πίεσης κατά της Τεχεράνης... Αν επιθυμεί συνομιλίες με το Ιράν, θα πρέπει να άρει πρώτα τις κυρώσεις», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαΐντ Χατιμπζαντέχ. «Η άρνηση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης να επιστρέψει στη συμφωνία είναι ιστορικό λάθος», συνέχισε ο Ιρανός εκπρόσωπος, λέγοντας πως η Τεχεράνη θα συνεχίσει να εργάζεται με τους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών. Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει καλέσει τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να μην «προκαλέσει ακαταστασία» με το να υιοθετήσει το προωθούμενο από τις ΗΠΑ ψήφισμα κατά της απόφασης της Τεχεράνης να περιορίσει τη συνεργασία με την ΙΑΕΑ.

Η έκρηξη στο πλοίο

Στη διελκυστίνδα Ουάσιγκτον και Τεχεράνης παρενέβη και το Ισραήλ, με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να κατηγορεί το Ιράν ότι βρίσκεται πίσω από την έκρηξη σε πλοίο ισραηλινών συμφερόντων στη θάλασσα του Ομάν την περασμένη εβδομάδα, διαμηνύοντας ότι θα υπάρξουν αντίποινα εναντίον ιρανικών στόχων «σε όλη την περιφέρεια». Η έκρηξη σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής στο MV Helios Ray, που μετέφερε αυτοκίνητα, ενώ ταξίδευε από τη σαουδαραβική πόλη Ντάμαμ προς τη Σιγκαπούρη. Όταν έγινε, βρισκόταν στα ανοικτά του σουλτανάτου του Ομάν, σύμφωνα με την Dryad Global, εταιρεία ειδικευμένη στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας. Από την έκρηξη δεν αναφέρθηκε κανένας τραυματισμός. Η θάλασσα του Ομάν βρίσκεται στην έξοδο των στρατηγικής σημασίας στενών του Χουρμούζ, μέσω των οποίων διέρχεται μεγάλο μέρος του πετρελαίου που πωλείται παγκοσμίως, και όπου επιχειρεί διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ. Το Ιράν απέρριψε κατηγορηματικά τον ισχυρισμό του Ισραήλ ότι η Τεχεράνη ευθύνεται για την έκρηξη σε πλοίο στη θάλασσα του Ομάν την περασμένη εβδομάδα. «Απορρίπτουμε σθεναρά την κατηγορία αυτή (...) η ασφάλεια του Κόλπου είναι εξαιρετικά σημαντική για το Ιράν», τόνισε ο Σαΐντ Χατιμπζάντεχ, εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Στο πλαίσιο της επιχειρούμενης προσέγγισης στην Τεχεράνη, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν φαίνεται να παίρνει αποστάσεις από την προσπάθεια του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ να συμπτύξει αντιιρανικό άξονα, συσπειρώνοντας τις περιφερειακές δυνάμεις της περιοχής, με προεξάρχουσα τη Σαουδική Αραβία.

Η έκθεση για Κασόγκι

Την προηγούμενη Παρασκευή, οι ΗΠΑ έδωσαν στη δημοσιότητα έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στην οποία συνάγεται ότι ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας και ντε φάκτο ηγέτης της χώρας έδωσε την έγκρισή του για την επιχείρηση σύλληψης και δολοφονίας του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. Ο Μπάιντεν αναμενόταν να προβεί χθες σε ανακοινώσεις σχετικά με την πολιτική του απέναντι στο Ριάντ, έχοντας ήδη από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία δείξει την πρόθεση να επαναξιολογήσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με το σαουδαραβικό βασίλειο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει υποσχεθεί πως θα καταστήσει υπόλογο τον πρίγκιπα διάδοχο για τη δολοφονία του Κασόγκι, έχοντας προχωρήσει σε κυρώσεις κατά 76 Σαουδαράβων. Επίσης τερμάτισε τη μαζική πώληση όπλων προς τη Σαουδική Αραβία

Η μνηστή του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, που δολοφονήθηκε στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη, ζήτησε χθες «τη χωρίς καθυστέρηση τιμωρία» του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")