Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου :Τηλεδίαλεξη για τις «Οικολογικές Επιπτώσεις των Παγκόσμιων Περιβαλλοντικών Αλλαγών στα Ποτάμια Οικοσυστήματα» 

Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου :Τηλεδίαλεξη για τις «Οικολογικές Επιπτώσεις των Παγκόσμιων Περιβαλλοντικών Αλλαγών στα Ποτάμια Οικοσυστήματα»
energia.gr
Τετ, 3 Μαρτίου 2021 - 08:53

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου προχωρά στον 4ος Κύκλο της Σειράς Εξειδικευμένων Διαλέξεων σε θέματα Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Μηχανικής Περιβάλλοντος και Χημικής Μηχανικής, την Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021 με ώρα έναρξης στις 18:00 και θέμα οι «Οικολογικές επιπτώσεις των παγκόσμιων περιβαλλοντικών αλλαγών στα ποτάμια οικοσυστήματα». 

 

Οι περιβαλλοντικές αλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν σημαντικές επιπτώσεις στις οικολογικές διεργασίες των ποτάμιων οικοσυστημάτων. Η μελέτη και κατανόησή τους είναι πολύτιμο εργαλείο για την αποτελεσματική περιβαλλοντική πολιτική και διαχείριση στον τομέα των υδατικών πόρων. Αυτές ακριβώς τις «Οικολογικές επιπτώσεις των παγκόσμιων περιβαλλοντικών αλλαγών στα ποτάμια οικοσυστήματα» πραγματεύεται η Δρ. Παρασκευή Μανωλάκη, βιολόγος και μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Εργαστήριο Διαχείρισης Χερσαίων Οικοσυστημάτων του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ), σε τηλεδιάλεξη την Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021 (ώρα έναρξης 18:00). Η διάλεξη εντάσσεται στο πλαίσιο του 4ου Κύκλου της Σειράς εξειδικευμένων διαλέξεων σε θέματα Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Μηχανικής Περιβάλλοντος και Χημικής Μηχανικής, που διοργανώνει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών (ΜΠΣ) «Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος» του ΑΠΚΥ. Όλες οι τηλεδιαλέξεις μεταδίδονται διαδικτυακά μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του Πανεπιστημίου στον σύνδεσμο https://tinyurl.com/y3t8h2cy.

Η τηλεδιάλεξη επικεντρώνεται στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι περιβαλλοντικές αλλαγές διαμορφώνουν τη σύνθεση και την αποδοτικότητα των υδρόβιων φυτών, η οποία είναι απαραίτητη για τον προσδιορισμό των επιπτώσεών τους στις λειτουργίες του οικοσυστήματος. Στην παρουσίασή της, η Δρ. Μανωλάκη θα παρουσιάσει αποτελέσματα συλλογής/επεξεργασίας/ανάλυσης δεδομένων από διαφορετικού τύπου ποτάμια οικοσυστήματα, στοχεύοντας στο να περιγράψει τις αποκρίσεις των υδρόβιων φυτών και πώς τα λειτουργικά χαρακτηριστικά τους μπορούν να συμβάλουν στην κατανόηση των μηχανισμών μεταξύ της αλλαγής της σύνθεσης των βιοκοινοτήτων και των επιπτώσεων που έχουν στις διεργασίες και λειτουργίες του οικοσυστήματος.

Η Δρ. Παρασκευή Μανωλάκη είναι βιολόγος και κάτοχος διδακτορικού τίτλου στον τομέα της υδατικής οικολογίας από το Πανεπιστήμιο Πατρών. Διδάσκει ως Μέλος Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού στο ΜΠΣ «Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος» και είναι ερευνήτρια στο Εργαστήριο Διαχείρισης Χερσαίων Οικοσυστημάτων του ΑΠΚΥ. Με ερευνητική υποτροφία Marie Skłodowska Curie εργάστηκε στο Aarhus University (2017-2020). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην οικολογία και την οικοφυσιολογία των υδρόβιων φυτών και τον ρόλο τους στη διατήρηση και διαχείριση των υδατικών οικοσυστημάτων.

Την ευθύνη του 4ου Κύκλου της Σειράς των εξειδικευμένων διαλέξεων έχουν το Εργαστήριο Διαχείρισης Χερσαίων Οικοσυστημάτων με διευθυντή τον Καθηγητή Γιάννη Βογιατζάκη και το Εργαστήριο Χημικής Μηχανικής & Μηχανικής Αειφορίας του ΑΠΚΥ με διευθυντή τον Αναπληρωτή Καθηγητή Αντώνη Ζορπά. Τη Σειρά υποστηρίζουν το γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, ο Σύνδεσμος Επιστημόνων και Μηχανικών Περιβάλλοντος Κύπρου, το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ) και η Cyta.