Καθώς η χώρα διέρχεται μια ακόμα τραυματική εμπειρία στην σύγχρονη ιστορία της μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, που μόλις έκλεισε έναν ολόκληρο χρόνο, οι σκέψεις αναπόφευκτα πηγαίνουν στην επόμενη ημέρα οπότε και εάν αυτή έρθει. Και λέμε οπότε έρθει γιατί με 2000-2300 ημερησία κρούσματα, 6600 θανάτους μέχρι σήμερα και αυξανόμενες εισαγωγές στα νοσοκομεία 

 

είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλέψει κάποιος το πότε ακριβώς θα επανέλθουμε σε συνθήκες νορμάλ που θα επιτρέψουν την επιστροφή σε πορεία ανάπτυξης. 

Εν όψει μάλιστα του τρίτου κύματος της πανδημίας που ευρίσκεται σήμερα σε πλήρη εξέλιξη το ευνοϊκό σενάριο του ΙΟΒΕ για οικονομική ανάπτυξη στο + 5,0% το τρέχον έτος θα πρέπει να εγκαταλειφθεί ενώ ενστάσεις ήδη διατυπώνονται και για το σενάριο βάσης που εκτιμά ανάπτυξη στο 4,0-4,3% ,με πλέον πιθανό την επικράτηση χαμηλότερων ρυθμών αποβλέποντας πλέον στην αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας στο Β εξάμηνο του έτους, βοηθούντος και του αναμενόμενου τουριστικού ρεύματος του καλοκαιριού. Όπου όμως και εδώ θα πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι αφού οι εκτιμήσεις τοποθετούν τις επισκέψεις στο 50% του επιπέδου του 2019 στην καλύτερη περίπτωση. 

* Ολόκληρο το άρθρο στη στήλη Σχόλιο εδώ