Πρόκειται για τους δύο σταθμούς αποθήκευσης ενέργειας μεγάλης κλίμακας της EEG, στην ευρύτερη περιοχή Πτολεμαΐδας της Δυτικής Μακεδονίας και στην ευρύτερη περιοχή Μεγαλόπολης Αρκαδίας της Πελοποννήσου, με τις χαρακτηριστικές ονομασίες «Ptolemaida Battery Energy Storage System» (Ptolemaida BESS) και «Arcadia Battery Energy Storage System» (Arcadia BESS).
Με βάση ανακοίνωση της εταιρείας ο προγραμματισμός του ομίλου EEG για τους δύο σταθμούς αποθήκευσης ενέργειας μεγάλης κλίμακας προβλέπει εκκίνηση της κατασκευής τους εντός του 2021, ώστε να τεθούν σε πλήρη λειτουργία από το 2022. Βέβαια, υπό την προϋπόθεση, όπως αναφέρει η εταιρεία, ότι δεν θα υπάρξουν τα συνήθη προσκόμματα και ολοκληρωθούν εγκαίρως οι εγκρίσεις των εναπομενουσών διαδικασιών (όρων περιβαλλοντικών αδειών, όρων σύνδεσης και κατασκευαστικών αδειών).
«Τα δύο έργα της EEG στην Πτολεμαΐδα και τη Μεγαλόπολη, το κάθε ένα από αυτά όμοιας δυναμικότητας 250MW/1000MWh, αποτελούν εμβληματικές επενδύσεις της νέας εποχής για τον αναπτυξιακό, οικονομικό και ενεργειακό μετασχηματισμό της Ελλάδας και της Ευρώπης» αναφέρει σχετικά η εταιρεία.
Τα κέρδη για την οικονομία
Σύμφωνα με την Eunice οι νέες επενδύσεις αναμένεται να συμβάλουν αποφασιστικά στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, αλλά και να προσφέρουν ευκαιρίες απασχόλησης στο έμπειρο εργατοτεχνικό δυναμικό των δύο περιοχών. Επίσης θα αξιοποιήσουν το υφιστάμενο δίκτυο υψηλής τάσης, ενώ καθιστούν την Ελλάδα αλλά και τον Ευρωπαϊκό Νότο ως έναν κόμβο ενεργειακής σταθερότητας (energy hub), αυξάνοντας τη δυνατότητα για συμμετοχή στην περιφερειακή και ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.
Μάλιστα, τα έργα εντάσσονται στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ), σε απόλυτη συνέργεια με τον στρατηγικό στόχο της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απολιγνιτοποίηση. Σημειώνεται ότι το έργο Ptolemaida BESS έχει ανακοινωθεί από την ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ως μία από τις 16 πρώτες εμβληματικές επενδύσεις απολιγνιτοποίησης, έχει προκαταρκτικά εγκριθεί ως έργο του ΣΔΑΜ για τις λιγνιτικές περιοχές και έχει ήδη προ-αξιολογηθεί θετικά από την αρμόδια τεχνική επιτροπή. Παράλληλα, σύμφωνα με την εταιρεία, αναμένεται να φέρουν τη χώρα στην τεχνολογική πρωτοπορία καθώς ενσωματώνουν την τεχνολογία συσσωρευτών ιόντων λιθίου, αλλά και να δώσουν προστιθέμενη αξία στην εθνική οικονομία καθώς η μπαταρία λιθίου και άλλα υποσυστήματα παράγονται στη χώρα μας. Ήδη, στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, όπως σημειώνει η εταιρεία, πραγματοποιούνται επιχειρηματικές επεκτάσεις παραγωγής μπαταριών τεχνολογίας ιόντων λιθίου (Li-ion battery technology).
Μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα
Τέλος, όπως τονίζεται, έχουν μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα κατά την κατασκευή και λειτουργία τους, ενώ το κάθε ένα από τα δύο έργα για την ανάπτυξή του απαιτεί έκταση έως 100 στρεμμάτων, στα μέχρι τώρα επιβαρυμένα εδάφη από την εξόρυξη του λιγνίτη της Πτολεμαΐδας και της Μεγαλόπολης. Από τη σκοπιά των εργασιών διαμόρφωσης των εκτάσεων για κάθε έργο δεν απαιτείται κάτι περαιτέρω σε σύγκριση με την ανάπτυξη ενός φωτοβολταϊκού έργου της τάξεως των 5MW.
Υπενθυμίζεται ότι η Eunice έχει ανακοινώσει και μια επένδυση ύψους 280 εκατ. ευρώ, στη Δυτική Μακεδονία, για τη δημιουργία μονάδας κεντρικής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέσω μπαταριών ιόντων λιθίου συνολικής ισχύος 250 MW.
(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")